HTZ: Godišnje hrvatske turističke nagrade 2018.

Izvor : HTZ/Turizmoteka

HTZ: Godišnje hrvatske turističke nagrade    2018.

 

Plaža godine 2018.:

Nominirani :

Girandella Sundance Sandy family beach


Val Sundance Sandy Family Beach se nalazi u sklopu Valamar Collection Girandella Resorta u Rapcu. Ova nagrađena plaža u Rapcu uređena je 2017. godine u sklopu jedne od najvećih investicija u turizmu u Hrvatskoj.
To je obiteljska plaža s oznakom kvalitete Val (*Val je oznaka kvalitete i ime koje nose plaže Valamara s najvišim standardom opremljenosti i usluge). Uređena je to pješčana i šljunčana plaža s Plavom zastavom. Na njoj postoje brojni zabavni sadržaji (vožnja na banani, skijanje na vodi, let iznad mora na parasailingu). Tu su i beach bar, centar za vodene sportove, ležaljke, suncobrani, kabine za presvlačenje, tuševi, spasilačka služba…

Rajska plaža


Lopar je mjesto na otoku Rabu sa najviše pješčanih plaža na Jadranu. Ima ih ukupno 22, a najveća i najpoznatija od njih je Rajska plaža. Dugačka je gotovo 2 km i duž nje je smještena većina ugostiteljskih objekata (Turističko naselje i autokamp San Marino, zabavno rekreativni centar, brojni restorani, barovi, aquapark, plažni objekti...).
Plaža je infrastrukturno potpuno opremljena (psihološka brana, prilazi za osobe s posebnim potrebama, tuševi, wc-i, ležaljke i suncobrani sa safety boxovima, kabine za presvlačenje, info panoi...), a turistima pruža niz mogućnosti aktivnog provođenja vremena (iznajmljivanje čamaca i pedalina, igrališta za odbojku na pijesku, vaterpolo, mali nogomet, košarka, tenis, stolni tenis, minigolf, outdoor fitness, zabavni i vodeni parkovi...). Tijekom godine na njoj se organiziraju brojna događanja poput Festivala skulpture u pijesku, Samba festivala, ribarskih fešti, gastro manifestacija....
2003. godine Rajska plaža po prvi puta je dobila Plavu zastavu, a 2013. godine CNN ju je uvrstio među 100 najljepših plaža na Svijetu.

Foginovo kupalište

 


Foginovo kupalište je riječno kupalište u Karlovcu s tradicijom organiziranog i kontinuiranog kupanja dužom od 100 godina. Dobitnik je Zelenog cvijeta i Turističkog cvijeta. Nalazi se gotovo u samom centru grada Karlovca na rijeci Korani.
Uz obilje popratnih sadržaja na obali i u samoj rijeci (boćalište, šah, odbojka na pijesku, stolni tenis, košarka, viseća kuglana, sprave za vježbanje, te u rijeci - atraktivne sprave za mlađe kupače i vaterpolo igralište), vrijedi naglasiti da je riječna plaža Foginovo prilagođena potrebama osoba smanjene pokretljivosti. Kupanje nije jedina zabava koja se nudi posjetiteljima - animacija kroz ples i rekreaciju, brojni sportski turniri, škola plivanja, vježbe u vodi i na obali te manifestacije od kojih se posebno izdvaja Riječno kino, tek su dio bogate ponude Foginovog kupališta, koje vas svakog ljeta čeka na Korani u Karlovcu


Plaža godine:

Girandella Sundance Sandy family beach

                                                            ***

Kategorija: Atrakcija godine – Rekreacija i zabava


Nominirani :

Vodeni Planet - Terme TuheljVodeni planet Terma Tuhelju zadnje dvije godine posvetio je revitalizaciji ponude Vodenog planeta. Ove godine postavljena su 2 nova adrenalinska tobogana koji su savršeno upotpunili postojeće atrakcije te dali gostima dodatan razlog za posjet Vodenom planetu. Glavni cilj revitalizacije Vodenog planeta bio je upotpunjavanje turističke kupališne ponude Hrvatskog zagorja i Terma Tuhelj uz proširenje dosadašnje ponude. Uz dopunu sadržaja posebna pozornost posvećena je programima koji se održavaju na samim bazenima. Art&Spa ljeto, festival je koji se već nekoliko godina održava te je za zapravo dodatak animacijskom programu, a sastoji se od niza događanja kojima je cilj širiti prepoznatljivost umjetničkog i kulturnog izričaja Hrvatskog zagorja i Terma Tuhelj, edukacija gostiju te spajanje umjetnosti, wellnessa i gastronomije na drugačiji, moderniji i gostima pristupačan način.
Prije nekoliko tjedana otvoren je i dječji vodeni grad na unutarnjem kupalištu čime je omogućeno obiteljima s djecom dodatnu mogućnost za zabavu i kvalitetno provedeno vrijeme u zimskim mjesecima. Vodeni planet svakako je najpopularnije kupalište u kontinentalnoj Hrvatskoj, a kontinuiranim razvojem održava standard kvalitete te novitetima nastoji zadržati stalne goste, ali i pridobiti nove.

FUN PARK BIOGRAD


Fun Park Biograd je tematsko zabavni park koji svojom idealnom lokacijom u Biogradu na Moru pruža spektakularno iskustvo zabave za cijelu obitelj u srcu Jadranske obale. Gradnja je započela u travnju 2016., a službeno je otvoren 15. srpnja 2017. Park je tematsko odijeljen u 3 cjeline: Gusarski grad, Svemir i Divlji zapad. Trenutno broji 26 atrakcija, a među kojima je i od 2018. godine atrakcija XD Dark Ride, nagrađena za najbolji novi projekt 2013. godine od strane IAAPA-e, krovne međunarodne organizacije za zabavne parkove. Također, uz atrakcije, zabavu u Fun parku Biograd na višu razinu podižu brojni zabavljači, žongleri, plesači, mađioničari i glazbenici.

Za sljedeću sezonu, adrenalinski, odnosno svemirski dio bit će bogatiji za još jednu atrakciju – vodeni rollercoaster Atlantis. Park je domaćin brojnih koncerata lokalnih bandova, ali i zvijezda hrvatske glazbene scene, zabava poput pjena partija te festivala poput Beerfest-a ili Fun, food and Wine fest-a. Osim što se mogu dobro zabaviti, posjetitelji se mogu osvježiti i okrijepiti u čak 6 ugostiteljskih punktova unutar parka. U Zabavnom parku Biograd se mogu pronaći sadržaji koji ispunjavaju očekivanja svih generacija te i najstariji mogu pronaći dijete skriveno u sebi i na takav način stvoriti neprocjenjivu uspomenu na cjelodnevno obiteljsko druženje.


