Sezona nam se tek zahuktava, pamet u glavu!

Izvor i foto: Turizmoteka

Piše: Đuro Tomljenović

Vremena se teška, zbunjujuća. Nitko ne zna što nam se događa, a još manje što je pred nama. Dobro epidemiološko stanje pomoglo nam je da smo ipak dočekali turiste ovoga ljeta. No, ovih dana, dok s radošću gledam kako raste broj rezervacija za naša ljetovališta, i dok ih gosti iz inozemstva, uz naše, popunjavaju, istodobno osjećam strepnju. Hoće li nam se ponoviti 2020?

Nažalost strah od dolaska novog vala je stalno prisutan. Upozoravajuće vijesti stižu iz Španjolske, Portugala, Grčke, Cipra….Sve su to mediteranske zemlje, naši konkurenti, ali i ovisnici, kao i mi od monokulture turizma. Njima se naš prošlogodišnji 15,kolovoz pojavio već početkom srpnja. Za Europljane su opet krizna područja…

Mi brodimo dalje… Mediji u sezoni kiselih krastavaca opet sa strašću pokazuju čekanja i kolone na graničnim prelazima i naplatnim kučicama, sve punije plaže i restorane. Turističke zajednice naših mjesta opet slavodobitno se hvale s onim „više nego lani“. Opet lete brojke, 50, 80, 150, pa i 220 posto više gostiju, noćenja nego u istom razdoblju 2020. Idu reportaže o našim zrakoplovnim lukama koje dnevno prihvate na stotine linija, te o ljetnim, morskim klubovima koji su opet uzavreli. Navodno je sve po epidemiološkim pravilima, na ulazima se kontrolira cijepljenost ili negativni testovi. Sve to rade vlasnici uz pomoć plaćenih zdravstvenih djelatnika. No, u razgovoru s nekim od odgovornih u hrvatskom turizmu i oni bi, kao i ja, tamo voljeli vidjeti kao kontrolore i predstavnike lokalne civilne zaštite.
Svaki dan netko iz turističke branše i industrije je opet na jednom od brojnih TV kanala, naslovnicama tiskovina, radija i portala.

A ja, kao i lani, s čuđenjem i ljutnjom gledam tu samohvalu koja je, svakome razumnom bila lani, kao i sada, kontraproduktivna. Ne uvjeravamo li mi u svojim promidžbenim pozivima turistima iz inozemstva da je naša zemlja sigurna, te da im nudi, mir, osamu i sigurnost u ovim Covid vremenima. A to znači, nema gužve, svatko se može distancirati od drugih i u spokoju i bez straha od zaraze provesti odmor.

A mi sada kada su nam toliko željeni turisti konačno počeli dolaziti, zaboravljamo sve to. Zaboravljamo da je glavni adut u ovo Corona vrijeme, distanca, mir i osama, te ustreptali od veselja, što smo, svemu usprkos, dočekali sezonu, požurili smo se hvaliti brojkama popunjenosti smještaja, plaža, restorana i klubova. Ako već ne možemo bez brojki, uspoređujmo ovogodišnje rezultate s turističkom sezonom 2019. Istina, brojke bi imale negativni predznak, za razliku od usporedbi sa 2020. no, bile bi realne i pokazivale bi stvarno stanje poslovanja.

Na kraju, nadam se da se ne ćemo, kao lani proglasiti opet pobjednicima Mediterana! Mi smo to i bili, možda ćemo (dao Bog) biti i ove godine, ali se s time javno ne hvali, dok gosti tek pristižu, a od nas očekuju da imaju distancu, osamu i sigurnost. Pobjednik znači gužva u hotelima, plažama, na trajektima, kampovima….Koji to gost koji se sprema danas u Europi na ljetovanje traži? Što više, to nastoji izbjeći!

Moramo snažno i aktivno djelovati, i to komunikacijom na svim razinama, ali pametno!
Sezona nam se tek zahuktava, pamet u glavu! Treba nam dogovor i odgovornost, a ne hvalisanje!