Turisti se vraćaju u Zagreb

Martina Bienenfeld:"Ostvarili smo 40 posto noćenja u odnosu na četvrti mjesec 2019."

Izvor i foto: HRT

Autor: Silvana Skočajić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Unatoč trećem valu koronavirusa turisti se polako vraćaju u Hrvatsku. Zahvaljuću cijepljenju, u grad Zagreb stižu i gosti iz SAD-a koji su zadnjih godina ostvarivali najviše noćenja. A samo mjesec dana od najave Ryanaira da na ljeto otvara svoju bazu u našem glavnom gradu, rezervacije pokazuju da će niskobudžetnim letovima najviše putovati Belgici, Talijani i Šveđani.

Jure i Matej dolaze iz susjedne Slovenije. Preboljeli su COVID-19 i ne boje se putovati.

- Nije bilo nikakvih problema na granici. Prošli vikend bili smo u Opatiji, a danas smo u Zagrebu, kaže Jure.

U Zagreb ne dolaze smo gosti iz susjedstva. Stižu i turisti iz SAD-a.

Darlene i Dan Longacre su iz Kalifornije i odlučili su da Hrvatska bude prva zemlja na početku njihovog dugog putovanja. A glavni razlog njihova dolaska je hrvatska hrana.

Iako su se cijepili, bilo ih je strah hoće li moći ući u Hrvatsku.

I Lucia iz Španjolske sa prijateljima je za početak posjeta odabrala Zagreb, a zatim će se uputiti na more.

- Mi smo studenti na programu Erasmus u Bugarskoj. Željeli smo putovati i došli smo ovamo jer ograničenja nisu tako velika kao u drugim zemljama, rekla je.

I podaci pokazuju da se turisti vraćaju u Zagreb.

- Ostvarili smo 40 posto noćenja u odnosu na četvrti mjesec 2019. I struktura gostiju je drugačija nego što je to bilo 2019. i to je razumljivo s obzirom da nam danas u Zagreb dolaze gosti koji su nam ovdje ipak bliži susjedi, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

No situacija je i dalje neizvjesna. Dobro to znaju zagrebački hotelijeri.

- Trenutno nam je popunjenost nešto malo viša od 20 posto. Imamo neke najave za kraj petog mjeseca, ali to također nije ništa sigurno. Kako se svaki dan situacija s Covidom mijenja tako se mijenjaju rezervacije, rekla je Nikolina Kuhar, voditeljica Timeout Heritage Hotela u Zagrebu.

Ipak, povratak aviolinija na ljeto donijet će više posla. Od lipnja u Zagrebu i prvi letovi niskobudžetnog avioprijevoznika Ryainaira.

- Gotovo 90 posto putnika koji rezerviraju karte za Zagreb su stranci, a na prvom mjestu su Belgijci, slijede Talijani i Šveđani, rekla je Olga Pawlonka, komunikacijska menadžerica Ryanaira za središnju i istočnu Europu i Balkan.