DINOPARK FUNTANA


Dinopark Funtana je prvi hrvatski tematski show park. Nalazi se u samome srcu Istre, nedaleko od Poreča. Udaljen je tek 25 minuta vožnje automobilom od slovenske granice. Dio parka smješten je na starome kamenolomu u čijoj divljini obitavaju pokretni dinosauri u prirodnoj veličini. Autentičnoj pretpovijesnoj atmosferi Dinoparka doprinosi njegova prekrasna priroda. Park je okružen bujnom šumom, a njime se prostire više od 1.5 kilometara drvene staze.
Osim dinosaura, Dinopark Funtana nudi mnoge druge vrste zabavnih aktivnosti u kojima može uživati cijela obitelj. U SHOW ARENI koja obuhvaća čak 1000 sjedećih mjesta izvode se dnevne predstave VARIATE CIRKUS. Unutar arene nalazi se i restoran, dino kino i dječja igraonica. Izvan arene nalaze se razne atrakcije za najmlađe: mini lunapark, dječji vlakić, trampolini, vrtuljci, dino streljana i igralište. Jedan od nezaboravnih doživljaja koje možete iskusiti u Dinoparku Funtana je jahanje na dinosaurima i poni konjima.


Atrakcija godine – Rekreacija i zabava:

Vodeni Planet - Terme Tuhelj

                                                             ***

Održivi turizam

Nominirani:

Eko- Etno selo STARA KAPELA

 


Malo slavonsko selo smješteno je Brodsko-posavskoj županiji. Selo ima dugu tradiciju i povijesni korijeni sežu u daleku 1275.g. kada je ovdje postojala utvrda Grad Potok u vlasništvu plemića Gorjanskih. U 15. i 16. stoljeću dolazi do provale Turaka te dobar dio stanovništva završava kao tursko roblje. 1760. g. mjesto dobiva sadašnji izgled i spušta se u dolinu prema naredbi carice Marije Terzije.
Kroz projekt eko-etno sela pretvoreno je selo u zanimljivu turističku destinaciju kao „selo-hotel“, poštujući tradicionalnu slavonsku arhitekturu, kulturne vrijednosti, običaje…
Izgrađeno je 13 km pješačko-biciklističke staze, uređena odmorišta uz stazu, sagrađene replike starih čardaka koji služe kao vidikovci, na specijalnim dibon pločama označeno oko 120 biljnih vrsta, preko 80 vrsta ptica, preko 60 vrsta jestivih i nejestivih gljiva s osnovnim podacima i to sve na hrvatskom i engleskom jeziku. DOĐITE I VIDITE!


JAVNA USTANOVA "PRIRODA" - Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli


Foto: Tomislav Bandera Anić

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove kojim upravlja Javna ustanova „Priroda“, nalazi se u pitoresknom mjestašcu Beli na otoku Cresu. Centar je smješten u obnovljenoj zgradi nekadašnje mjesne škole, a za posjetitelje je u prizemlju uređen multimedijalni izložbeni postav u kojem se može saznati priča o tisućljetnom suživotu otočana i bjeloglavih supova. Ponuda Centra za posjetitelje posve je specifična na području Republike Hrvatske i temelji se na održivoj turističkoj valorizaciji i zanimljivoj interpretaciji prirodnih vrijednosti otoka Cresa i Kvarnera, a kroz djelovanje Oporavilišta za bjeloglave supove Centar značajno doprinosi aktivnoj zaštiti i očuvanju strogo zaštićene i ugrožene vrste.

Danas se bjeloglavi supovi u Hrvatskoj gnijezde još jedino na kvarnerskim otocima, a „Kvarnerska populacija“ danas broji oko sto parova. Centar je mjesto susreta znanstvenika, istraživača, stručnjaka ornitologa, zaljubljenika u prirodu i entuzijasta, lokanog stanovništva i školske djece, a kroz aktivnosti Centra i rad oporavilišta za bjeloglave supove, monitoring populacije, edukaciju i održivu turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine otoka, provode se aktivne mjere zaštite strogo zaštićenih i ugroženih bjeloglavih supova.

LifeClass TERME SVETI MARTIN

 

LifeClass Terme Sveti Martin jedinstvena su destinacija za opuštanje i wellness, sport i aktivni odmor, kongres i team building, uz vrhunski gurmanski doživljaj i prekrasnu prirodu. Filozofija i vizija LifeClass Termi Sveti Martin glasi »Svijet zdravih užitaka«, a upravo je ljekovita termomineralna voda ono što objedinjuje i zdravlje i užitak. LifeClass Terme Sveti Martin nalaze se u prekrasnoj prirodi gornjeg Međimurja, a opet u blizini urbanih sredina, zanimljivih događanja, festivala i znamenitost


Nagrada u kategoriji -Održivi turizam:

Eko - Etno selo Stara Kapela


                                                         ***

NAJSUPJEŠNIJE DESTINACIJE 2018.


Malo misto

Nominirani:

SUTIVAN

 


Sutivan je mala općina smještena na sjeverozapadnom dijelu Brača, nasuprot Splitu, od kojeg je udaljen svega 13 km. Iako je stanovništvo povijesno vezano uz poljoprivredu, ribarstvo i pomorstvo, Sutivan se danas razvio u moderno turističko odredište orijentirano obiteljskom, sportskom i rekreativnom turizmu sa više od 1800 kvalitetnih postelja u privatnom smještaju , te sa 58 postelja u luksuznom heritage hotelu „Lemongarden“.
Prirodne ljepote, iznimno duga obalna linija s velikim brojem plaža koje su komunalno opremljene, bogata povijesna baština, uz veliku ponuda visokokvalitetnog turističkog smještaja, bogata kulturno sportska ljetna shema, ljudski potencijali i još mnogo toga su uz neizostavni veliki rad pridonijeli da se Sutivan okitio ovom prestižnom nagradom koja pokazuje trendove rasta kvalitete svih oblika turizma u skladu s očuvanjem tradicionalne baštine.


VIS


Vis je oduvijek bio grad, a jedno kratko vrijeme bio je i država.
U njemu je početkom XIX stoljeća živjelo 12. 000 ljudi, pridošlih iz cijele Europe, tako da se u viškom govoru pored izvedenica iz venecijanskog dijalekta, mogu naći i riječi engleskih, francuskih, njemačkih, pa čak i mađarskih korijena.

Danas kada se početkom kolovoza navečer spuštate starom cestom prema Visu, on doista izgleda poput velegrada. Njegovo blještavilo širi se s rive preko kao za Božić okićenih jarbola cijelom uvalom, sve do gradskih periferija, odakle na sjeveru žmiga lanterna na otočiću Hostu. Na zapadu poput prigradskog naselja svijetli uvala Stonca, uvijek nakrcana ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni gradić Kut. Smirena idila Kuta ljetnu vrevu Luke susreće u Gospinoj Batariji-austrijskoj tvrđavi.

