Giovanni Sponza, zastupnik IDS-a

Turistima iz Velike Britanije davati turističke vize na aerodromima

Izvor i foto: Turizmoteka/sabor.hr

U strahu od mogućih posljedica Brexita za hrvatski turizam, Giovanni Sponza, gradonačelnik Umaga i zastupnik IDS-a predložio je za saborskom govornicom neka od mogućih rješenja:

"Još su nam uvijek svježa negativna iskustva kada su se prije nekoliko godina najavljivale vize za Ruse. Tada smo bili primorani tražiti primjerenu zamjenu, a britansko tržište je bio logičan izbor. Danas, kao da smo opet suočeni sa sličnim izazovom. Turoperatori, avioprijevoznici, specijalisti iz sektora turizma iz Ujedinjenog kraljevstva upozoravaju kako je neizvjesnost oko Brexita već proizvela negativne učinke, ne samo slabljenjem funte, već i time da se novac ne troši", rekao je Sponza

"Najbolja opcija bila bi brzo i efikasno izdavanje e-viza elektronskim putem, zatim mogućnost dobivanja turističke vize prilikom slijetanja na zračnim lukama u Hrvatskoj, kao i to da se na vrijeme isplanira otvaranje aktivnih viznih centara koji će moći servisirati najznačajnije emitivne destinacije iz Ujedinjenog kraljevstva prema Hrvatskoj.U Rusiji trenutno ima 18 takvih viznih centara.

Budući da nam je Velika Britanije sedmo najvažnije tržište u Republici Hrvatskoj i da su prošle godine realizirali 4,4 milijuna noćenja, nikako ne bi bilo dobro da, ukoliko dođe do pooštravanja viznog režima, moramo u nekom drugom tražiti zamjenu za Britance. Ima li Vlada razrađen konkretan plan s aktivnim mjerama za zaštitu ukupnih nacionalnih interesa, uključujući potencijalne probleme koji će se pojaviti i u našem turizmu, ukoliko Velika Britanija izađe iz Europske unije", zapitao se IDS-ov saborski zastupnik.