Benelux

Stanje i trendovi na tamošnjem turističkom tržištu

Izvor: HTZ/Turizmoteka     Foto:  getyourguide.com

HTZ predstavništva:

Benelux

Trenutno stanje na tržištu:

Prema podacima sustava eVisitor, u tijekom prvih deset mjeseci 2018. godine s tržišta Belgije je ostvareno više od 216 tisuća dolazaka i više od milijun noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja porast od 3 posto u dolascima, dok su noćenja ostvarena na razini lanjskog rezultata.

U istom je razdoblju s tržišta Nizozemske ostvareno 494 tisuće dolazaka i više od 3 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja porast od 9 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima.

Trend slabije potražnje za putovanjima na tržištu Nizozemske bio je izraženiji u mjesecu rujnu i listopadu, ponajviše zbog lijepog vremena i realiziranih putovanja Nizozemaca na domaćem tržištu. Tako je u rujnu jedino Nizozemska kao domaće tržište nastavila ostvarivati rast, dok je čak i Turska, koja ove sezone kontinuirano bilježi porast, u rujnu ostvarila pad broja rezervacija isto kao i Grčka.

Inače, ove godine Španjolska bilježi 8% slabiji rezultat, Portugal 14%, Francuska 10%, a Njemačka 12%, dok je Italija na razini prošle godine. S listopadom završava sezona ljetovanja i započinje sezona zimovanja koja bilježi porast broja rezervacija od 1% u usporedbi s prošlom godinom.