BETINA

 


Betina je mjesto na sjeveroistočnoj obali otoka Murtera koji je sa kopnom povezan pokretnim mostom u Tisnom. Nalazi se 35 km zapadno od Šibenika. Administrativno pripada općini Tisno. Broji nešto manje od 800 stanovnika. Ime Betina potječe od keltske riječi «bet» što znači – usta i opisuje izgled prirodno formirane luke Betine koja, poput usta, štiti brodove od naleta vjetra. Ime je simbolično i stoga što su Betinu kroz povijest zvali «ustima šibenskog kraja», zbog plodnog betinskog «Poja», bogatog ponajprije maslinama i smokvama, ali i povrćem koje je hranilo cijeli kraj.
Zbog slikovitosti i očuvanosti povijesne jezgre mjesto je pod zaštitom kao spomenik kulture. Mnogi je zbog ovih obilježja i predivne vizure nazivaju "ljepoticom pučke mediteranske arhitekture".
Betina je, uz Korčulu, najpoznatije i najstarije sjedište vrsnih kalafata (brodograditelja u drvu). Jedno je od zadnjih utočišta drvene brodogradnje u Europi.
Osim što su poznati brodograditelji, Betinjani su bili i poznati školjkari. Mnoge generacije Betinjana othranila je školjka. Betinske plaže razasute su po cijelom mjestu, a odlikuju se iznimnom bistrinom mora i privlačnošću. Mogućnosti smještaja u Betini su brojni. Možete odsjesti u smještaju privatnih iznajmljivača. Autokampovi se nalaze na najatraktivnijim lokacijama uz more. A za nautičare tu je marina sa 250 vezova i svim sadržajima.


Najbolje Malo misto 2018.:

Sutivan

                                                    ***

City break destinacija godine:

Nominirani:

ZAGREB

 


Foto:Marija Gašparević

Kada se Hrvatska pridružila Europskoj uniji prije 5 godina, Zagreb je postao najnovija europska prijestolnica koja posjetiteljima nudi bogat izbor događanja i aktivnosti svih 365 dana u godini.
Tako, već u siječnju Zagreb otvara turističku godinu sa Snježnom kraljicom, a zatim nam proljetni i ljetni mjeseci nude mnoštvo aktivnosti, događanja i festivala u kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Toplu dobrodošlicu proljeću u ožujku pruža Festival svjetla Zagreb, a ljetni mjeseci protiču u znaku INmusic festivala, Zagreb Classic, popularnih Dvorišta i raznih drugih programa. Jesen je rezervirana za razne gastro festivale i kulturna događanja u zatvorenim prostorima, a zima donosi Advent u Zagrebu kojeg je svijet tri godine za redom proglasio najboljim u Europi.
I Lonely Planet, najpoznatiji vodič za putnike na svijetu, je proglasio Zagreb najboljim u Europi za 2017. godinu, a treba istaknuti da se glavni grad Hrvatske nalazi u samom vrhu hrvatskih odredišta po ostvarenim dolascima i noćenjima, čiji porast bilježi iz mjeseca u mjesec, te time opravdava status destinacije atraktivne tijekom cijele godine.


DUBROVNIK

 


Dubrovnik je jedan od nadaleko poznatih ambasadora hrvatskog turizma. No on je za Hrvate puno više od najpoznatijeg hrvatskog turističkog grada na svijetu, on je kolijevka hrvatskih kulturnih i znanstvenih velikana. To je grad muzej i živa pozornica, jedan od najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj. Na UNESCO-voj listi su dva dubrovačka simbola: dubrovačke zidine s gradskom jezgrom te Festa Sv. Vlaha . Slavni pjesnik Lord Byron napisao je kako je Dubrovnik biser Jadranskog mora, a njegov kolega George Bernard Shaw je rekao: "Tko traži raj na zemlji, trebao bi posjetiti Dubrovnik"
Posljednjih godina grad je ugostio svjetski poznate glumačke ekipe, a njegova impresivna i jedinstvena arhitektura je bila scenografija u brojnim popularnim filmovima i serijalima

SPLIT

 


Priča o gradu Splitu traje 17 stoljeća još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio na poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču. Šetnja kroz Dioklecijanovu palaču ujedno je i putovanje kroz vrijeme i kulture. Dioklecijanova palača upisana je na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine 1979.
Gradska jezgra obiluje vrhunskim primjerima antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovnim romaničkim crkvicama i gotičkim palačama, renesansnim portalima plemićkih kuća, baroknim fasadama.. Split je autentična mediteranska destinacija koja se posljednjih godina nametnula kao jedno od naših vodećih turističkih odredišta. Split je poznat po mnogobrojnim manifestacijama i koncertnim spektaklima svjetski renomiranih glazbenika. Sve to, uz po temperamentnosti poznate Splićane, stvara jedinstvenu živost grada koja se osjeća na njegovim ulicama.
Projektom CityBreak ponude cilj je turistima pružiti dobrodošlicu i dodatno ih motivirati za dolazak u grad i izvan ljetnih mjeseci. Program City break traje u razdoblju 1.10.2018.-31.03.2019. i uključuje: besplatni razgled gradske jezgre, karte za predstave u subotu (HNK Split), besplatna kartica SplitCard.
Da bi gost ostvario pravo korištenja City Break programa, mora realizirati minimalno dva noćenja u hotelskom smještaju (može biti petak i subota ili subota i nedjelja).

 

City break destinacija 2018.:

Zagreb

                                                              ***

Kontinentalna destinacija  godine

Nominirani:

ZAGORJE

 

Zagorje kao destinacija nudi pregršt aktivnosti za odmor po mjeri svakog čovjeka. Zeleni bregi, utvrde, dvorci i kurije, šumske šetnice i planinarske staze, muzeji, burna povijest - sve to vam je Zagorje... Lepe ti je lepe ti je Zagorje zelene, kaže zagorska popevka, prenoseći čar zagorskih brega u slušateljeve misli.
U turističkom smislu, Zagorje je nezaobilazna točka posjetitelja koje zanima povijest, kultura, wellness i spa, odmor i rekreacija. Ovdje zaista svatko može pronaći nešto za sebe - hedonisti će uživati u blagodatima wellnessa, selfnessa i spa, avanturisti u vožnji quadovima po obroncima zagorskih brega ili paraglidingu, rekreativci će uživati u biciklističkim, konjičkim ili pješačko-planinarskim stazama, a gurmani u bogatoj gastro ponudi zagorskih restorana. Ukratko, to je bajka u koja stvarna ličnost upoznaje Zagorje na dlanu.

Svatko tko želi doći u Zagorje, može odsjesti u nekom od jedanaest hotela, sedam hostela, dva kampa, petnaest agroturizama ili dvjestotinjak objekata u privatnom smještaju i to će mu biti baza za obilazak svih atrakcija i znamenitosti koje Zagorje nudi.

ĐAKOVOSinonim za Grad Đakovo, ''Srce Slavonije'', opravdan je tijekom cijele godine za sve putnike, namjernike, kao pitoreskni grad u središtu Slavonije. Đakovo otvara širom svoja vrata tijekom cijele godine, svim putnicima namjernicima, gostima, što se u njegovo okrilje slijevaju sa svih strana Hrvatske i svijeta.
S koje god strane prilazili Đakovu, prvo što ćete ugledati je žar opeke dvaju tornjeva i kupola najljepše katedrale na prostoru od Venecije do Istanbula, katedrale Sv. Petra. S te najviše đakovačke točke koja plamti nebeskim ognjem, vidi se cijeli grad kako od drevnog središta teče i razlijeva se u svim pravcima, u polja koja dodiruju nebo.
Tradiciju koja traje više od 500 godina svi posjetitelji mogu osobno doživjeti na Državnoj ergeli Đakovo koja je već stoljećima čuvar bijelog slavonsko biserja – konja lipicanaca.


