TZO Vrsar spremna za ovogodišnju sezonu

Naglasak je na suradnji privatnog i javnog sektora kao važnog čimbenika u turističkom proizvodu

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Vrsar

Piše: Slaven Brajković

Nakon odlaska u mirovinu dosadašnje direktorice Turističke zajednice Vrsar Natalije Vugrinec, na to mjesto nedavno je izabrana dr.sc.Klara Trošt Lesić, koju smo upitali koji su planovi, predviđanja i očekivanja od ovogodišnje turističke sezone za područje vrsarske turističke destinacije, na kojem djeluje ova turistička asocijacija koja objedinjuje sve subjekte koji se bave turističkom i njome sličnom djelatnošću i koji izravno ili neizravtno sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda Vrsara. 

„ Pred nama u Turističkoj zajednici predstoji zahtjevan posao u godini koja je pred nama kako bi u potpunosti ispunili zadatke koje nam nameće Zakon o turističkim zajednicama i promociji hrvatskog turizma i Program rada za 2022.godinu u kojem su taksativno nabrojeni svi zadaci koje trebamo realizirati u ovoj godini zajedno sa svim dionicima koji sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda Vrsara. A to su u prvome redu Maistra d.d., „ Riviera“, Udruga privatnih iznajmljivača, Udruga ugostitelja, Općina Vrsar i ostali dionici koji svojom djelatnošću doprinose u stvaranju turističkog imiđa naše destinacije. Pri tome mislim na suradnju privatnog i javnog sektora kao važnog čimbenika u turističkom proizvodu.

U tom cilju naša Turistička zajednica surađuje već godinama surađuje sa destinacijskim menadžmentom Maistre koja u svojim objektima smještenim na našoj destnaciji ostvaruje najveći broj noćenja, sa hotelskom kućom „Riviera“,tijelima Općine Vrsar, lokalnim udrugama ugostitelja i privatnih iznajmljivača. Sa Maistrom d.d. smo zajedno uključeni u projekte razvoja turističkih proizvoda kao što su Bike, Tenis, Nogomet, Gourmet i zajedno planiramo aktivnosti koje su u ulzi razvoja atraktivnosti proizvoda, pogotovo u pred i posezoni.

S općinom Vrsar surađujemo u poboljšanju uvjeta boravka turista kroz sufinanciranje uređenja mjesta i naselja, turističke infrastrukture, zaštite okoliša, prirode i kulturne baštine.

Osim iz sredstava od turističke pristojbe i članarine, angažirani smo, i to već uspješno, na realizaciju projekata kojim predstavljamo prirodnu i kulturnu baštinu a koje financiraju EU fondovi.

U programu za ovu godinu su nam brojni kulturni eventi kao što su FAKS sing festival, Casanova Tour, Koncerti u crkvi Sv.Marije od mora, Festival „More i gitare“, Vrsarske serenade, Međunarodna studentska kiparska škola Montraker, Musica sakra i Božićni koncert.

Među najatraktivnijim zabavnim manifestacijama koje su u planu, bez sumnje su Ribarske fešte, od gostiju najtraženiji i najposjećeniji zabavno-kulinarski eventi kojih ove godine planiramo sedam, sa nešto izmijenjenim konceptom gdje će štandovi biti tematizirani: ponuda samo bijele ribe, samo sa plave ribe, samo sa glavonošcima (kalamari, sipe i folpi), samo sa ponudom školjki.

S ciljem predstavljanja Vrsara kao tradicionalnog ribarskog mjesta na Ribarskim feštama nuditi će se samo riba i plodovi mora. Kada je riječ o sportskim eventima već smo bili domaćin međunarodne biciklističke utrke „ Istarsko proljeće“.

Suorganizator smo i teniskih turnira Memorijal Slavoj Greblo, Perin Memorijal, Teniskog turnira za mlade Maistra Kup, a od ostalih sportskih evenata tu su Šahovski turnir Vrsar open, Trail utrka Lim Bay Challenge, Limes Bike Tour, Galatea Kup u ritmičkoj gimnastici, Vaterpolo turnir, Međunarodni Kup Koversada u sportskom ribolovu i Ocean Lva Triathlon. Od gourmet evenata tu su „Vrsarske goložece“ koje organiziramo zajedno sa Udrugom ugostitelja Vrsar.

Od povijenih evenata održat ćemo u dva navrata „Stari samanj pod Kaštelom“ na lokaciji ispred Kaštela. Kao TZ nudimo i ponudu za manje grupe sa vodićem za obilazak Parka skulptura Dušan Džamonja, te šetnju kroz Kontiju. Svi ti eventi imaju krajnji cilj podizanja brojnosti i kvalitete turističke ponude u svim segmentima i za sve uzraste, čime Vrsar želimo pozicionirati na turističkoj karti Istre kao poželjne turističke destinacije „ – rekla nam je Klara Trošt Lesić.