Kristina Nuić Prka

Predsj.zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Izvor i foto: Privredni vjesnik

MI NISMO SAMO NARATORI, NEGO AMBASADORI NAŠE ZEMLJE

Biti vodič je čast. Čast je biti u situaciji da pojedincima i grupama iz svih krajeva svijeta imate priliku približiti svoju povijest, bogatu kulturnu baštinu, osjećaj nacionalnog identiteta, vjeru, jezik i slobodu na koju smo toliko ponosni piše

Sanja Plješa, pljesa@privredni.hr

Turistički vodiči predstavljaju destinaciju, neizravno utječu na povećanu potrošnju turista i zbog svog nastupa stvaraju emociju prema destinaciji koju turisti prepoznaju te je nose svojim domovima i dalje prenose prijateljima. Iako turistički vodiči imaju vrlo značajnu ulogu u ukupnom turizmu, još uvijek su podcijenjeni, pogotovo u kontekstu razvoja i promocije turističkih odredišta, ističe Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.


Kada je aktivirana Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, s kojim ciljem i koliko ima članova?
- Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) osnovana je 2005. godine i okuplja 15 od 19 udruga turističkih vodiča iz svih regija Hrvatske. Većina njih je dobila nagrade za promicanje kulturne baštine. ZDTVH štiti prava turističkih vodiča te stvara uvjete za što kvalitetnije turističko predstavljanje, promicanje identiteta, važnosti i ugleda Hrvatske.

Koje ste sve aktivnosti do sada proveli?
- U svom dosadašnjem radu ZDTVH je provodio brojne aktivnosti, primjerice, inicirali smo razne edukacije poput VIP gosti, obilježili Svjetski dan turističkih vodiča, organizirali brojna besplatna vođenja društava članica za djecu i građane, dali podršku pri osnivanju Sekciji turističkih vodiča u Hrvatskoj obrtničkoj komori, a bili smo i domaćin Skupštine FEG-a (European Federation of Tourist Guide Associations).

U proteklih godinu dana odradili smo brojne medijske nastupe te aktivno sudjelovali u izradi novog zakona o pružanju usluga u turizmu. Prije nekoliko dana organizirali smo i prezentaciju pod nazivom Zaštićeni lokaliteti uz potporu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom ministarstava turizma i kulture te potporu Hrvatske turističke zajednice, kojom smo željeli ukazati na važnost djelatnosti turističkih vodiča za ugled države u svijetu, ali i ukazati na postojeću problematiku.

Naime, još 2015. godine donesen je tzv. Lorencinov pravilnik po kojem strani turistički vodiči mogu na osnovi zahtjeva o privremenom i povreme-nom obavljanju djelatnosti, čiju učestalost nije moguće kontrolirati, bez edukacije voditi i prezentirati Hrvatsku turistima, a to će biti izuzeto samo na područjima zaštićenih lokaliteta. Što je područje zaštićenog lokaliteta i koji su kriteriji za njihovo određivanje, nejasno je i ovisi isključivo o interpretaciji Europske komisije, koja želi na taj popis staviti što manji broj lokaliteta.

To je veliki problem. Na koji će se način riješiti?
- Mi, turistički vodiči Hrvatske, smatramo da se ovdje radi o nacionalnom interesu i stoga smo pokrenuli više akcija kako bismo ukazali na važnost djelatnosti turističkog vodiča i na važnost uvrštavanja što većeg broja lokaliteta u Hrvatskoj na popis zaštićenih lokaliteta, uključujući one koji se odnose na Domovinski rat i našu noviju povijest.

Kao primjer ističem napore naših kolega u Vukovaru koji žele na novi popis zaštićenih lokaliteta, koji je u izradi, uvrstiti čitavo područje Vukovara, kao mjesto posebnog pijeteta.

Zbog stavova EK vezanih uz interpretaciju europskih direktiva koje se odnose na regulaciju naše djelatnosti, uspostavili smo i kontakte s hrvatskim i tali-janskim europarlamentarcima koji su postavili i zajedničko pitanje EK, s nacionalnim udrugama turističkih vodiča Italije i Francuske, te u suradnji s predstavnicima hrvatskog ministarstva turizma radili i na pripremi odredbi novog zakona o pružanju usluga u turizmu koje se odnose na našu djelatnost te proučili predmetne direktive, sudsku praksu kao i popise zaštićenih lokaliteta u drugim zemljama Europske unije.

Koje ćete još aktivnosti provoditi u bliskoj budućnosti?
- Pod dojmom da se postojeći zakon ne provodi, molili smo nadležne institucije da nam daju informaciju o tome koliko nelicenciranih vodiča je kažnjeno prošle godine zbog obavljanja aktivnosti na području zaštićenih lokaliteta. Tu informaciju nismo dobili. Ako uzmemo u obzir da je prošle godine Hrvatsku posjetilo 16 milijuna turista i neka je samo 10 posto njih angažiralo nelincenciranog turističkog vodiča, a omjer je puno veći, jasno vam je o kojim brojkama pričamo i kolika šteta je time počinjena Hrvatskoj i našem ugledu. Samo provođenjem zakona i kontrolama nadležnih službi moći ćemo riješiti problem nelojalne konkurencije.

Što biste još naglasili za kraj?
- Biti vodič je čast. Čast je biti u situaciji da pojedincima i grupama iz svih krajeva svijeta imate priliku približiti svoju povijest, bogatu kulturnu baštinu, osjećaj nacionalnog identiteta, vjeru, jezik i slobodu na koju smo toliko ponosni. Jer tko može bolje prikazati strancu duh naših ljudi, pričati mu o prkosu i ponosu, koji je urođen svima nama, junacima, snalažljivosti, mudrostima iz starina, vjeri, starim običajima, legendama i folkloru - od naših ljudi?

Mi nismo samo naratori povijesti. Mi smo ambasadori naše zemlje, našeg kraja, našeg grada, naše kulture, jezika i običaja. O nama ovisi s kakvom slikom o Hrvatskoj i nama kao narodu će turisti otići kući. Isto tako, ističem kako kulturna baština čuva nacionalni identitet zemlje kako se ne bi utopio u europskoj globalizaciji. Ona predstavlja čitav naš nacionalni korpus. I napravit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da je očuvamo.

Pokrenuli smo više akcija kako bismo ukazali na važnost djelatnosti turističkog vodiča i na važnost uvrštavanja što većeg broja lokaliteta u Hrvatskoj na popis zaštićenih lokaliteta, uključujući one koji se odnose na Domovinski rat i našu noviju povijest.

Molili smo nadležne institucije da nam daju informaciju o tome koliko nelicenciranih vodiča je kažnjeno prošle godine zbog obavljanja aktivnosti na području zaštićenih lokaliteta. Tu informaciju nismo dobili.