Turizam budućnosti

Piše: Đuro Tomljenović

Izvor i foto: Turizmoteka

Promjena u stavu ljudi prema putovanjima i godišnjim odmorima oduvijek je bila ogledalo promjena ukupnih društvenih struktura i društvene svijesti. U novije vrijeme mogu se primijetiti dalekosežne promjene koje će se u budućnosti odraziti na turizam.

Turisti budućnosti nastojat će zadovoljiti potrebe za pravim odmorom, opuštanjem te psihičkom i fizičkom obnovom, jer će biti svjesni štetnih učinaka civilizacije na ljude. Pritom težište neće biti na pasivnoj obnovi, nego na aktivnom odmoru.

U budućnosti će sport, igra, društvenost, znatiželja, glad za informacijama i znanjem sve više oblikovati sadržaje godišnjih odmora . Društveni napredak (blagostanje, slobodno vrijeme, obrazovanje) ponovno će stavljati u prvi plan motiv doživljaja u prvobitnom obliku, a prisilna prestižna potrošnja doći će u drugi plan. Iz bavljenja lijepim, istinskim i plemenitim proizlazi kulturno i moralno uzdizanje koje u velikoj mjeri pridonosi čovjekovoj sreći .

Iskustva stečena na godišnjim odmorima bit će sve veća; iskusni turisti sve više će izbjegavati programirana skupna putovanja i navodno „individualni masovni turizam” (kolone osobnih vozila, pretrpane pješčane plaže).

Oni će okrenuti leđa mjestima koja su se u svojoj „osebujnosti” prilagodila tobožnjim predodžbama posjetitelja i zaboravila ono izvorno značenje tuđine i dalekog svijeta u pogrešno shvaćenom interesu turista, nudeći pritom gradski komfor, a s njime i gotovo neizbježno povezane nedostatke grada .

Turisti će u budućnosti tragati za autentičnim, za neiskvarenim, i sa sve većim će zadovoljstvom kročiti putem Rousseaua, koji se zalagao za „povratak prirodi”. Sve više će poduzimati putovanja radi obrazovanja i baviti se životnim stilom i problemima ciljnih područja. Oni će se svjesno udaljiti od upitnih, modernističkih oblika turizma kratkog vijeka.

Ukratko: razvojni put teći će od turista kojim upravljaju drugi preko iskusnog do prosvijetljenog turista.
S obzirom na još uvijek snažno prisutnu materijalnu nezasitnost pružatelja turističkih usluga i radosti potrošnje primatelja tih usluga – pri površnom gledanju na stvari – opisani preokret učinit će se utopijskim,tim više jer je očito da će pružatelji turističkih usluga pokušati taj proces spriječiti i zaustaviti, jer se u tom novom svijetu turizma u kojemu glavnu riječ vodi emancipirani turist ujedno i smanjuje mogućnost ostvarivanja kratkoročne dobiti.

No,ni taj otpor,siguran sam , neće uspjeti zaustaviti spomenuti proces, nego će ga možda samo malo usporiti.