U Čilipima sinoć otvorena izložba MIJO ŠIŠA KONAVLJANIN - USUSRET ZAŠTITI

Mijo Šiša svojim je opusom sačuvao sjećanje na nekadašnju svakodnevnicu Konavala

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ Konavle

Sinoć je u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima otvorena velika izložba neponovljivog umjetnika Mija Šiše Konavljanina. Mijo Šiša svojim je opusom sačuvao sjećanje na nekadašnju svakodnevnicu Konavala na jedinstven i neusporediv način.

Izložbu je predstavila ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić, naglasivši važnost pokretanja prijedloga upisa Zbirke slika i Etnografske zbirke Galerije Mija Šiše Konavljanina u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zahvalila se Mijovoj obitelji koja je omogućila ostvarenje ove izložbe.

Autor predgovora Vlaho Bogišić pojasnio je uspon i značaj slikara Mija Šiše u oblikovanju kolektivnog identiteta zajednice te naglasio kako svi moramo biti ponosni na Šišinu ostavštinu. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić svečano je otvorio izložbu kratkom crticom iz Mijovog života, uz čitanje prekrasne pjesme o ljepotama Konavala koju je jednom prilikom napisao Šiša.

Predstavljen je i predmet iz Etnografske zbirke Mija Šiše koji je oduševio sve prisutne: gramofon proizveden u Americi na kojemu je nakon dugo godina puštena himna Republike Hrvatske iz 1920. godine.
Izložba koja je izazvala je iznimnu pozornost može se pogledati do svibnja 2024. godine.