Kolaps na ulasku u Hrvatsku. Zašto?

Piše: Đuro Tomljenović

Uskrs je pred nama. Naša ljetovališta se popunjavaju gostima. No, umjesto da im se veselimo mi ih žalimo jer oni koji su nam u goste došli automobilima prošli su kalvariju na ulazu u našu zemlju.

O tome sve znate pa vas ne ću gnjaviti činjenicama, no moram javno postaviti neka pitanja, u ime vas turističkih djelatnika, ali i u ime zdravog razuma.

Prije tjedan dana stigla je europska odredba o pojačanoj kontroli granica. Pitam, je li Hrvatska još uvijek članica EU, odnosno jesu li i naši izaslanici sudjelovali i izradi te odredbe, ili još bolje, jeli naša carina i policija znala kakav će se režim uvesti na granicama?

Po onome što se događa na našim granicama, ispada da su svi u državi iznenađeni nespremnošću naših vlasti da se ta odredba primjeni, ali tako da se ne zaustave prometni tokovi.

Jeli netko u EU ili u Hrvatskoj napravio analizu što će donijeti primjena te europske odredbe ?
Ako nije, to je neozbiljno ponašanje, ako je, zašto se išlo u njenu provedbu bez da se prije toga promijeni ili barem da se oko njene primjene usklade susjedne zemlje.
Posljedica takvog birokratskog ponašanja briselskih sveznalica jest blokiranje prometne povezanosti između susjednih zemalja.

Zar smo ušli u EU da bi u njene zemlje ulazili lakše ili da bi nam se birokratskim odlukama umotanim u sigurnosni plašt, taj ulazak otežavao?

Turistička smo zemlja. Zemlja koja je i previše ovisna o turističkoj djelatnosti. Kada nam zaustavite prohodnost granica, ugušili ste naše gospodarske krvotoke. Upravo zato, ćudi neaktivnost naših vlasti da dopušta da se takva uredba provodi, ali ne na onaj način koji europska uredba dopušta, ali ju slovenski carinici ne žele primijeniti, već na onaj stroži način, koji istina EU također dopušta, ali koji praktično blokira promet na ulasku i izlasku iz naše zemlje.

Pitanje: jeli naša riječ jednaka slovenskoj u odlučivanju u EU?

Ne želim okriviti samo slovensku stranu, no svi se sjećamo, kako je u siječnju ministar vanjskih poslova Slovenije javno prijetio. „Ako ne pristanete na odluku arbitraže oko Savudrijske vale, blokirat ćemo ulazak turista u Hrvatsku“!!

Jeli to Slovenci sada čine?

Ja bih ipak pitao našu vlast: Sudjelujemo li mi u odlučivanju u EU kada se razgovara o sigurnosti i granicama? Ako da, zašto smo dopustili da do ovakvog kolapsa dođe na našim granicama?