Boško Budisavljević, arhitekt/Anatomija otoka

Nova ISSA – svjetski centar za otočni život i kulturu

Izvor: Turizmoteka      Foto: Anatomija otoka/tz-vis.hr

Piše: Boško Budisavljević

Nakon završenog petogodišnjeg ciklusa međunarodnih simpozija i radionica u organizaciji udruge Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj s otoka Visa, tim Anatomije otoka pokreće novi projekt. Poslije preko 150 održanih izlaganja o otočnim temama i preko 20 studentskih prijedloga za konkretne lokacije na otoku Visu, okrećemo se projektu o nekoj od mogućih budućnosti otoka Visa.

Što bi značio Svjetski centar za otočni život i kulturu na Visu ? Na svijetu ima oko 50-ak otočnih država i oko 50-ak država koje imaju otoke u svom sastavu. Ideja je da se predstavnici tih 100 - tinjak država "nađu" na Visu. Možemo li zamisliti da predstavnici tih država imaju svoja mjesta na Visu te da raznim događanjima, susretima, izložbama, kazališnim predstavama, kino programima i drugim načinima sudjeluju u životu otoka Visa.

Procjenjujemo da bi se radilo o 200 – 500 sudionika sa svih strana svijeta , koji bi povremeno ili stalno živjeli na Visu u suživotu s Višanima i posjetiocima Visa. Znatiželjnicima koje zanima neka od tih destinacija bilo bi jednostavnije doći na Vis i tu se informirati iz prve ruke o željenim destinacijama. Može se zamisliti razmjena kulturnih i gospodarstvenih ideja i projekata koji bi se dogovarali u predivnom viškom ambijentu.

Foto: Issa na Visu

Na pitanja postavljenih na facebooku Anatomije otoka:

Može li Vis u budućnosti postati Svjetski centar za otočni život i kulturu pod nazivom NOVA ISSA ?,
Je li mislite da bi se datum osnutka polisa Issa trebao javno obilježavati svake godine na samoj lokaciji ?
Možete li zamisliti da na Visu živi, stalno ili povremeno, između 200 - 500 stanovnika iz tih 100 država?

Foto: Grčka ulica

Svi osim jednog odgovora su bili pozitivni. To nije nikakav reprezentataivni uzorak, ali je indikativan. Ljudi su željni događanja u svom mjestu, turisti su željni zanimljivih predstava , izložbi i koncerata za vrijeme njihova boravka, stanovnici bi bili ponosni da su sudionici i organizatori projekta jedinstvenog u svjetskim razmjerima.

Nedavno je na Vis stigla vijest da je UNESCO prihvatio pokroviteljstvo nad projektom Geopark Viški Arhipelag, te da je Vis uvršten u svjetski popis geoparkova. U Hrvatskoj je dosad bio samo Papuk.

Na listi UNESCO-vih geoparkova s dva geoparka smještavamo se uz Irsku, Meksiko i Norvešku, a ispred smo Belgije, Brazila, Irana, Rumunjske, Slovačke i drugih koji imaju samo po jedan geopark. Kad je ekipa koja je radila prijedlog za UNESCO predala svoju dokumentaciju malo tko je vjerovao u takav uspjeh. On se ipak dogodio !

Foto: Engleska utvrda

Prema tome, treba samo imati dobru ideju, dobro je prezentirati s dovoljno argumenata, biti uporan i vjerovati u projekt. Nova Issa – svjetski centar za otočni život i kulturu bio bi zasad prvi takav projekt na svijetu.
Svaki put započinje prvim korakom, rekli su Kinezi i evo dokle su dogurali.