VARAŽDIN

 

Varaždin je uvršten među top 3 destinacije kontinentalne Hrvatske, a u finalu se našao s Đakovom i Zagorjem. Predanim radom na organiziranju kvalitetnih manifestacija koje iz godine u godinu privlače sve više turista, poput Špancirfesta, Adventa u Varaždinu ili Festivala varaždinskih dvorišta te cjelogodišnjim inicijativama poput urbanih intervencija u prostoru, Turistička zajednica grada Varaždina uz grad Varaždin zasluženo su se našli među najboljima u kontinentalnom dijelu zemlje.


Kontinentalna destinacija 2018. :

Zagorje

                                                                    ***

Destinacija za ruralni turizam

Nominirani:


DALMATINSKA ZAGORA

 

„Destinacija Dalmatinska zagora, koju čine područja Imotske krajine, gradova Sinja, Trilja, Vrlike, Vrgorca te općina Dugopolje i Klis, zauzima čak 70% prostora Splitsko – dalmatinske županije. To je destinacija iznimnih prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti.
Naime, svako od naših uključenih područja obiluje jedinstvenom prirodnom baštinom, poput izvora rijeke Cetine, Modrog i Crvenog jezera, Perućkog jezera, brojnih zaštićenih krajobraza, rijeka i rječica, planina i krških polja koje nam omogućuju razvoj selektivnih oblika turizma tijekom cijele godine uz postojeće tematske staze i rute.
Tu je neizostavna kulturna, materijalna i nematerijalna baština. Valja naglasiti da se u našoj destinaciji pod zaštitom UNESCO-a nalaze viteška igra Alka, klapsko pjevanje, nijemo kolo Dalmatinske zagore i stećci u Cisti. Brojna nematerijalna dobra nalaze se na popisu Ministarstva kulture RH poput pokladnih običaja podkamešničkih sela, umijeća izrade cetinske lađe, tradicionalnih napjeva ojkavice, rere i gange te tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja. Destinacija obiluje brojnim tvrđavama i utvrdama, crkvama, mostovima, mlinicama, muzejima, galerijama, a u njoj je i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, najveće južnohrvatsko marijansko svetište.
Također, široku lepezu turističke ponude obogaćuje jedinstvena gastronomska i enološka ponuda.
Također, valja istaknuti kontinuirani rast broja dolazaka i noćenja za cijelu destinaciju, ali i otvaranje novih kvalitetnih smještajnih kapaciteta. Sve veće ulaganje u razvoj turizma pokazuje da su prepoznate mogućnosti benefita koje turizam donosi pa su brojni turistički infrastrukturni projekti u fazi realizacije. Stalnom edukacijom ljudi u turističkom sektoru, te poboljšavanjem osnovne i turističke infrastrukture, doći će i do otvaranja novih radnih mjesta, a time i poboljšavanja uvjeta života lokalnog stanovništva, prvenstveno u smjeru razvoja održivog turizma, kako bi sve postojeće prirodne i povijesne resurse sačuvali za generacije koje dolaze.

OTOČAC 


Otočac kao najstarije naselje u Gackoj, uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, nudi obilje istinskih vrijednosti: pejzaž, tradiciju i gastronomiju. Brojne aktivnosti, događanja, hotelski i privatni smještaj, brojni OPG-ovi (med i proizvodi od meda, sir, jagode,bobičasto voće) itekako su dobra pozivnica za doći, ostati, ali i vratiti se. Spada u jedno od najstarijih naselja sa hrvatskim življem. Prvi puta spominje se na Bašćanskoj ploči s kraja 11. stoljeća (1100. g.), tom ugaonom kamenom spomeniku hrvatske pismenosti i kulture.
Uz aktivnosti koje su primjerene ovom prostoru poput šetnje, vožnje biciklom, kajakom, kanuom ili quadom ,ribolov je ono što Gacki daje prepoznatljivost u svjetskim razmjerima. Mušicom na pastrvu u krugovima znalaca vrhunski je ribolovni doživljaj, a tu Gacka uistinu ima što dati, jer čuvena je u svijetu po potočnoj pastrvi koja raste 5 puta brže, negoli u drugim rijekama krškog područja.
Na Gacki i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrilima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju meljave koristeći pogonsku snagu ove rijeke. Trajući u ravnoteži i dosluhu između čovjeka i prirode, kao objektivizacija njihovog sklada i suradnje, čuvaju one ovdje sjećanje na jedan od starih, izumrlih obrta.
Danas, na početku novog stoljeća, na vrilima Gacke mlinice još odolijevaju kao ostaci narodnog graditeljstva, uz klopot mlina.


MOTOVUN

Motovun je srednjovjekovni gradić u središnjoj Istri koji se smjestio na brežuljku pokraj toka rijeke Mirne. Specifičan je po tome što njegovu vizuru čine gradske zidine koje su jedna od kulturnih znamenitosti Motovuna. Od ove godine one su valorizirane projektom „Doživljaj Motovuna“ koji uz gradske zidine uključuje i galeriju „Pet kula“. Poseban je po enologiji zbog poznatog terana, ali i malvazije i gastronomiji zbog kralja gljiva, crnom i bijelom tartufu. Kaldir pokraj Motovuna poznat je kao voćarski kraj jer upravo oko 70% voća koje se distribuira u Istri dolazi iz kaldira.
U predsezoni i posezoni osim enologije i gastronomije Motovun pohode skupine aktivnih turista pa tako vrijeme provode na treking, bike stazama, poznatoj Parenzani (nekadašnja uskotračna pruga) ili vježbalištu na otvorenom.
Motovun ima 600 ležajeva od čega jedan kamp s 12 kamp jedinica, Hotel Kaštel s pripadajućim Kulturno-edukativnim centrom, a u tijeku je i dovršenje prvog vinskog hotela u destinaciji „Motovun- Roxanich projekt“. U ponudi su još sobe, apartmani, te kuće za odmor s bazenima.
Tijekom godine održavaju se brojne manifestacije koje kreću od 1.maja kada se održavaju sportske manifestacije i Motovun offroad, zatim Festival Veli Jože u svibnju, Kaldirski plac od fruti tijekom ljetne sezone svaku drugu nedjelju, Motovun film festival krajem srpanja, Dan Općine u kolovozu, te u listopadu Fešta od fruti u Kladiru i Festival terana i tartufa.
Motovun je gradić koji živi turizam deset mjeseci u godini i godišnje ga posjeti oko 400 000 posjetitelja.

 

Destinacija za ruralni turizam 2018.- Dalmatinska Zagora

                                                            ***


Destinacije zdravlja godine


Nominirani:

KRAPINSKE TOPLICEU zelenoj dolini na četiri izvora ljekovite termalne vode smjestilo se mjesto zdravlja i odmora – Krapinske Toplice. Osjetite snagu termalne vode, prepustite se wellness i spa užicima, uživajte u bogatoj gastronomskoj ponudi i otkrijte sve ljepote ove zelene oaze. Krapinske Toplice Vas očekuju!
Pored renomiranih specijalnih bolnica, u Krapinskim Toplicama postoji i jedan od najvećih i najmodernijih vodenih centara u Hrvatskoj- vodeni park Aquae Vivae. Na preko 1.100 m2 vodene površine nalaze se: kombinirani veliki unutarnji/vanjski bazen s mnogobrojnim vodenim atrakcijama (divljom rijekom, toboganom, gejzirima, slapovima), dječji bazen, bazen s valovima, jedinstveni bazen za ronjenje dubine 4,5m, bazen za plivanje te vanjski bazen. Svi su bazeni punjeni termalnom vodom temperature 28-38 stupnjeva i imaju ukupno preko 160 vodenih atrakcija!
Samo mjesto i uža okolica nudi mnogobrojne označene pješačke i biciklističke staze, a na samo 10-15-tak minuta nalaze se i brojne turističke atrakcije: seoska domaćinstva, vinarije, dvorci, muzeji, konjički ranč.


