Split: Rekordan kolovoz i prvih osam mjeseci

Amerikanci, Britanci i Francuzi „okupirali“ Split

Izvor : TZG Split                          Foto: Booking.com

Grad Split ima iza sebe najbolji turistički kolovoz u samostalnoj Hrvatskoj u kojemu ga je posjetilo 193.305 gostiju (10 tisuća više nego lani) koji su imali 659 tisuća noćenja (37 tisuća više), što je i u dolascima i u ostvarenim noćenjima za 5 posto bolji rezultat turističkog prometa nego lanjske godine. Time se je Split svrstao u sam vrh turističkih gradova u zemlji po rastu turističkog prometa u najizdašnijem mjesecu glavnog dijela sezone. Zanimljivo je da su najbrojniji gosti Splita u kolovozu bili stanovnici Velike Britanije kojih je bilo oko 21 tisuću u Splitu, dok su na drugom mjestu po brojnosti Francuzi sa 20,6 tisuća dolazaka, slijede Talijani kojih je stiglo 14.965. Na četvrtom mjestu po brojnosti u kolovozu u Splitu su gosti iz Njemačke, slijede gosti iz SAD-a, Španjolci, gosti iz Australije...

Tako razigrana struktura inozemnog turističkog prometa ukazuje na činjenicu da je Split u svim dijelovima svijeta prepoznat kao grad koji pruža kulturu, zabavu, odmor i događanja za sve ukuse i generacije njegovih posjetitelja i glas o tome je stigao do naših gostiju. Naši su se gosti ovog kolovoza zadržavali u Splitu u prosjeku 3,5 dana i po svim podacima su smještajni kapaciteti bili odlično popunjeni sa najvišim cijenama na razini godine, pa će i financijski rezultati turističkog sektora biti bolji nego lani. Prema raspoloživim najavama, rujan bi u turističkom prometu Splita trebao biti jednako uspješan, čemu će doprinijeti brojna događanja i manifestacije kojima dočekujemo goste.

Najveći rast dolazaka u kolovozu zabilježili su Irci kojih je bilo 3,3 tisuće, odnosno čak 61 posto više nego lani, te gosti iz Republike Koreje kojih je bilo 3,7 tisuća, što je rast od 39 posto u dolascima. Rekordni posjet Splitu ove godine u kolovozu bilježili su uz inozemne goste i domaći kojih je bilo više od 7 tisuća, odnosno 16 posto više nego lani.

Kada se analiziraju podaci turističkog prometa Splita od siječnja do kraja kolovoza, Split bilježi izvanredne rezultate i to sa 714.265 dolazaka gostiju i 2.151.724 milijuna noćenja. Time je Split u dosadašnjih osam turističkih mjeseci zabilježio rast dolazaka od 8 posto ili prevedeno u brojke posjetilo ga je 60 tisuća gostiju više nego lani. Oni su uknjižili 200 tisuća noćenja više nego lani, odnosno rast od 9 posto u noćenjima.

Apsolutno prvo mjesto u dosadašnjih osam mjeseci ove godine po brojnosti gostiju drže građani SAD-a kojih je u Split stiglo 75 tisuća, odmah iza njih su Britanci kojih je bilo 72 tisuće, treći su Francuzi sa oko 50 tisuća dolazaka i četvrti Nijemci sa 42 tisuće dolazaka, dok su se na visoko peto mjesto po brojnosti u Splitu smjestili gosti iz Australije. Na svim tim tržištima, Split je grad koji bilježi dvoznamenskasti rast dolazaka, što mu garantira dugu turističku sezonu, jer se radi o gostima koji putuju već od zime do kasne jeseni.