dr. sc. Maroje Lang, glavni savjetnik u Sektoru za istraživanje HNB-e

Izvor: Glas Slavonije      Foto: savjest.hr

Vrlo zanimljivu konstataciju dao je dr. sc. Maroje Lang, glavni savjetnik u Sektoru za istraživanje Hrvatske narodne banke, koji navodi da od jedne kune zarađene u turizmu stvarna dobit iznosi samo oko 30 lipa, jer kada se odbije sve ono što je uvezeno, ostaje da je dobit tek neposredna usluga.

"Malo je zemalja, ako ih uopće ima, koje bi svoj ekonomski razvoj mogle i smjele bazirati na turizmu, pa se tako nameće i pitanje koliko Hrvatska svoj razvoj može podrediti turizmu i koliko je to uopće dobro za nju. Svakako da je turizam značajna privredna grana, ali ako se on bude usmjeravao na način na koji je Španjolska razvijala svoj turizam, a upravo takav model je najsličniji u Hrvatskoj, onda je za očekivati da će se Hrvatskoj dogoditi i slična sudbina Španjolske s tim da treba imati u vidu da je Španjolska snažna turistička velesila, pa bi njezina sudbina za Hrvatsku bila pogubna. Iako španjolski turizam ima najveći broj noćenja i prihod, a u turizmu zapošljava oko dva milijuna zaposlenika, ona je i dalje država s velikom nezaposlenošću i velikim odljevom mladih i obrazovanih Španjolaca.

Način rentijerskog turizma kakav je u Hrvatskoj najviše zastupljen za posljedicu ima otvaranje najslabije plaćenih radnih mjesta, a što za posljedicu ima dodatno iseljavanje visokoobrazovane strukture hrvatskih građana. Nažalost, u medijima se tako često može čuti kako su mjesta sobarica, konobara i kuharica zanimanja budućnosti za hrvatske građane. Želimo li takvu budućnost Hrvatskoj?" pita se Lang.