ISTARSKE TOPLICEIstarske Toplice smještene u sjeverozapadnom dijelu poluotoka Istre. Udaljene su 35 km od Poreča, 10 km od Buzeta, 40 km od granice s Italijom i 10 km od granice sa Slovenijom. Nalaze se u netaknutoj prirodi izvan gradskog naselja gdje zelenilo, mir i tišina stvaraju poseban ugođaj za potpuni odmor.
Iznad samih Toplica uzdiže se 85 metara visoka, stijena Gorostas, ispod koje se nalazi izvor ljekovite vode Sv. Stjepan.

Poznat je po visoko sumpornoj optimalno radioaktivnoj i toploj vodi punoj minerala (14 vrsta) za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje kroničnih reumatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih puteva, ginekoloških bolesti i postoperativnu rehabilitaciju. Prirodna ljekovitost vode izdvaja Istarske Toplice od ostalih europskih termalnih izvora i svrstava ih među prva tri mjesta u Europi po kvaliteti i ljekovitosti vode. Izvor se koristio još u antičko doba. U njegovoj blizini pronađeni su natpisi u kamenu, stari rimski novac i nakit.


OPATIJA

 

Prva stvar koju morate u Opatiji napraviti jest – duboko udahnuti... Ispunite pluća kristalno čistim zrakom, oćutite nježni okus aerosola bogatog jodi i morskom soli, osjetite dašak lovora i aromatičnog bilja i doživite recept za zdravlje koji liječnici preporučuju još od kraja 19. stoljeća, kada je Opatija postala najcjenjenije europsko lječilište iz kojeg su potekle brojne medicinske inovacije.
Jedinstvena mješavina morskog zraka i planinske klime koju Opatijskoj rivijeri osigurava savršen smještaj između mora i Učke te bogatstvo parkova i zelenih površina omogućuju uživanje u svježem zraku tijekom čitavog dana bez straha od prejakog sunca. Za prvi korak prema zdravlju dovoljno je doista samo disati i boraviti na otvorenom, no Opatija nudi i puno više od toga za sve one koji su posvećeni ozdravljenju i oporavku svoga tijela i duha.

Prepustite se u ruke vrhunskim liječnicima specijalistima, stručnjacima u svim medicinskim granama, kojima su svoje zdravlje povjerile domaće i strane sportske legende i javne ličnosti ili se pomladite raznolikim spa i wellness tretmanima koji se ovdje prakticiraju…
Danas u Opatiji možete obaviti sistematske i specijalističke preglede, koristiti usluge medicinskog wellnessa, ali i liječiti se kod vrhunskih stručnjaka s područja ortopedije, estetske kirurgije, dermatologije, stomatologije, dijalize i dijagnostike. Iz bogate ponude zdravstvenih ustanova na području Opatije izdvajamo i Thalassotherapiu Opatija – specijalnu bolnicu za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sustava i wellness centar koja je ove godine na Danima hrvatskog turizma proglašena najboljim spa lječilištem u Hrvatskoj.


Destinacija zdravlja 2018. :

Krapinske toplice

                                                            ***

Ljetna odmorišna destinacija godine


Nominirani:

MALI LOŠINJ

 

Foto: Sandro Tariba

U konkurenciji s Porečom i Rovinjem, Lošinj je proglašen najboljom odmorišnom destinacijom, te nominiran za najbolju destinaciju Hrvatske u 2018. zahvaljujući očuvanoj prirodi, bogatoj bio raznolikosti, lječilišnoj klimi s više od 200 sunčanih dana godišnje, zraku vrhunske kvalitete te kristalno čistom moru.

Uz zdravlje i turističku tradiciju, brojna događanja, gostoljubivost destinacije te pozitivni dojmovi gostiju Lošinj čine idealnim turističkim odredištem više od 130 godina. Uz bogatu floru, otok vitalnosti može se pohvaliti i rezervatom dobrih dupina, s 280 km mirisnih šetnica i pješačkih staza i brojnim plažama i uvalama. Nezanemariva je i bogata kulturna baština od koje se ističe Apoksiomen, remek-djelo hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.), trajno smješten u malološinjskom Muzeju Apoksiomena.


ROVINJ

 

Rovinj je grad jedinstvene ljepote. Ima velik izbor smještaja: luksuzni hoteli najviših kategorija, ali i vrhunska kvaliteta obiteljskog smještaja. Tripadvisor je u siječnju 2018. Rovinj uvrstio među TOP 10 svjetskih turističkih destinacija u usponu.
Rovinj je poznat po svojoj romantičnoj gradskoj jezgri kojoj dodatnu čar daje pogled na rovinjski arhipelag. U gradu se njeguje baština kroz priču o batani i bitinadama stvarajući motiv dolaska za sve ljubitelje kulture i tradicije . Vrhunska vina rovinjskih vinara i maslinovo ulje rovinjskih maslinara iznimne kakvoće temelj su na kojem se razvija rovinjska enogastronomska ponuda.
Hotel je je grad na sjevernom dijelu Jadrana s najviše vrhunskih hotela.


POREČ

Jedan od simbola grada je Eufrazijeva bazilika poznata po svojim mozaicima, na UNESCO-voj je listi svjetske baštine od 1997. Poreč je grad prelijepih kulturno-povijesnih spomenika, visoke razine hortikulturne uređenosti i čistoće, bogate ugostiteljsko-turističke ponude, osobito sportsko-rekreacijske.

Prepoznat je kao destinacija za obiteljski odmor koja nudi razne sadržaje za obitelji tijekom cijele godine. Ima rekordan broj Plavih zastava (22). Poreč je i pet friendly destinacija zbog brojnih hotela, kampova i apartmana koji primaju ljubimce, veterinarske bolnice s hotelom za pse i čak 14 plaža za pse, a ljubimci su rado viđeni gosti u čak 99 % porečkih restorana, barova i trgovina.


Ljetna odmorišna destinacija 2018. :

Mali Lošinj

                                                              ***

POSEBNA PRIZNANJA


GRAD HVAR - 150 godina organiziranog turizmaZa Hvarane, ali i sve njegove goste 2018. godina protječe u znaku velikoga slavlja i jubileja. Naime, 1868. godine osnovano je Higijeničko društvo u Hvaru, preteča današnjih turističkih zajednica, a ta se godina smatra službenim početkom novog razdoblja u razvitku hvarskog turizma. Prije 150 godina Hvar je prepoznat od strane turista koje je privukla blaga klima i sunčano vrijeme, a rezultati klimatskih istraživanja sredinom 19. stoljeća ukazali su da taj otok ima odlična klimatološka svojstva za zdravlje ljudi. Zahvaljujući Franzu Ungeru, botaničaru iz Graza, u Hvaru se vrlo brzo osnovala zdravstveno-higijenska ustanova.

