Silvana Jakuš, glavna urednica stručne revije UT

Tu, oko nas

 

Piše: Silvana Jakuš, glavna urednica stručne revije UT

Upravo sada, dok brojimo rekorde u temperaturi ali i na graničnim prijelazima i ljetovalištima, više je nego jasno: vrijeme u kojem smo dvomjesečni ili nešto duži intenzivan turistički promet gradili na jednostavnoj formuli „sunce + more + poneki dodatak “ neće više dugo biti hit.

Idu dalje oni koji znaju i žele više…
Bilo bi krivo reći da to naši turistički stratezi nisu uočili, da ih poduzetnici novim proizvodima ne slijede… Pa ipak, itekako smo daleko od originalno našeg, vizionarskog pogleda pa ponekad čak i od koliko-toliko aktualnog praćenja onoga u čemu su se već okušali i uspjeli drugi.

A dovoljno je pogledati tu, oko nas. U zemlji izvanrednih prirodnih ljepota i toliko bogatoj povijesti i kulturom – kojoj smo upravo ovih dana dodali još dva lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a - potrebno je pobjeći od stereotipa i iskoristiti sve prednosti resursa koje imamo.

Jednako će tako vrijedni proizvodi biti i arheološki, vjerski, botanički turizam… zdravstveni turizam, kongresna ponuda… mnogo je toga što u kontinentalnom dijelu zemlje, na otocima i obali prepoznajmo kao za sada tek djelomice iskorištene potencijale ili, nerijetko, još zaključanu riznicu blaga o čijoj vrijednosti premalo vodimo računa.
Tko će potražiti ključ i preuzeti odgovornost?

Baš kao nekada kada je obalni turizam postao nacionalnim projektom, vrijeme je za osmišljeni korak dalje… put koji sigurno neće biti lak ali jamči put u turizam više vrijednosti i duljeg roka trajanja. Ali i njegova realizacija mora biti zajednički, nacionalni projekt kojem će stečeni ugled zemlje biti ishodišni cilj i financijska potpora. Jedino tako omogućit ćemo turistički život na prostoru cijele zemlje i u svako doba godine.
Već učinjeni koraci ohrabruju ali i propuštene prilike opominju…