Rab spreman za jednu od najvećih svjetskih utrka u brdskom biciklizmu

"Rab je idealna destinacija za aktivni odmor i zaljubljenike u outdoor aktivnosti"

Izvor i foto: TZG Rab

Četvrto izdanje utrke Mitas 4 Islands na Kvarner dovodi šesto biciklista iz tridesetak zemalja – od Danske do Južnoafričke Republike. Najviše ih dolazi iz Belgije i Češke.
Utrka će se održati od 11. do 14. travnja 2018. godine. Kreće iz Baške, a vozi se na četiri otoka: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Iz godine u godinu utrka ima sve jači utjecaj na lokalni turizam.

„Prošle je godine utrka stvorila ukupni turistički prihod od šest milijuna i petsto tisuća kuna, a reportaže s utrke pratilo je sedamsto milijuna ljudi diljem svijeta. Kad smo ju stvarali, želja nam je bila da utrka bude među deset najposjećenijih na svijetu, a trenutačno je treća u Europi i peta u svijetu. Riječ je o iznimnom uspjehu“, kazao je Tomislav Zobec, direktor utrke Mitas 4 Islands na njezinu predstavljanju.

Zahvaljujući utrci svake se godine sve ranije otvaraju smještajni kapaciteti.
„Jedan od strateških ciljeva Hrvatske turističke zajednice je produljenje predsezone i posezone, a velik utjecaj na to imaju utrke poput Mitas 4 Islands. Hrvatska ima velik potencijal za cikloturizam, a utrke su dodatan poticaj da se ta grana turizma čim snažnije i čim prije kvalitetno razvije. Zaljubljenici u biciklizam su odlični gosti.

Riječ je o gostima koji troše oko sedamdeset eura dnevno i koji se rado vraćaju na odredište koje im se svidjelo”, kazala je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice.
Vlasta Mastrović, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera, istaknula je kako se Kvarner, među ostalim zahvaljujući i sportskim te rekreativnim manifestacijama, brendira u destinaciju sporta. Naime, za produljenje sezone važni su gosti koji preferiraju aktivan odmor. Kvarner ima više od dvije tisuće petsto kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza.

Sudionici utrke Mitas 4 Islands voze po jednu etapu na svakom od četiri otoka – Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ukupno će preći 270 kilometara staze i ostvariti preko 5000 metara visinskog uspona.

Utrka je namijenjena svim brdskim biciklistima – sportašima i rekreativcima. Ove se godine utrka prvi put boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu - UCI. Za odličje će se boriti i biciklisti hrvatske reprezentacije Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi.
„Mitas 4 Islands razvio se u veliku sportsku priredbu i odličnu promociju hrvatskog turizma. Našim mladim reprezentativcima želimo uspješno sudjelovanje i plasman među deset najboljih“, kazao je Tomislav Zadro, predsjednik Hrvatskoga biciklističkog saveza.

A pressici je nazočila i rapska delegacija u sastavu Ivane Matušan, direktorice Ureda TZG Rab; Luke Perčinića, voditelja marketinga TZG Rab te Marina Mušća, direktora TZO Lopar. Rabljani su ovom prilikom ukrasili i konferencijski stol, za čiju je prigodu pekarnica slastica “Vilma” izradila u Rabskoj torti naziv utrke “4 Islands”.

Zadovoljstvo održavanjem ove utrke, sada već četvrti put zaredom, ne krije ni direktorica Ureda TZG Rab: Ova je godina obilježena brojkom četiri – utrka 4 Islands broji, kako samo ime govori, četiri otoka, ovo će biti četvrti put da se održava, a sam otok Rab krase četiri zvonika. Pred niti mjesec dana smo dočekali i novi trajekt Rapske plovidbe imena “Četiri zvonika”. Vjerujem da će ova utrka biti najbolja dosad – prostor za napredak ću očekivati jedino u godini kada cilj bude na otoku Rabu, što je želja rapskih turističkih zajednica od početka ove utrke. Potruditi ćemo se biti najboljim domaćinima jer smo sve ostale predispozicije, vjerujem, ispunili.

 

Izuzetno nas veseli da je otok Rab dio ovako uspješnog projekta kojeg podržavaju naši partneri iz sustava, kao što su Hrvatska turistička zajednica te Turistička zajednica Kvarnera, naše regije, koja se i sama isprofilirala kao izvrsna outdoor destinacija, a vjerujem kako će u tom segmentu samo napredovati. Rab ove godine očekuje još jedna biciklistička utrka, koja će također, po svemu sudeći imati internacionalni karakter, Rapski triatlon, trekking utrka, kup u podvodnoj fotografiji, a svakako se nadamo da na ovome nećemo stati - Rab je idealna destinacija za aktivni odmor i zaljubljenike u outdoor aktivnosti.