Žminjski Viber stickeri dobitnici prestižne nacionalne nagrade Simply the best

Priznanje za sitckere nije jedina ovogodišnja nagrada Simply the best povezana sa Žminjem

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Žminj

Godišnja nagrada za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu Simply the best po treći put je stigla u Žminj: ovaj put nagrađena je kolekcija stickera (popularnih „naljepnica”) kojima se na jednoj od najpopularnijih komunikacijskih mreža, Viberu, kroz kratke uzrečice i sličice promoviraju tradicionalne vrijednosti Žminja te njegova baština i turistička ponuda.

Nagradom Simply the best, koju zajedno dodjeljuju krovna Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia, žminjski Viber stickeri nagrađeni su u kategoriji „Novi projekti u turizmu”, a na svečanoj dodjeli u Selcu nagradu je iz ruku predsjednika UHPA-e Tomislava Faina primio načelnik općine Žminj Željko Plavčić. Nagrade se odnose na postignuća i projekte u turizmu iz 2020. godine, a žminjski su Viber stickeri nastali uoči lanjskih božićno-novogodišnjih blagdana, kako bi se u vrijeme u vrijeme otežanih komunikacija među ljudima u pandemijskim uvjetima njihova on-line komunikacija oplemenila veseljem, pozitivnim porukama i toplim emocijama. „Ukoliko želite nekoga pozvati na kavu, iskazati ljubav, čestitati Božić ili Novu godinu napravite to s Viber žminjskim naljepnicama”, poručila je tada Turistička zajednica općine Žminj. Naljepnice je kreirao tim na čelu s dizajnericom Tinom Erman Popović, a na dvadeset žminjskih stickera koliko ih je dostupno preko Vibera simpatično se i duhovito prezentiraju elementi i žminjske baštine i žminjske svakodnevice, kao što su tradicijska nošnja i roženice, Žminjsko kafe, pršut, sir i kobasice, makaruni, crkva Sv. Mihovila, Kula, harmonike, biciklizam i drugo. Posebna draž ovih žminjskih stickera je u kratkim tekstualnim porukama na žminjskome govoru, inače zaštićenom kao nematerijalno kulturno dobro na popisu UNESCO-a, pa se tako njima poručuje: „Gremo za Žminj”, „Si za plies?”, „Ćemo zasos?”, „Nu, pasaj”, „Ti si moja ruožica”, „Danas pašta”, i niz drugih istovremeno svakodnevnih i svevremenskih poruka.

Priznanje za sitckere nije jedina ovogodišnja nagrada Simply the best povezana sa Žminjem: u kategoriji „Suradnja s lokalnom zajednicom na unapređenju turističke ponude” nagrađena je i agencija Private tours iz Zagreba za organizaciju tečaja za interpretatore baštine koji je održan upravo u Žminju 2020. godine.
Dosada je Žminj dobio nagrade Simply the best za 2017. godinu u kategoriji „Inovativni projekti u turizmu” za seriju manifestacija inspiriranih lokalnim običajima (Istarski festival pašte, Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Bartulja i druge); te za 2018. godinu u kategoriji „Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja” za manifestaciju „Armonike Zad kaštela”. Treća žminjska nagrada Simply the best potvrda je da se u ovoj općini i u djelatnostima njezine Turističke zajednice turistički razvoj promišlja vrlo kreativno, ali uvijek s čvrstim osloncem na lokalnu baštinu i kroz neprocjenjivu suradnju s lokalnom zajednicom.