Župan Bajs o zanemarivanju kontinentalnog turizma

Bjelovarsko-bilogorske županije sama će omogućiti promociju turističkim subjektima na području županije

Izvor i foto: Bjelovarsko- bilogorska županija

“Budući da je Vlada ukinula promociju kontinentalnog turizma, a Hrvatska turistička zajednica namjerava promovirati isključivo turizam na moru, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije sama će omogućiti promociju turističkim subjektima na području županije”, poručio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs s današnje konferencije za medije.

Bjelovarsko-bilogorski župan predstavio je danas kako će Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije raspisati Javni poziv za prikupljanje ponuda za oglašavanje i promociju turističkih subjekata i proizvoda s područja Bjelovarsko-bilogorske županije s ciljem poticanja domaćih i stranih turista da odmor provedu na kontinentu.

Navedeni Javni poziv odnosit će se i na pakete turističkih agencija koji uz smještaj moraju sadržavati i cjelokupan doživljaj destinacije, a koji uključuje: wellness ponudu, eno-gastro ponudu, aktivni odmor, kulturnu ponudu i druge sadržaje.
Na konferenciji za medije, simbolički održanoj na agroturizmu “Na malenome brijegu”, župan Damir Bajs istaknuo je važnost Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za turistički razvitak Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više od 50 OPG-ova bavi se pružanjem turističkih usluga, a ukupno ih djeluje više od 500 koji se bave proizvodnjom meda, pekmeza i džemova, voća i povrća, sireva, rakija, voćnih likera i drugih proizvoda koji jačaju turističku ponudu.

“Naši OPG-ovi pružaju jedinstveni doživljaj opuštanja u prekrasnoj prirodi, upoznavanja s baštinom i uživanja u domaćim gastronomskim proizvodima. Pred nama je vikend s povoljnom vremenskom prognozom i pozivam sve hrvatske građane da, sada kad su popustile epidemiološke mjere, posjete neke od OPG-ova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te podrže naše vrijedne ljude koji žive od plodova svoga rada.”, izjavio je župan Damir Bajs.

Na tiskovnoj konferenciji bilo je riječi o Vladinim mjerama za pomoć subjektima pogođenima epidemijom koronavirusa u turističkom sektoru, kojima nisu obuhvaćeni i subjekti koji izravno povezuju poljoprivrednu i turističku djelatnost. To predstavlja značajan problem za kontinentalni turizam, koji se velikim dijelom zasniva na izravnoj povezanosti OPG-ova s turističkim sektorom.

“Od Vlade očekujem da produži mjere za očuvanje radnih mjesta po modelu ‘3 plus 3’, osobito za OPG-ove, kako bi se osigurala likvidnost i opstanak turističkih subjekata na kontinentu. PDV za sve grane u turizmu potrebno je smanjiti na jedinstvenu stopu od 10 posto, osobito za agencijske aranžmane, koji su iznimno bitni za kontinentalni turizam. Svi subjekti iz sektora turizma, a osobito OPG-ovi, trebaju dobiti pristup beskamatnom kreditiranju za potrebe obrtnog kapitala i investicije. To su nužne mjere ako želimo održivi razvoj turizma na kontinentu s ciljem privlačenja domaćih i stranih gostiju”, naglasio je župan Damir Bajs.

Razvoj OPG-ova usmjerenih na turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji krenuo je od skromna 2 OPG-a 2010. godine do današnjih 50. U proteklom desetljeću je upravo zahvaljujući OPG-ovima broj dolazaka turista porastao za 171%. a broj noćenja za 354%. Većina gostiju su domaći.
Kontinentalni turizam uvelike se zasniva na velikom broju jednodnevnih dolazaka turista na manifestacije i događanja. Najveći pokretači turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su upravo manifestacije poput Božićne priče obitelji Salaj, Terezijane, Vinodara, Bjelovarskog sajma, koje su zajedno generirale preko pola milijuna dolazaka domaćih i stranih gostiju. Zabrana održavanja manifestacija teško je pogodila turizam kontinentalnog dijela Hrvatske, pa tako i Bjelovarsko-bilogorske županije.