Nikica Trutanić, turistički vodič

Nacionalna licenca za lokalne turističke vodiče ?!???

Ministarstvo turizma je 16. siječnja održalo sastanak s turističkim vodičima u postupku izrade novog Zakona kojim bi, između ostalog, za lokalne turističke vodiče uvelo nacionalnu licencu. Drugim riječima sve nas "lokalce" prevelo bi se preko noći u nacionalne vodiče za cijeli teritorij Republike Hrvatske.

Time bi Ministarstvo na najlakši način provelo Direktivu o priznavanju stručnih kvalifikacija Europske unije (Direktiva 2005/36/EZ) , bez kritičnog promišljanja i ponašajući se servilno, a da niti ne pokuša zaštititi svoje građane.

Istu tu direktivu neke druge zemlje ne žele prihvatiti onakvom kakva je. Najbolji primjer je Italija, koja i dalje ne daje automatsko priznanje stranih kvalifikacija za turističkog vodiča, već na sve moguće način pokušava zaštiti svoj teritorij i lokalne vodiče.

Imamo primjer iz neposrednog iskustva, jedinu Hrvaticu kojoj je talijansko Ministarstvo u 2016. priznalo kvalifikaciju, ali uz dodatne uvjete: ili da položi jedan sveobuhvatni ispit o ukupnoj talijanskoj, povijesti, umjetnosti, običajima itd. ili da radi 24 mjeseca praksu s kolegom iz Italije.

Naše Ministarstvo pak, već je započelo automatsko potvrđivanje kvalifikacije drugim građanima EU, koji nakon jedne "pro forma" prijave mogu raditi kao turistički vodiči na teritoriju cijele Hrvatske, dakle i na svim zaštićenim lokalitetima poput Splita, Trogira, Korčule, Dubrovnika ili Zagreba.

Ministarstvo misli da će naš stav o zaštiti digniteta turističkog vodiča kao osobe koja na uskom području iz kojeg je potekla ili na kojem živi i koje dobro poznaje (a i za koje je položila posebni dio ispita) riješiti tako da od nas "naprave" vodiče na teritoriju cijele države.
Ne shvaćaju da mi štitimo samu bit ove struke, a i prava potrošača, naših turista, koji svakako u Splitu žele slušati lokalnu osobu koja im tumači kako je Dioklecijan sadio kupus pored svoje palače u Splitu.

Poticanje održivog razvoja u turizmu primjenjuje se i na održivost zaposlenja i upravo je lokalni vodič bio jedan kvalitetan primjer kako lokalno stanovništvo najviše i profitira od turizma. Jer lokalna vođenja su pretežno radili lokalni ljudi i time je lokalno stanovništvo pravedno i ubiralo plodove razvoja turizma.

Predloženom promjenom svi bi vodiči postali sve, a zapravo ništa. Oduzeli bi nam onu jedinstvenost, specifičnost poznavanja lokalnog mentaliteta, kulture i običaja, načina života: ukratko stvari koje se ne mogu naučiti. Oduzeli bi nam mogućnost da turistima interpretiramo ono kako živimo i ono što jesmo.

Ovakav prijedlog će dovesti do:
- preslagivanja na tržištu, čime će profitirati samo agencije jer neće više morati angažirati lokalnog vodiča, već će imati svoje stalno zaposlene nacionalne vodiče
- turisti će dobiti lošiju kvalitetu usluge, jer im neće lokalna osoba interpretirati kulturnu baštinu specifične sredine, već će to moći raditi bilo tko iz cijele Europe, ako je vodič u svojoj državi ili ako ima određeno iskustvo, a na temelju jedne automatske potvrde Ministarstva turizma
- dovodi se u pitanje postojanje lokalnih i regionalnih udruga i društava turističkih vodiča, s obzirom da više neće biti potrebni registri lokalnih vodiča, a niti neko posebno usavršavanje za lokalne vodiče, kad i tako nacionalni može sve to odraditi
- sve navedeno dovesti će do degradacije vodičke struke i ozbiljno poljuljati njezin smisao postojanja

Svi argumenti govore u prilog činjenici da niti jedna udruga ili društvo vodiča ne bi smjelo pristati na ovakav postupak od strane Ministarstva turizma.
Mi imamo svoje argumente koje gradimo na iskustvima drugih zemalja. Nije nam poznato zašto Ministarstvo odbija dati odgovore na niz naših pitanja vezanih uz moguće način primjene direktive u naše zakonodavstvo. Kao da im je ovako nekako lakše.

Nikica Trutanić

Poziv uredništva Turizmoteke:

Pozivamo sve one koji žive od turizma ili uz turizam da nam pošalju svoje  stavove, razmišljanja, osvrte na našu turističku svakodnevicu. Vaše tekstove sa slikom objavit ćemo u rubrici "Ja tako mislim".