Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a

"Ne vraćamo se u 2019. godinu; idemo naprijed. "

Izvor i foto: Turizmoteka/WTTC

Gloria Guevara, izvršna direktorica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) rekla je da će "ovo biti snažno ljeto za putovanja u Europu - uključujući i dolazna putovanja".

Govoreći na webinaru koji je organiziralo Američko udruženje turoperatora (USTOA), pozvala je vlade da koordinirano krenu kako bi omogućile "mobilnost" kroz dosljedna ispitivanja i zahtjeve za dokumentacijom. Jedna od metoda, rekla je, bila bi fokusiranje na "individualnu procjenu rizika", a ne uvođenje zabrana temeljene na nacionalnoj procjeni rizika - "bojanje cijelih zemalja istim kistom".
Zemlje bi trebale imati izlaznu strategiju za ponovno pokretanje putovanja, rekao je Guevara, kao što je to učinila Velika Britanija postavljajući 17. svibnja kao okvirni datum otvaranja granica zemlje, čekajući situaciju s pandemijom u to vrijeme. Ako druge zemlje ublaže ili uklone ograničenja, to bi trebalo otvoriti put za oporavak Europe do ljeta. "Politika američke vlade bit će presudna u tome", rekla je.
"Moramo biti pametni, koristiti tehnologiju i raditi zajedno kako bismo implementirali rješenja koja omogućuju mobilnost." Rekla je Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.

Cilj WTTC-ovog plana, rekla je Guevara, je brzi oporavak u obliku slova V kao što se to dogodilo nakon financijske krize 2008.-2009., a ne sporiji oporavak u obliku slova U nakon 2009.-2011., što je trajalo nekoliko godina. Rekla je da je za to potrebno sljedeće:
—Koordinacija: potreba zemalja da rade zajedno jer „putovanja nisu izolirana“.
—Fokus na pojedinačnoj procjeni rizika, a ne na nacionalnoj procjeni rizika. "Ne možemo temeljiti odluke na cijelim zemljama", rekla je.
—Ojačavanje zdravstvenih i sigurnosnih protokola poput nošenja maski i cijepljenja. Cijepljenje je najvažnije, rekla je Guevara, ali nije dovoljno.
—Podrška sektoru putovanja i turizma, uključujući zaštitu radnika i potrebu za „izlaznom strategijom“ - planom za ponovno pokretanje putovanja.
Guevara je dodala da je putnička i turistička industrija globalno izgubila 174 milijuna radnih mjesta u pandemiji te da je WTTC uveo plan za oporavak 100 milijuna tih radnih mjesta. Rekla je da su se čelnici na posljednjem summitu G20 zemalja prvi put usredotočili na privatni sektor putovanja i turizma.

Gledajući unaprijed, Guevera je rekla da bi idealan pristup bio da privatne tvrtke i vlade budu transparentne, da se usredotoče na pojedinačnu, a ne na nacionalnu procjenu rizika, razmotre metode uklanjanja karantena i rade na održivijoj i isključivijoj budućnosti.

U jednom bi trenutku, rekla je Guevara, vlade trebale odobriti posebne zdravstvene propusnice kako bi olakšale putovanje. Također je rekla da bi zemlje trebale razmotriti opcije poput "testiranja u bazenu" - na primjer, samo testiranje jedne osobe u četveročlanoj obitelji.

"Bit će nemoguće zajamčiti nulti rizik", rekla je Guevara, "ali rizikom možete upravljati obavještavanjem putnika." Za sada, na primjer, cijepljeni putnici možda će još uvijek trebati biti testirani jer mogu nositi virus. U budućnosti se nada da to neće biti slučaj. Kazala je da bi u karantenu trebali ići samo oni koji su pozitivni.
Guevara je rekao da je Australija dobro uspjela kontrolirati COVID-19 zatvarajući svoje granice, ali da to nije prihvatljiva opcija za mnoge druge zemlje. "Ne možete ostati zatvoreni predugo", rekla je, "jer će tada ponovno otvaranje trajati duže i biti bolnije."
Putovanje neće biti isto nakon pandemije, rekla je Guevara te poručila: „Ne vraćamo se u 2019. godinu; idemo naprijed. "