Upoznavanje Labina kroz šetnju stazama božice Sentone i Sv. Justa

Aktivna promocija TZ grada Labina

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Labin

Od čarobnog starog grada Labina, otkrivanja prekrasnih građevina iz doba Venecije na 320 metara nadmorske visine i rudarske prošlosti do prekrasne morske obale i kristalno čistog mora u Rapcu. Sve to otkriva šetnja pješačkim stazama labinske božice Sentone i zaštitnika grada Sv. Justa koje su protekle subote otkrivali brojni zainteresirani gosti i turisti u organizaciji Turističke zajednice grada Labina. Šetnju dugu 8 kilometara obogatila je vodičkinja Kristina Načinović Jakovčić bogatstvom priča i zanimljivostima koje je otkrivala tijekom cijeloga puta pješačenja mističnim stazama koje spajaju Labin i Rabac.

Pješačenje je započelo pogledom na najvišu točku starog grada Labina, 35-metarski zvonik iz 17. stoljeća koje nosi ime zaštitnika grada Labina Sv. Justa, te stazom božice Sentone, zaštitnice putnika, koja otkriva najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine i duh povijesti ovoga kraja. Na samo par minuta od staze okupane mirisom mediteranskog bilja i duhom povijesti, na nekadašnjem starom putu koji je povezivao Labin i Rabac otkrivaju se ostaci romaničke crkvice Sv. Hadrijana s prijelaza iz 12. u 13. stoljeće. Svojevrsno putovanje kroz vrijeme završava dolaskom u Rabac odakle staza Sv. Justa vodi sve do mjesta Gondolići i prekrasnog ambijenta Floria Glamping Gardena. Ime glampinga nastalo je objedinjavanjem imena glavnih ulaznih vrata Sv. Flora u stari grad Labin, bogatstvom i mirisom samorodnog autohtonog bilja koji se rasprostranjuje glampingom nošen vjetrom (Flora) te imena i pjevnog naziva poluotoka Istre - Istria.

Aktivna promocija pješačkih staza ovog srednjovjekovnog istarskog gradića bogate povijesti i kulturnog naslijeđa još je jedan od odličnih načina predstavljanja iznimne ponude područja Labinštine, bogatog ljepotama i poviješću, ali i gastronomskim te pričama vinara i uljara koji već godinama osvajaju sve više nagrada i medalja. Tako Turistička zajednica Labina već najavljuje novu šetnju koja će biti održana 27. travnja i koja omogućuje otkrivanje priča i tajni labinskoga kraja.