Prvi hotel uređen je u iznajmljenoj kući na južnoj strani hvarske pjace a imao je 13 jednokrevetnih soba s grijanjem i restoran. Međutim, zadatak Higijeničkog društva je bio gradnja suvremenog lječilišnog hotela. Kako Društvo nije imalo dovoljno novca za njegovu izgradnju obratilo se Bečkom dvoru za novčanu pomoć, izrazivši želju da kraljica Elizabeta bude pokroviteljica te da budući hotel nosi njeno ime. Prvi dio hotela bio je dovršen 1898. godine te svečano otvoren 1. travnja 1899. Te iste 1898. pojavljuje se prva razglednica Hvara ukrašena crtežom palme i agave dočaravajući tako primatelju mediteranski ugođaj i blagost hvarske klime zbog koje će ga rado nazivati „austrijskom Madeirom“ .

Početkom XX stoljeća Higijeničko društvo i hotel uspješno su poslovali. Gosti su ponajviše dolazili sa područja Austro-ugarske monarhije (uže Austrije, Česke i Mađarske) ali i iz drugih zemalja koji su svoje hladne zime zamijenili blagim hvarskim.

Tako je Hvar postao popularno zimsko odmorište. Nakon prvog hotela, ubrzo su se počeli graditi novi hoteli, a danas je Hvar poznato mondeno ljetovalište u koje dolaze turisti koji od destinacije očekuju samo ono najbolje.

Napredak tehnologije omogućio je Hvaru da postane ono o čemu su utemeljitelji Higijeničkog društva mogli samo sanjati: svjetski poznata turistička destinacija koja svake godine bilježi porast broja posjetitelja. Danas u doba interneta i smartphonova rijetko tko već šalje razglednice a slike Hvara jednim klikom u par sekundi pređu s jedne strane Zemljine kugle na drugu. Za razglednice još mare samo strastveni kolekcionari bježeći iz užurbane svakodnevnice u potrazi za nekim davnim romantičnim vremenima.

GRAD NOVI VINODOLSKI - 140 godina organiziranog turizmaTurizam i Novi Vinodolski zajedno žive već 140 godina. Malo koje mjesto na Kvarneru može se pohvaliti turističkom tradicijom poput novljanske.
Novi Vinodolski rano je postao značajno turističko središte zahvaljujući prirodnim ljepotama, dobroj prometnoj povezanosti i bogatoj kulturi. Godine 1868. u novljansku luku pristao je prvi linijski parobrod. Od 1878. kada je obitelj Mrzljak podigla prvo drveno kupalište u luci, počinje turistička era Novog Vinodolskog i ta se godina bilježi kao početna turistička godina, čime se Novi Vinodolski uvrstio u pionire turizma u Hrvatskom primorju. U to vrijeme nitko nije pomišljao da su to počeci nove gospodarske grane.

Vrijednost mora i njegovu gospodarsku eksploataciju u turističke svrhe rijetko je tko mogao predvidjeti. Jedan od vizionara bio je Matija Mažuranić koji je u pismu svom bratu, u vezi s prodajom kuće Domazetović (danas Stara pošta) napisao: …:”za tu kuću nijedan ne mari, zato ča je poli mora. Kuća ova, more se reći, da je pravo zlato va zemlji zakopano, ko kad se jedanput skopa, to je kada se načini porat, ali cesta uz more, bit će kuća va najboljen mestu kod Novoga”.

Godine 1886. novljanska Općina je u predjelu luke izgradila prvo drveno javno kupalište na plivajućim balvanima pa se tadašnji kupališni život odvijao u luci. Ubrzo se pokazalo da trgovački promet u luci remeti kupališni mir pa se 1889. kupalište prenosi u mirnu uvalu Lišanj, gdje se uz ovo plivajuće na obali gradi novo kupalište. Uz kupalište je bila postavljena i konstrukcija prvog hotela te se Novi razvio u privlačno lječilište i kupalište za austrijske, mađarske i češke goste.

Nažalost, nisu sačuvani podaci o prometu niti o ostvarenim turističkim noćenjima u prvim godinama novljanskog turizma, no već 1893. godine je zabilježeno da je u Novom boravilo više od 300 gostiju, koji su stanovali i hranili se u privatnim kućama.

Formiranjem kupališne zone započinje epoha razvitka turizma Novog Vinodolskog. Dolazak sve većeg broja turista, traži bržu izgradnju smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta. Bračni par Potočnjak 1894. otvara prvi novljanski hotel “Lišanj” s kapacitetom od osam soba i jednom većom društvenom dvoranom. Ponukani primjerom supružnika Potočnjak i drugi građevinski poduzetnici počinju graditi hotele pa je uz cestu koja vodi prema Senju izgrađen hotel “Slavuj” sa 14 soba, a u neposrednoj blizini postojećeg hotela “Lišanj” hotel “San Marino”.

Izgradnjom hotela počinju se graditi komunalni objekti opće namjene: od luke do kupališta radi se šetalište “lungo mare”, a podiže se i novo drveno kupalište na obali sa 60 kabina. U Statističkom godišnjaku Kraljevine Hrvatske i Slavonije, 1897. zabilježeno je da je “u Novom boravilo 374 gostova!”

Godine 1902. osniva se Društvo za poljepšanje Novog i okolice, a 1909. Novi je proglašen morskim kupalištem i klimatskim lječilištem. Gradi se Jadranska turistička cesta od Sušaka do Novog Vinodolskog koja ga je još čvršće povezala s europskim emitivnim turističkim središtima. U Novom je 1931. boravilo gotovo 2,5 tisuće turista i ostvareno je 45 tisuća noćenja. Do 1939. bilježi se 63 tisuće noćenja. Rat je devastirao turističke objekte. Okupatori iza sebe ostavljaju pustoš.

Godine 1953. osniva se Turističko društvo, preteča današnje Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog kada počinje treće razdoblje turističkog razvoja grada. Od 1960. do 1980. grade se mnogi turistički objekti, a procvat doživljava i privatni smještaj koji danas u Novom drži svaki drugi krevet.

 

GRAD CRIKVENICA - 130 godina organiziranog turizma dobitnik

 


Ove godine navršava se 130 godina otkako je u Crikvenici izgrađeno prvo javno morsko drveno kupalište "Banje poli vrutka", čime je započeo razvoj talasoterapije i zdravstvenog turizma. Od 1895. do 1909. otvaraju se prvi hoteli, lječilišta i sanatoriji. Istodobno je djelovalo osam lječilišta u funkciji zdravstvenog turizma. Zbog povoljne i zdrave mediteranske klime i mikroklime, čistog zraka, mora i okoliša te iznimne prirodne ljepote na osnovu Zakona o zdravstvu, Hrvatska zemaljska vlada je 1906. Crikvenicu i službeno proglasila "morskim kupalištem i klimatskim zimskim lječilištem", što je uvelike pospješilo njezin daljnji napredak, a turistički se jače razvija nakon Prvog svjetskog rata.

S vremenom je izgradila turističku tradiciju. Od skromnog ribarskog, zidarsko-klesarskog i težačkog naselja, Crikvenica je stekla status jednog od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj te postala omiljeno ljetovalište mnogih generacija.

