Sedamnaesto izdanje festivala Rovinj Photodays

17. i 18. svibnja, obilježit će bogati izložbeni program i odlične radionice!

 Izvor i foto. Turizmoteka/TZG Rovinj


Program: Rovinj Photodays 2024

 IZLOŽBE:

Izložba finalista - MMC Rovinj, 17.5.2024., 13:00h - velika internacionalna izložba finalista godišnjeg natječaja predstavlja 17 nominiranih fotografa u šest natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, pejzaž, akt i moda.

"Solace" - CVU Batana, 17.5.2024. u 13:45h - izložba prošlogodišnje dobitnice Rovinj Photodays Grand Prix-a, Sarah Mei Herman

U svojoj umjetničkoj praksi Sarah Mei Herman istražuje međuljudske odnose i intimnost, ono što nas spaja ili razdvaja te fizičku blizinu drugih kao jednu od osnovnih ljudskih potreba. Tema koja se ponavlja u njezinom radu jesu mladi. Herman bilježi razdoblje adolescencije i neuhvatljivu ljepotu neprekidnih promjena kroz koje mladež prolazi.

"Normandie" - Žarko Vijatović
________________________________________
Galerija Lungomare Plaza: šetnica podno Grand Park Hotela Rovinj, 17.5.2024. u 15:30

"Prije nekoliko godina poveo me Žarko u šetnju dugim normandijskim plažama fotografirajući i pripovijedajući mi o povijesti umjetnosti Normandije, odnosno Trouvillea, kojim smo dugo hodali. Saznala sam da je Courbet oduševljen olujnim valovima koje je promatrao i slikao u Etretatu pisao Victoru Hugou da ga oni, u svom bijesu, podsjećaju na čudovište u kavezu no da ga istodobno snažno privlače. ... On ne gleda Normandiju doslovno, već ju promatra s namjerom i ljubavi – baš poput njegovih slikarskih prethodnika. To je ono krajnje osobno u čitavom Vijatovićevu opusu ‒ gledanje s razlogom." - Leila Topić

"Where Nature Is" - Zajednica talijana grada Rovinja, 17.5.2024. u 14:30h - izložba kustosa Stefanie Rössl i Massima Sordia, partnera OMNE FEST-a Castelfranco Veneto

Where Nautre Is predstavlja izbor fotografija pet autora koji su u 2021. godini bili uključeni u fotografske kampanje posvećene temi prirode. Fotografska istraživanja su se posebno fokusirala na neka područja u Venetu i Pugliji. Teme prirode i okoliša sve su prisutnije u debati o suvremenom krajobrazu te nameću nova pitanja u vezi s raznolikošću oblika kroz koje priroda komunicira.

IZLOŽBA NA OTVORENOM:Prijatelji mora – "Ribarenje"

Izložba iz ciklusa „Prijatelji mora“ 2024. godine na 30 velikih formata propituje ribolov i život na moru te predstavlja vizuale onakve kakve ih vide fotografi tražeći svoje autentične kadrove u optičkoj igri svjetla. Cilj ove izložbe je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz fotografiju koja, temom u zadanom vremenu, na osebujan način prikazuje ljude i ribolov koji život znači. Fotografska izvrsnost odabranih autora očituje se u njihovom poimanju likovne estetike.

Izlažu: Petar Trinajstić,Ivan Kosić, Danijel Frka, Aleksandar Tomulić i Sandro Puncet.

PREZENTACIJA, RADIONICE, PREDAVANJE...

Prezentacija: Portreti u tehnici mokri kolodij, by Wiener Alchemisten
________________________________________
Rovinj centar, 15.5.2024. u 10:00 - 18:00

Radionica: Product Splash Masterclass, product photography workshop by Danijel Berković
________________________________________
Dom kulture POU Rovinj, 3. kat, 18.5.2024. u 11:30

Tijekom ove kratke, ali intenzivne radionice polaznici će naučiti kako napraviti atraktivne produkt fotografije s minimalnom fotografskom opremom. Fotografirati ćemo proizvode uronjene u vodu.

PRIJAVA: ana@photodays-rovinj.com

Radionica: Uvod u kreiranje hyperlapsa: pokrenite svoje fotografije, by Dino Belužić
________________________________________
Dom kulture POU Rovinj, 2. kat, 18.5.2024. u 11:30

U današnjem svijetu brzih i privlačnih videa brojni trendovi kruže socijalnim mrežama - među njima se našao i trend hyperlapsa! Hyperlapse je skup fotografija koje se fotografiraju u jednakom prostornom i vremenskom razmaku te su fokusirane na jednu točku. Bitna je konzistencija kadriranja i pokreta fotografa. U ovoj kratkoj radionici imati ćete priliku naučiti sve što vam je potrebno kako bi ušli u svijet hyperlapsa. Prolaziti će se teorija video produkcije te praktični dio fotografiranja i obrade hyperlapsa. Na kraju radionice cilj je da imate gotov svoj prvi hyperlapse!

PRIJAVA: ana@photodays-rovinj.com

Svečana dodjela nagrada festivala Rovinj Photodays 2024 održat će se 18. svibnja u Hotelu Island Istra, kada će predsjednica žirija, Sabona Salamon, proglasiti Grand Prix-a natječaja.

Dobitnik Grand Prix-a osvaja novčanu nagradu od 2.000 eura te samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2025. godini!

Photodaysi u Rovinju istinski slave fotografiju i sve njene sudionike: akademsku zajednicu, fotoreportere, foto klubove, Hrvatski foto savez te sve ljubitelje fotografije koje pozivamo na veliku zabavu.

Ulaz na sve izložbe i predavanja je slobodan, uključujući i after partyje (uz akreditaciju)! 

web: www.photodays-rovinj.com

Vidimo se u Rovinju!