Češka

Stanje i trendovi na češkom turističkom tržištu

Izvor: HTZ/Turizmoteka       Foto: czechtourism.com

HTZ predstavništva:

Češka

Trenutno stanje na tržištu:

Prema podacima sustava eVisitor, u tijekom prvih pet mjeseci 2018. godine s tržišta Češke je ostvareno više od 33 tisuće dolazaka i više od 140 tisuća noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja porast od 14 posto u dolascima i noćenjima. Prema informacijama TO Fischer, trenutačno su najprodavanije destinacije s boravcima na početku mjeseca lipnja: Egipat, UAE, Kanarski otoci i Madeira. Agencije bilježe produljenje sezone u pred i posezoni, najvjerojatnije iz razloga što su mnogi termini za vrijeme glavne turističke sezoni rasprodani.

Česi žele sve češće provesti luksuzni godišnji odmor i zato biraju zemlje poput Turske, Egipta ili Tunisa, gdje se ne moraju brinuti za ništa jer im je boravak iz ponude all inclusive na vrlo visokoj razini.

Mnoge putničke agencije javljaju da je ponuda ljetnih aranžmana već sada dosta ograničena. Portal Invia.cz bilježi rast za 30% u odnosu na prošlu godinu, dok Fischer ima prodaju bolju za 25%. Predviđaju da će last minute ponuda biti ove godine malo.

Najtraženiji termini za Čehe su prva dva tjedna u srpnju. Umirovljenici traže termine izvan glavne sezone i drugačijih su zahtjeva nego obitelji s djecom a najviše bukiraju Grčku, Egipat i Španjolsku. TO Nev-dama koja u ponudi za Hrvatsku nudi apartmane bilježi dobru prodaju. Istra im je ove godine odlično prodana, može se još bukirati Srednja Dalmacija i Sjeverna Italija. Česi ove godine pokazuju veći interes za Sardinijom. Ove godine turoperatori također bilježe i veći interes za toplicama u Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.