Splitsko-dalmatinska županija na 75% noćenja iz 2019.

Nautička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji dvostruko bolja

Izvor i foto: Turizmoteka/dalmatia.hr

Prema službenim podacima sustava eVisitor je od siječnja do kraja prosinca ove godine samo u komercijalnom smještaju Srednje Dalmacije boravilo 2.328.000 gostiju koji su ostvarili 13.631.761 noćenja. Splitsko-dalmatinsku županiju do kraja prosinca posjetilo je ove godine čak 88 posto gostiju više nego lani te je registrirano 69 posto noćenja više nego lani što je ukupno 75 posto noćenja iz rekordne 2019. godine.

Posebno dobre rezultate bilježili su hoteli koji su do sada imali 121 posto više noćenja, kampovi 105 posto više, te nautika koja je udvostručila lanjski rezultat. Obiteljski smještaj sa 8,5 milijuna komercijalnih noćenja imao je rast od 52 posto ove godine. Najveći broj noćenja ostvaren je u gradovima Splitu, Makarskoj i Omišu te općini Baška Voda. Odlična povezanost avio-vezama Zračne luke Split sa Europom dovela nam je ove godine brojne nove goste, a na prvom mjestu po brojnosti bili su Poljaci i u noćenjima i u dolascima. Praktično je svaki treći Poljak koji je došao u Hrvatsku ove godine izabrao našu županiju za odmor. Oni su tako pretekli naše do sada najbrojnije njemačke goste koji su na drugom mjestu po dolascima i noćenjima.

Posebno je vrijedno istaknuti kako su među prvih deset zemalja iz kojih je u Splitsko-dalmatinsku županiju stiglo najviše gostiju, na devetom mjestu turisti iz SAD-a, te gosti iz Velike Britanije. Sva emitivna tržišta iz kojih su ove godine stigli najbrojniji gosti su tradicionalna tržišta Srednje Dalmacije (Poljska, Njemačka, Češka, BiH, Slovenija, Austrija ,Francuska), a zabilježen je i značajan rast domaćih gostiju u dolascima i noćenjima. Karakteristika prošlogodišnjih dolazaka jest duži boravak na jednoj destinaciji. Među Top 10 receptivnih odredišta u Srednjoj Dalmaciji visko prvo mjesto i u noćenjima i u dolascima ima Split sa gotovo pola milijuna turista i 1,7 milijuna noćenja, čime se njihov boravak u gradu povećao sa dosadašnja tri na četiri dana. Druga najposjećenija destinacija Srednje Dalmacije bila je Makarska, a slijede Omiš, Baška Voda, Tučepi, Seget.

Nautička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji dvostruko bolja

Respektabilne rezultate je Splitsko – dalmatinska županija ostvarila u nautičkom turizmu. Tako je u protekloj godini u našu županiju stiglo 171.860 nautičara koji su zabilježili 1.184.436 noćenja, prema podacima eCrew. Porast je to od 109 posto u dolascima i 108 posto u noćenjima, pri čemu su najveći dio prometa u nautici ostvarili strani gostij. Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske po ostvarenim noćenjima i dolascima s gotovo polovicom svih nautičkih noćenja koja su napravljena u Hrvatskoj.

Najviše gostiju registrirano je u marini u Segetu 33.788, u Kaštelima 31.818, u ACI marini u Splitu bilo je 24.151 nautičar. Najbrojniji gosti među nautičarima bili su Nijemci, slijede Hrvati i Austrijanci u jednakom broju, te gosti iz SAD i Poljske.
Podsjetimo, Splitsko-dalmatinska županija prva je regija u Europi koja je kroz Google kartu uvela pomorske puteve putem alata Google street view koji svojim korisnicima omogućava prikaz kompletne morske rute duž obale i otoka ove županije, što značajno olakšava mogućnosti planiranja nautičkih ruta naših gostiju.