Splitsko-dalmatinska županija pobjednik sezone 2018.

Rast od 9 posto u odnosu na lani u dolascima i 5 posto u noćenjima

Izvor i foto: dalmatia.hr

Prema podacima eVisitor u 2018. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji u komercijalnom i nautičkom smještaju bilo je 19.110.498 noćenja i 3.698.159 milijuna turističkih dolazaka, što je rast od 9 posto u odnosu na lani u dolascima i 5 posto u noćenjima. To je ujedno najveći rast ostvaren u svim priobalnim turističkim županijama u 2018. godini. Na prvom mjestu po brojnosti gostiju su Nijemci kojih je stiglo ukupno 340.690 u Splitsko-dalmatinsku županiju i ostvarili su 2,1 milijun noćenja. Drugi su Poljaci sa 311 tisuća dolazaka, slijede Britanci sa 231 tisućom dolazaka te Česi sa 224 tisuće dolazaka.

U ukupnom turističkom prometu Hrvatske Splitsko-dalmatinska županija ima udio od gotovo 20 posto, odnosno svaki peti gost Hrvatske u komercijalnom smještaju je noćio u Srednjoj Dalmaciji. Na području Splitsko-dalmatinske županije najveći udio u noćenjima imala je Splitska rivijera, a slijedi je Makarska rivijera. Najveći rast prometa u prošloj godini bilježila je Zagora koja je imala 15 posto više noćenja nego lani.

Splitsko-dalmatinska županija tako je, mjereno rastom turističkog prometa u izvansezonskim mjesecima, ukupni pobjednik ovogodišnje sezone jer je na njezinom području od ožujka pa sve do kraja prosinca rast turističkih dolazaka bio stalno najveći u zemlji, pri čemu je prava zvijezda grad Split sa dvoznamenkastim rastom dolazaka i noćenja tijekom cijele godine. Srednja Dalmacija čvrsto se je pozicionirala kao druga najjača turistička regija u zemlji, odmah iza Istre, a ispred Kvarnera koji je desetljećima po prometu držao drugo mjesto u zemlji.