Marina Šćiran Rizner, direktorica TZG Novalje

Rezime sezone i zapažanja gdje smo i kamo idemo

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Novalje

"Poznata događanja kad su nas iznimno važne emitivne zemlje poput Slovenije, donekle, jer dozvoljeni su bili vikend dolasci i Austrije stavili na "crvenu listu" u nekoliko su umanjili učinak ovogodišnje turističke godine, no unatoč tome ukupne brojke, ali još i više poruke koje smo dobili, čine nas zadovoljnima".

Razmišljanje je to Marine Šćiran Rizner, direktorice TZ Novalja nakon što su poznati statistički podaci za rujan, kao i za najvažnija tri kvartala 2020. godine na području njezine TZ kao i TZ Stara Novalja.

Rujan je bio ispod razine najvažnija dva mjeseca godine, srpnja i kolovoza. Ukupnih dolazaka bilo je 4779 što je u odnosu na lanjskih 16.264 svega 29,4 posto. Značajno su su podbacili domaći gosti (-19 posto), dok je stranih dolazaka bilo svega 24,6 posto, u odnosu na prošlogodišnje dolaske. Kod noćenja je statistika bolja jer ih je ukupno ostvareno 42.433, ili 35,3 posto u odnosu na lani.

Uz domaće, najviše je gostiju stiglo iz Njemačke i Slovenije.

-" Kad kažem da smo zadovoljni uporište prije svega nalazim u činjenici da smo unatoč crnim prognozama koje su govorile o jedva trećini lanjskog prometa, u prvih devet mjeseci zabilježili 125.562 dolazaka ili 47,6 posto od lanjskog broja. Noćenja je bilo 889.633, što je 53 posto u odnosu na 2019. godinu. Govorim isključivo o komercijalnom smještaju.

Ono što je još značajnije procesi su koji anticipiraju godine, iskreno se svi nadamo bez ovakvih zdravstvenih ugroza, koje dolaze. Uviđamo da smo postali još privlačniji obiteljskim gostima, jer oni s festivalske scene su skoro u cijelosti izostali, kao i činjenicu da smo vrlo uspješni u stvaranju lepeze ponude prema tipu smještaja.

Uz dominantni obiteljski, apartmanski kao i onaj u kampovima, sad se možemo pohvaliti i s jako dobrim hotelskim smještajem što će u vremenima koja dolaze utjecati na strukturu gostiju kao i na činjenicu da ćemo značajno povećati broj dana u kojima će gosti s razlogom, dolaziti u Novalju, zaključuje Šćiran Rizner.

Dodajmo još, kad smo već u razmatranju statistike, kako su se sa značajnim brojkama pojavili i gosti s nekih tržišta s kojih u godinama prije krize nismo bilježili velike brojke. To je od iznimne važnosti - jer jasno je kako će se s vraćanjem globalne zdravstvene slike vratiti i Talijani, Englezi, Austrijanci koji su ovog ljeta jako nedostajali. Novalja se tako otvorila novim tržištima. Tu se pak kao najbrojniji ističu Poljaci koji su, ove godine u zamjenu za Turskeuili Grčku, zemlje koje inače posjećuju milijuni gostiju iz te velike istočnoeuropske države, ljeta 2020. godine birali Hrvatsku kao nikad do sad. Prema reakcijama, Poljaci su u Novalji bili iznimno zadovoljni, tako da je za očekivati kako će ovogodišnji posjetitelji postati i najbolji promotori novaljskog turizma kod svojih sunarodnjaka, te kako se dogodine može očekivati još veći njihov broj.

Novalja: Sve bogatiji mozaik ponude

Zanimljivo je zabilježiti s koliko entuzijazma Novalja, bez obzira na najveću krizu nakon Domovinskog rata, marljivo slaže mozaik svoje ponude. On ne samo da uvažava datosti kao što su to jedinstvene plaže ili općenito unikatna priroda, već se u njih vrijednim radom inkorporiraju djelatnosti koje su s jedne strane dio trenda, s druge gotovo idealna nadopuna te i takve prirode.

Riječ je dakako o outdooru, aktivnosti kojima se koristi sve veći broj ljudi i značajno širi sezonu. Tu je dakako i gastronomija. Novalja je sve ponosnija na svoje komparativne prednosti i u gastronomiji. Malo se gdje pronalazi toliko zanimljivih namirnica koje u rukama vrsnih chefova stvaraju čudesna jela.

Uostalom, da nije bilo korone, upravo bi Novalja ugostila međunarodni tim vrhunskih gastro stručnjaka čija je tema bila stvaranje autorskih jela u suglasju sa samoniklim biljem i ostalim autohtnim sadržajima tog dijela Paga. Zaključno, brojke su manje, što više prepolovljene i neće biti ni najmanje lako nadomjestiti ih u proračunima, ali i ove, neobično teške godine jasno je dano do znanja da - uzmaka nema. Kakve god bile aktualne statistike, Novalju tek očekuju jako dobra vremena.