U ovoj slavljeničkoj godini, Crikvenica je proglašena i najuspješnijom destinacijom turizma zdravlja što potvrđuje da ide u pravom smjeru još od 19. stoljeća.

Crikvenica je jedan od pionira ove selektivne vrste turizma, a iz godine u godinu razvija se i aktivni turizam. Plaže, koje su osvojile mnoge nagrade, zasigurno su jedan od najvažnijih resursa. Posljednjih nekoliko godina Crikvenica bilježi stalan porast broja noćenja i u pred i posezoni čemu pridonosi bolja kvaliteta svih smještajnih kapaciteta te brojni sadržaji i manifestacije koje Crikvenica nudi tijekom cijele godine.

Suvremeno doba donosi razvoj znanosti i tehnologije, pojavu novih oblika komunikacije, ali i izraženu konkurentnost pa je bitno zadržati vrijednost tradicije i sačuvati izvorne običaje pa tako Crikvenica svoje kulturno-povijesno naslijeđe nastoji utkati u turističku ponudu.

Još davne 1894. prilikom posjeta Crikvenici, dr. N. Viteza Süssbacha je rekao: „Živo sam iznenađen i pun sam divljenja prema Crikvenici; njezina obala, njezin položaj, odlični prirodni uvjeti, zahvaljujući kojima se bez imalo opasnosti mogu kupati i djeca, što je drugdje teško naći, su takvi da mogu predvidjeti sretnu budućnost ovom mjestu i po cijeloj ću Europi proširiti glas da se propagira vijest o njezinim vrijednostima...“.

Iako su se vremena promijenila te gosti u Crikvenicu u novije vrijeme dolaze luksuznim prijevozom, a ne kočijama kao nekada, ono što je ostalo isto je činjenica da je Crikvenica ostala poželjna destinacija za odmor.


Godišnja nagrada „Anton Štifanić“


U kategoriji- Tvrtka/Ustanova/Udruga:


-DRŽAVNIM ERGELAMA ĐAKOVO i LIPIK

 


-Ergela Đakovo osnovana je 1506.godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi.Duga tradicija uzgoja konja predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu RH. Za uzgoj konja koriste dvije lokacije – Pastuharna, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Ergela se također bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima. Ergela je postala privlačna turistička atrakcija i nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku.
Državna ergela Đakovo i Lipik je nositelj nematerijalnog kulturnog dobra RH - Tradicije uzgoja konja lipicanske pasmine, a priprema se i kandidatura za upis na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

U Ergeli se održavaju i brojna događanja: Božićni bal lipicanaca, Uskrs na ergeli, Dan ergele Đakovo, Sv. Hubert...Značaj i ljepotu Ivandvora prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje je u 2015. godini dobro Ivandvor proglasilo kulturnim dobrom Republike Hrvatske


-HOTELSKOJ TVRTKI ILIRIJA d.d. IZ BIOGRADA NA MORU


-ILIRIJA  d.d. je  pionir razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj.  Hotelska tvrtka Ilirija d.d. 1999. pokrenula je nautički sajam BIOGRAD BOAT SHOW (BBS), prvu takvu manifestaciju u Sjevernoj Dalmaciji. BBS je s vremenom postao prepoznatljiva domaća i međunarodna turistička i gospodarska manifestacija koja se od 2004. organizira kao jesenski nautički sajam (održava se u listopadu), što je pridonijelo poboljšanju ponude destinacije u posezoni i uspješnom produženju turističke sezone.

Biograd Boat Show spada među najveće nautičke sajmove u jugoistočnoj Europi koji se održavaju na vodi. Okuplja ključne segmente nautičke industrije i turizma: (I) luke nautičkog turizma – marine, (II) čarter, (III) brodograditelje, (IV) brodare, (V) proizvođače brodske i nautičke opreme i (VI) ronilački turizam. BBS od nautičkog sajma prerastao u kongres hrvatske nautičke industrije i turizma što je na 19. izdanju i formalno potvrđeno kroz organizaciju „1. HGK Dana nautike“
Sajam posljednjih godina ima intenzivan „business to business“ karakter kroz razvoj platforme „Biograd B2B“ s ciljem jačanja poslovnog karaktera sajma i bolje interakcije poslovnih posjetitelja i izlagača. Od 2014. zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova (International Federation of Boat Show Organisers). Ilirija d.d. 15 godina izdaje dvojezični hrvatsko-engleski magazin Croatia Yachting Review, sa nakladom od 40.000 primjeraka i besplatnom distribucijom.

                                                     ***

Priznanje Anton Štifanić u kategoriji pojedinac:


MATE MRAKOVČIĆ

Gospodin Mate Mrakovčić dobiva priznanje Anton Štifanić za izniman doprinos razvoju hrvatske kamping industrije. Gospodin Mate Mrakovčić je pionir u privatnoj kamping industriji, jer je 1985. godine zajedno sa suprugom Nadom pokrenuo prvi u Hrvatskoj mali obiteljski autokamp . Cijeli radni vijek proveo je na rodnom otoku Krku, gdje danas ima kamp BOR kapaciteta za 500 gostiju. U zadnjih desetak godina, strane udruge kampera redovito svrstavaju kamp Bor među prva tri najbolja mala kampa na Kvarneru.

JOSIP KUFNER

Gospodin Josip Kufner je punih 40 godina radio u Gradskoj plinari Zagreb. U sumrak i zoru, bez obzira na praznike, doba godine i vremenske uvjete, svakodnevno je palio plinske lampe na Gornjem gradu i samim time privlačio pozornost ne samo stanovnika grada Zagreba, već i njegovih brojnih inozemnih posjetitelja. Gospodin Kufner svakodnevno je bio jedinstven dio turističke ponude grada Zagreba te je značajno doprinio sveukupnom doživljaju posjetitelja i percepciji grada Zagreba kao turističke destinacije.


Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine


Agencijska djelatnica godine :

DRAGICA SLADOLJEV ( Kompas travel , Poreč)
S 50 godišnjim turističkim iskustvom, gđa Dragica Sladoljev je prošla put od stažiranja na recepciji u Koversadi u Vrsaru do vođenja poslova servisa za cijelu Hrvatsku za turoperatora I.D. Riva Tours. "Dragica je turistički djelatnik u svakoj kapi svoje krvi i u duši, te primjer svim mladima"-poručuju njene kolege.


Turistički animator godine je:

JURAJ KIRCHOFER  
Radi u animacijskom timu Zaton Holiday Resorta. Taj student Medicinsko-laboratorijske dijagnostike, ljeti oblači svoje odijelo super-animatora i čini svaki dan gostima Zatona posebnim. Vodi animacijski tim koji svaku večer pred više od 1.000 gostiju nastupa s večernjim show programima na najmodernijem amfiteatru u Hrvatskoj.

Turistička vodička godine je :

MIA DEKOVIĆ
Dugogodišnjim iskustvom, znanjem, radom i osobnošću, ostvarila je i izgradila suradnju s najprestižnijim putničkim agencijama u Hrvatskoj. Aktivno govori engleski, talijanski i španjolski jezik. Zbog svojih stručnih i ljudskih kvaliteta uvijek je tražena od strane Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.


