Dantes BEGIĆ, vlasnik i direktor agencije Ricerca Mercato

Prigoda za manje vinare

Izvor i foto: Privredni vjesnik

"Naš projekt je zamišljen tako da na jednom mjestu okupimo što više kvalitetnih ugostitelja i vinara. Želeći ih ujediniti i povezati, cilj nam je bio obogatiti ugostiteljsku ponudu."

U Hrvatskoj je veliki broj raznovsnih vinskih događanja, a velik dio njih se temelji na sličnom konceptu koji iscrpljuje vinare i ostale sudionike. Mi podržavamo svako okupljanje i sve vinske manifestacije jer se time unapređuje kultura konzumacije vina te se vino, kao jedan od značajnijih proizvoda, približava ljubiteljima i potrošačima.

Vinari su upravo oni koji moraju prepoznati gdje će se pojavljivati i od čega će imati koristi. Mi kao organizatori evenata imamo drugačiji cilj i naša događanja se razlikuju od ostalih manifestacija. Radimo tako da vinari koji su s nama u projektu budu oni koji će pozvati određeni broj ugostitelja. Oni, zajedno s nama, i uz našu logističku podršku traže ciljanu skupinu ugostitelja i poslovnih partne-ra. Vinari su oni koje ćemo mi, kao organizator, usmjeriti i omogućiti im druženje, ali i unapređenje suradnje te poboljšanje međusobne komunikacije.

Znači mi kao organizatori VIP evenata ne radimo tako da pozovemo što veći broj ljudi i naplaćujemo ulaznicu te tako zarađujemo. Kod nas nema naplate ulaznica, ali ne može ni svatko doći na događanja koje organiziramo. Naši gosti su VIP gosti koje mi pozivamo, odnosno koje biramo.

Da imamo ozbiljan pristup prepoznali su i naši partneri te mogu reći da su jako zadovoljni. Nakon svakog događaja mi ih kontakti-ramo kako bismo dobili povratnu informaciju. Osim što promoviramo svoje partnere, organiziramo niz radionica kako bismo sve sudio-nike educirali o kulturi konzumiranja vina. Nastojimo im približiti neke zakonitosti i iskustva u proizvodnji vina, o prodaji i plasmanu te, naravno, o promociji. Za događanja koja organiziramo biramo samo vrhunske prostore. Riječ je o objektima koji su prepoznati po kvaliteti i i po svojoj posebnosti.

Mnogi ugostitelji koji su došli na naše evente bili su više nego zadovoljni. Nismo birali najzvučnija imena iz svijeta vinarstva nego prigodu dajemo vinarima koji nama, kao organizatorima, odgovaraju jer smo prepoznali njihovu kvalitetu, ponudu... Upravo takvim vinarima dajemo na važnosti. To su manji proizvođači vina koji imaju svoje specifičnosti, ali još se nisu potpuno pozicionirali na tržiš-tu. U Splitu smo imali 19 vinara što je više nego što smo bili planirali. Znači, mi se ne želimo širiti i povećavati broj vinara nego želimo zadržati svoje partnere koji će nam odgovarati i koji su svjesni načina na koji mi radimo. Zato je moguće da ubuduće čak i smanjimo broj vinara.

Okupljamo sommeliere, vinare, ugostitelje i turističke radnike. Sam naš projekt je i zamišljen tako da na jednom mjestu okupimo što više kvalitetnih ugostitelja i vinara. Želeći ih ujediniti i povezati, cilj nam je bio obogatiti ugostiteljsku ponudu. Ideja je potekla od vinara pa se to nadograđivalo, tako da smo u projekt uključili i proizvođače nekih delicija kao što su proizvođači tartufa, pršuta, sira... Uključujemo proizvode koji imaju svoju specifičnost i koji su zanimljivi ugostiteljima. To je način na koji smo željeli potaknuti da zajednički radimo na poboljšanju gastronomske, ugostiteljske i turističke ponude.

Recimo, na održanom Wine VIP eventu - Konferenciji vrhunskih vinskih znalaca, u Hotelu Park u Splitu okupili smo oko 350 gostiju s područja cijele Dalmacije iz ugostiteljske i turističke struke iz hotelskih kuća, restorana, wine barova, kao i vrhunskih govornika koji su se družili, educirali, degustirali i razmjenjivali bogata iskustva. Događaj Wine VIP event bio je organiziran uz pokroviteljstvo Minis-tarstva turizma Republike Hrvatske.

Dantes Begić, vlasnik i direktor agencije Ricerca Mercato