Spektakularno otvoren 11. „Mjesec plave ribe“ u Crikvenici

Počeo je mjesec koji bi se najkraće dao opisati kao plav, posvećen tradiciji, zdrav, zabavan, edukativan i promotivan.

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Crikvenica

„Plavuša“ koja je najveći hit na Rivijeri Crikvenica zasigurno je plava riba, gdje slavi svoj mjesec jedanaestu godinu zaredom. Ovogodišnji „Mjesec plave ribe“, koji se održava od 15. rujna do 15. listopada, počeo je večeras svečanim otvorenjem.
Svi prisutni su od 18 sati mogli uživati uz cooking show poznatog chefa Davida Skoka i u njegovoj „Plavuši u sendviču“. Mislimo na jelo, dakako. Posebna ponuda jela od plave ribe na tri lokacije, vinski kutak te ponuda osvježavajućih koktela – ono je što vas očekuje tijekom sva tri dana otvorenja ove manifestacije.

Jedna od zvijezda je i koktel manifestacije – „Fisherman's Mule“ (gin, plavi curacao, limeta, pivo od đumbira, ružmarin, limun). Voditelj programa, s obzirom na vrstu i ime manifestacije, nije mogao biti nitko drugi već Domagoj Jakopović – Ribafish.

Svim restoranima – sudionicima projekta „Cesta plave ribe“ – Turistička zajednica Grada Crikvenice dodijelila je priznanja, kao zahvalu i podsjetnik na sudjelovanje. U večernjim satima uslijedio je zabavno – glazbeni program uz Marka Škugora i „Trio Crikvenica“.
Mislili smo i na naše najmlađe, stoga smo za njih pripremili program namijenjen njima tijekom sva tri dana. Očekuju ih likovna i istraživačka radionica, priče, animacija i razne igre.

Direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić izrazila je zadovoljstvo prvom večeri otvaranja manifestacije:


„Jako mi je drago što su ljudi prepoznali ovaj projekt, što su došli i kušali ukusne specijalitete od plave ribe koje su naši kuhari pripremili. Iskreno se nadam da će plava riba nalaziti sve više mjesta na jelovnicima naših ugostiteljskih objekata kako bi naši gosti imali priliku kušati ono najfinije iz mora i da će naše domaćice još češće koristiti plavu ribu kao namirnicu u svojim receptima.
Ona je u Crikvenici usko vezana za tradiciju ribarstva jer su naši ribari nekada lovili puno ribe, osobito plave. Ovo je jedan od načina na koji pokušavamo svima pokazati jedan mali, lijepi dio crikveničke tradicije.“

Poznati hrvatski chef David Skoko nije krio oduševljenje sudjelovanjem: „Moram se pohvaliti da sam imao čast sudjelovati na otvaranju 11. 'Mjeseca plave ribe' u Crikvenici. Ovo je nevjerojatno važna manifestacija ne samo radi zdrave plave ribe, već i radi očuvanja tradicije, ne samo jer je to nešto što je bilo aktualno prije, nego jer bi to trebalo biti aktualno i 'sutra'. Svi znamo koliko je plava riba zdrava i da bismo ju trebali jesti češće. Zato su ovakve manifestacije na našoj obali izuzetno važne. Hvala, Crikvenice!“

U subotu, 16. rujna, očekuje nas prava atrakcija – dolazak ribarskog broda s tunom u crikveničku luku te priprema jela od ulova iz mora. Voditelj programa bit će Robert Ferlin. Osim posebne ponude jela od plave ribe, koktela i vinskog kutka, ovu večer će nam uljepšati i Damir Kedžo te „Trio Crikvenica“.

Nedjelja, 17.9., rezervirana je za cooking show chefova iz restorana „Dida“, „Domino“ i „Miramare“, posebnu ponudu jela od plave ribe, prigodnih koktela i vinski kutak. Voditeljica koja će nas voditi kroz program je Barbara Udovičić Papeš, a zabavljat će nas Klapa „Kampanel“ i „Trio Crikvenica“.

U sklopu ovoga mjeseca odabrani ugostiteljski objekti na području rivijere nude ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe, a oni su sljedeći: „Dida“, „Karoca“, Trabakul“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“ i „Miramare“ u Crikvenici, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“, a u Selcu „Riva“, „Ulika“ i restoran hotela „Marina“.

29. rujna u restoranu „Dida“ možete svjedočiti „ljubavnoj priči“ plave ribe i vina. Naime, uparivat će se jela s vinima vinarija „Pavlomir“ i „Grand Village Estate“, pod vodstvom sommelierke Ines Matić Matešković. Vaše jedinstveno gastro putovanje ima za cilj i jednu posebnu lokaciju, a to je Bar & Restaurant „Terraca“ u Dramlju. Vikend gastro eventi u ovom objektu (22.-24. rujna i 29. rujna -1. listopada) donose nam posebnu gastro ponudu uz nastupe glazbenih sastava (Klapa „Kala“, glazbeni sastav „Coffee Shop Acoustic“ i Trio „Splash“).

„Mjesec plave ribe“ manifestacija je koja je vezana za projekt „Cesta plave ribe“. Njega je također osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji, a u kojoj sudjeluje nekoliko restorana s područja Rivijere Crikvenica. "Cesta plave ribe - Mjesec plave ribe" osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu „Simply the Best" u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

Posjetite Crikvenicu, uživajte u našoj tradiciji koju s radošću i ponosom dijelimo sa svima!
Više detalja na www.riveracrikvenica.com.