Kršan: Pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko za gradnju apartmana

Izvor : Turizmoteka     Foto: istria-krsan.com

Piše: Đuro Tomljenović

Volio bih da mi netko kaže kakva je to korist za zajednicu ako netko kupi poljoprivredno zemljište uz more od 6 hektara  i zatraži od općine da se pretvori u građevinsko.

Investitor će samo pretvranjem zemljišta u građevinsko zaraditi gotovo 100 puta više od uloženog...I gradit će apartmane, koji će , donijeti razvoj općini - neš ti razvoja!

Da, i zaposliti 50 čistaćica i vrtlara, kojih nema ne samo u Istri, nego ni u cijeloj Hrvatskoj. I zato svaka čast načelniku i nadam se građanima Kršana! Nedajte se vući za nos!

Pročitajte:

https://www.glasistre.hr/istra/2023/10/18/njemacki-holding-zeli-izgraditi-resort-koji-bi-opcini-donosio-oko-pola-milijuna-eura-godisnje-891172?fbclid=IwAR3V0FW-yvCMPiGpXTl-S4a4PqP-_R3CNHT1HJTtty3gN_hrr7wryUXlFgw

Dakle, kako zaustaviti taj navodni razvojni turizam koji nam nude stranci i domaći ulagači u našu budućnost? Kako zaustaviti te žderače prostora kojima je svako neizgrađeno zemljište, vala ili punta između dva gradića uz naše more prazan prostor, kao da maslina, suhozid, čempres ili drača nisu dio naše autohtonosti.

Dakle važno je i nužno senzibilizirati hrvatsku javnost za očuvanje naših nedirnutih krajolika, kako nadolazeći svjetski kapital i lakomost domaćih špekulanata i navodnih poduzetnika ne bi nama, ali i našim nasljednicima oduzeli pravo na život i razvoj u turističkom raju i položajnu rentu koju smo naslijedili.

Želimo li čovječniji turizam, on mora u prvom redu počivati na poštenijoj razmjeni, jer sada su prihodi i rashodi nejednako raspoređeni, i to na štetu domaćina.