Češka

Stanje i trendovi na češkom turističkom tržištu

Izvor: HTZ/Turizmoteka                    Foto:  czechtourism.com

HTZ predstavništva:

Češka

Trenutno stanje na tržištu: Prema podacima sustava eVisitor, tijekom 2017. godine s tržišta Češke je ostvareno 787 tisuća dolazaka i 5.5 milijuna noćenja. U usporedbi s 2016. godinom riječ je o porastu u dolascima od 8 posto te od 6 posto u noćenjima. Udruga čeških turoperatora i agencija objavila je informaciju da je trenutna prodaja aranžmana veća.

Najviše je zastupljena Turska i Tunis, koje su se lani prodavale tek pred ljeto i kasnije u last minute ponudi. Raste i prodaja Egipta. Među aviodestinacijama i aranžmanima nastavlja se i dalje veliki interes za Grčku, Bugarsku i Španjolsku. Pozicija Hrvatske je stabilna, dok stagnira prodaja skijaških aranžmana, najvjerojatnije zbog vremenskih prilika, odnosno blage zime u Češkoj.

Trend putovanja za vrijeme proljetnih praznika uključuje rast interesa za boravak u egzotičnim zemljama. Tu se nudi Egipat koji je vrlo atraktivan i dobro dostupan. Za četiri sata leta su iz Praga u destinaciji, što je za polovinu manje od ostalih egzotičnih destinacija.

Razlikuje se struktura putnika u Egipat sada u zimskom razdoblju kada putuju uglavnom parovi bez djece, grupe prijatelja ili umirovljenici, dok u ljetnom razdoblju Egipat biraju obitelji s djecom.