Slovenija

Stanje i trendovi na slovenskom turističkom tržištu

Izvor: HTZ/Turizmoteka   Foto:  slovenia.info

HTZ predstavništva:

Slovenija

Trenutno stanje na tržištu:

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom 2017. godine s tržišta Slovenije je ostvareno 1,4 milijuna dolazaka i 10,1 milijuna noćenja. U usporedbi s 2016. godinom riječ je o porastu u dolascima od 1 posto i noćenjima od 6 posto.

Najveći porast broja dolazaka i noćenja zabilježen je u vrijeme pred i posezone, a rast slovenskih turista je zabilježen i u kontinentalnim županijama. Vezano za smještaj, 28% Slovenaca provodi svoje vrijeme u kampovima, 28% u nekomercijalnom smještaju (vlastite nekretnine), 21% u apartmanima te 13% u hotelima. Gledajući po županijama, od ukupnog broja noćenja u 2017. godini najveći je broj noćenja ostvaren u Istri (33%), a potom slijede Kvarner (28%) i Zadarska županija (17%).

Najave za cjelokupnu godinu su dobre i prema prvim informacijama dobivenim od strane turističkih agencija i turoperatora prodaja ide jako dobro. Posebice veseli izraziti rast interesa za predsezonu, a odlične su i najave za prvomajske praznike kada su aktivni školski praznici. U prilog dobrim trendovima idu i nove aviolinije pa tako kompanija Adria Airways koja krajem travnja otvara redovne linije od Ljubljane do Dubrovnika i Brača pa se i na tim destinacijama očekuje porast broja slovenskih gostiju.