Nikola Benvenuti

Ljubav prema zemlji i vinogradu

Izvor i foto: Privredni vjesnik

Vinistra je postala respektabilna manifestacija i, što je najvažnije, istarska su vina u svijetu među profesionalcima postala iznimno cijenjena

Da je malvazija jedan od najvećih istarskih brendova, potvrđuje više tisuća ljudi iz cijele regije koji svake godine u proljeće posjete Vinistru, najdugovječniju izložbu vina u Hrvatskoj koja je odavno izašla iz okvira lokalne manifestacije. Njeno jubilarno, 25. izdanje, od 11. do 13. svibnja u porečkoj dvorani Žatika okupilo je do sada najveći broj istarskih vinara i izlagača.

Najveća zvijezda ovogodišnje manifestacije bio je legendarni Steven Spurrier, britanski vinski kritičar i vinar, veliki ljubitelj Istre i istarskih vina, čovjek najzaslužniji za demokratizaciju svjetskih vinskih regija. U povijesti će ostati zapamćen kao inicijator Paris tas-tinga 1976. kada su prvi put na blind tastingu američka vina pobijedila francuska. Nakon toga na vinskoj sceni ništa više nije bilo isto.
Posjet Stevena Spurriera ove godine te poznatog britanskog kritičara i ljubitelja terana Oza Clarkea prošle godine, potvrda su da je Vinistra postala respektabilna manifestacija i, što je najvažnije, da su istarska vina u svijetu među profesionalcima postala iznimno cijenjena. To je najveća nagrada istarskim vinarima čija se ljubav prema zemlji i vinogradu prenosi iz generacije u generaciju.

Spoj tradicije i suvremenih tehnologija rezultiraju odličnim vinima i u godinama koje su vinogradarski vrlo zahtjevne poput 2017. kada su se tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako su visoke ljetne temperature ubrzale dozrijevanje grožđa, pa je veći dio malvazija sazrio i ubran prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Zahvaljujući iskustvu, znanju i umijeću vinara Istra je opet dobila velika vina koja će više tisuća vinoljubaca kušati na ovogodišnjoj Vinistri.

Ovogodišnja Vinistra imala je sjajne popratne sadržaje od predavanja, edukativnih radionica, B2B dana za profesionalce, Vinistra Gourmet showa do after work partyja. Zemlja partner bila je Austrija, pa su posjetitelji uživali u odličnim vinima austrijskih izlagača, a istarski vinari očekuju još više posjeta u svojim podrumima iz te prijateljske vinske zemlje.

Već 10 godina uoči Vinistre, sredinom travnja, tradicionalno se održavalo ocjenjivanje Svijet malvazija, neformalno svjetsko prven-stvo ove sorte. Ove godine bilo je prijavljeno rekordnih 270 uzoraka malvazija iz sedam zemalja - iz Hrvatske 207, Italije 37, Slovenije 11, Španjolske devet, Grčke četiri te po jedan uzorak iz Portugala i Crne Gore.

Na natjecanje je pristiglo i 312 uzoraka ostalih vina, 28 uzoraka jakih alkoholnih pića te 17 uzoraka ulja. Ocjenjivačka komisija nije imala nimalo lagan zadatak od ukupno 627 uzoraka odabrati najbolje. Ocjenjivanje se održavalo u Hotelu Parentium Plava Laguna na visokoj profesionalnoj razini uz stručnu podršku naših partnera Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivrednog odjela Poreč i uz informatičku podršku tvrtke E-computing. Svečana dodjela medalja održala se također u Hotelu Parentium Plava Laguna dva dana prije Vinistre.

Konstantno povećanje broja uzoraka autohtonih sorti koji stižu na ocjenjivanje Svijet malvazija, sve viša razina kvalitete tih uzora-ka i svake godine nova vinarska zvijezda koju nagrađuje stručni žiri na Vinistri, potvrda su da radimo dobar posao te da Istra ravno-pravno može stati uz najpoznatije svjetske vinske regije.

Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre