Turistički rekordi Splitsko-dalmatinske županije

Značajan rast dolazaka i noćenja u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se sa tržišta SAD-a i to 25 posto u dolascima

Izvor i foto: dalmatia.hr

Rekordno dobri rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju se odličnim rezultatima i u posezonskom razdoblju. Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ SDŽ tijekom mjeseca rujna je na području Srednje Dalmacije ostvareno u komercijalnom smještaju 431.504 dolaska i 2,117.324 noćenja, što predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima.

U prvih devet mjeseci je u komercijalnom smještaju ostvareno 3.231.624 dolaska (rast od 8 posto) i 16.928.079 noćenja (rast od 5 posto). Naši najbrojniji gosti u prvih devet mjeseci su Poljaci sa 308 tisuća dolazaka i 2,3 miljuna noćenja te Nijemci sa 2 miljuna dolazaka koji ostvaruju rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima.

Značajan rast dolazaka i noćenja u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se sa tržišta SAD-a i to 25 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima te skandinavskih, britanskih i francuskih gostiju. Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske i to sa 1,34 milijuna noćenja nautičara u prvih devet mjeseci, odnosno gotovo polovicom svih nautičkih noćenja koja su napravljena u Hrvatskoj.