Uspješna turistička godina na Kvarneru

PRESS kolegij: Župan Komadina i resorni pročelnici o aktualnim projektima i raspisanim natječajima

Izvor i foto: Turizmoteka/pgz.hr

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije župan Zlatko Komadina sa suradnicima izvijestio je o najvažnijim aktualnostima u Primorsko-goranskoj županiji. Kako je komentirao, usvajanjem proračuna stekli su se uvjeti za pokretanje svih postupaka, od javne nabave, raspisivanja natječaja i pokretanja kapitalnih projekata.

Osvrnuo se i na uspješnu turističku 2021. godinu u kojoj je ostvareno 80% prometa iz rekordne 2019. godine i 40% više nego 2020. Turizam u PGŽ-u se pokazao kao otporan i kvalitetan, a broji 15,2 milijuna noćenja i 2,35 milijuna dolazaka.

Najviše je noćenja bilo na otoku Krku (30 posto), cresko-lošinjskom arhipelagu (20 posto), na crikveničko-vinodolskoj rivijeri (15 posto) i u Opatiji (10 posto). U Rijeci i okolici bilo je oko pet posto turista, a u Gorskom kotaru oko jedan posto.

Najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a najviše su boravili u obiteljskom smještaju, kampovima i hotelima, posebice u objektima najviših kategorija.

Dodao je da je u tijeku intervencija na moru vezana uz nasukanu kočaricu kraj Valuna. Lučka kapetanija i snage civilne zaštite su na terenu, a nema žrtava niti opasnosti od onečišćenja mora, ustvrdio je Župan.

Razvojni programi pokazuju se uspješni i na terenu, a jedan od njih je razvoj mreže malih sanjkališta u Gorskom kotaru kojim su iznimno zadovoljni i korisnici i stanovnici. Stoga je i ove godine osigurano sufinanciranje u visini od 1,5 milijuna kuna za razvoj dodatnih sanjkališta.

Pročelnik UO za turizma, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan kazao je kako nije došlo do značajnog povećanja visine turističke pristojbe za 2023. godinu, a prijedlog odluke bit će upućen Županijskoj skupštini. Najavio je raspisivanje natječaja u vrijednosti milijun kuna za sufinanciranje javne turističke infrastrukture, dijelom investicija i dijelom dokumentacije, kako bi gradovi i općine kandidirali što više projekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Ispred UO za promet, pomorstvo i prometne veze, pročelnica Nada Milošević izvijestila je o donošenju Plana redovitog obilaska i nadzora akvatorija PGŽ-a eko brodicom. Radi se o brodici koju je županiji 2007. godine doniralo nadležno ministarstvo, a glavna joj je funkcija nadzor u slučaju onečišćenja, ali i sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja. Predviđena je i asistencija gradovima i općinama tijekom turističke sezone za čišćenja plaža koje nisu dostupne s kopna. Dodala je i da je rebalansom proračuna ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena osigurano 400 tisuća kuna za uređenje i dogradnju luke u Bakru.