Djelatnik u hotelskom objektu ili kampu godine je :

DANIJEL ŠPANJOL (recepcioner u Plavoj Laguni)
Danijel Španjol je pomoćni recepcionar-portir u Hotelu Melia Coral for Plava Laguna, hotelu s 5 zvjezdica. . U turizmu radi više od 40 godina te i dalje dolazi motiviran na posao i zadržava osmijeh tijekom cijelog radnog vremena. Gostima je uvijek na usluzi i raspolaganju, a govori sve svjetske jezike kojima se služe gosti hotela.

Djelatnik u ugostiteljskom objektu godine je :

TOMICA ĐUKIĆ ( kuhar u Hotelu Osijek)
Od ove je godine je i službeni kuhar i pridruženi član stožera hrvatske nogometne reprezentacije.
Tomica je čovjek neiscrpne energije koji s puno ljubavi prilazi kuhanju, ali i svim gostima kojima uživa osobno prezentirati tek pripravljeno jelo.

Privatni iznajmljivač godine je :

VLADIMIR ŠKROBO (vlasnik „Baranjske kuće“ i „Sobe kod Baje“)
Vladimir Škrobo Bajo jedan je od pokretača turizma u Baranji i "hodajući projekt" kako ga mnogi Baranjci nazivaju. U dvorištu restorana nalazi se Ulica zaboravljenog vremena koja predstavlja svojevrsni muzej na otvorenom, u kojem se nalazi 10 kućica s raznim vrstama obrta poput krčme, brijačnice, klompare, lončare i sl. Potaknuo je brojna događanja koja privlače mnogobrojne turiste iz svih krajeva svijeta. Akademija blata jedan je od njegovih projekata.

Domaćin turističkog seljačkog domaćinstva godine je :

VLADIMIR VJALINIĆ (Izletište „Na malenom brijegu“)
Vladimir Vlajinić čuvar je tradicije i baštine bilogorskog kraja zahvaljujući spajanju tradicije i kulture, ali i tradicionalnom seoskom načinu života. Oživio je gotovo napušteno mjesto Ribnjačka osnivanjem agroturizma .
Hranu koju nude na agroturizmu je tradicionalna i tipična za bilogorski kraj od vlastitih namirnica. Smještaj u „Bakinoj vikendici" pruža odmor u miru i tišini.

Policajka godine je:

MARINA SVERIĆ, iz Opatije.
Policijska službenica Marina Sverić u svome radu iskazala je visoku profesionalnost, poglavito u razvijanju partnerskih odnosa s građanima, udrugama i ostalim relevantnim subjektima bitnih za sigurnost. Tijekom trajanja ljetne turističke sezone ciljano preventivno djeluje uspostavljajući kontakte s građanima i turistima, te putem prevencijskih info-punktova korisnim savjetima i preporukama uz dijeljenje prigodnih letaka.

Djelatnik u pomorskom prijevozu godine je zadarski barkajol

ZVONKO GREGOV
Zvonko Gregov svojim radom spaja obiteljsko naslijeđe i tradiciju grada Zadra. Iza njega je više od 30 godina napornog fizičkog rada i boravka na moru, bez obzira na vremenske uvjete, no on to smatra svojim životnim pozivom koji radi s puno ljubavi i posvećenosti.

Djelatnik u zračnom prijevozu godine je:

TOMISLAV ŽEPINA
Tomislav Žepina je rukovoditelj sektora komercijale Zračne luke Zadar
Svojom profesionalnošću, predanosti poslu i ostvarenim rezultatima kroz dugi niz godina značajno je pridonio povećanju broja zrakoplovnih linija, otvaranju novih tržišta te ostvarivanju zavidnih poslovnih rezultata Zračne luke Zadar.


Djelatnici godine u cestovnom prijevozu su :

ANTE BONACIN, vozač autobusa u Splitu i MARKO ŠILJE, prometni redar u Dubrovniku.

ANTE BONACIN je Vozač u splitskom Javnom gradskom prometu. Svakodnevno iskazuje pomoć putnicima i empatiju prema invalidima pri
korištenju javnog gradskog prijevoza i ukazuje putnicima na njihovu nekulturu i bezobrazno ponašanje prema invalidima. Nedavno je istjerao sve putnike iz autobusa, jer nisu dali prednost invalidu.

MARKO ŠILJE je dubrovački prometni redar koji svoju dužnost obavlja na najvišoj razini, poštujući sve zakone, ali i s lakoćom rješavajući probleme gužvi u prometu, pritom vodeći računa o najvažnijem, ljudima koje susreće svaki dan.
Simpatičan i otvoren, veliki je zaljubljenik u klapsku pjesmu i član je dubrovačke Klape Ragusavecchia već 25 godina.

Prodavačica godine je :

IRA ŽUPAN BOGDANOVIĆ iz Crikvenice.
Vlasnica je suvenirnice „Kredenca“koju je uredila s posebnom pažnjom i detaljima, te se ulaskom u nju, ulazi u svijet naših nona. Ponuda je pomno odabrana prema kvaliteti proizvoda, isključivo od malih proizvođača s područja Hrvatske. Ira je vrlo komunikativna, govori 5 stranih jezika, izuzetno je uslužna i ima veliki broj stalnih mušterija.

Djelatnik na uređenju okoliša godine je :

SAVICA PETOJEVIĆ komunalni djelatnik općine Bol.
Komunalni djelatnik Savica Petojević se osim izvrsnog rada u održavanju destinacije Bol diči i iznimnom ljubaznošću i komunikativnošću kako s domaćim ljudima tako i s gostima Bola. Njegov entuzijazam i briga o mjestu je svima na ponos.

Vatrogasac godine je:

 IVICA LABAŠ djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin . 

Niz godina JVP grada Varaždina najbolja je hrvatska profesionalna postrojba, a prošle su godine osvojili 2. mjesto u Europi na vatrogasnoj Olimpijadi. Ivica Labaš prisutan je na svim požarištima, gdje svojim znanjem i mirnoćom već 32 godine rješava i najteže probleme, što njegovim vatrogascima daje snagu i vjeru da će sve biti odrađeno na visokoj razini.

Turistički inspektor godine je:

IVICA KLARIĆ iz Splita.
Ivan Klarić, viši je turistički inspektor Ministarstva turizma, Službe turističke inspekcije u Područnoj jedinici Split, koji kontinuirano, godinama postiže iznadprosječne rezultate rada. Stručno, profesionalno i kvalitetno obavlja najsloženije inspekcijske nadzore te je svojim radom na terenu bitno utjecao na primjenu pozitivnih propisa kod pružatelja ugostiteljskih i turističkih usluga, čime je pridonio i zadovoljstvu gostiju i turista.

Djelatnica u sustavu turističkih zajednica godine je :

BISERKA REGVART iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Svojim vještinama i zalaganjem pridonijela je kvaliteti poslovanja te Turističke zajednice kroz mnoge godine, a neosporiv oslonac je brojnim kolegama i dionicima u destinaciji. Svojom ažurnošću, ljubaznošću, brigom za druge i povjerenjem Biserka čini veliki i bitan "stup" Turističke zajednice te njezinih kolega.