Prva hrvatska skijaška dvorana?

Općina Mrkopalj prezentirala idejno rješenje skijaške dvorane na Čelimbaši, atrakcije kakve nema u ovom dijelu Europe

Izvor i foto: Turizmoteka/pgz.hr

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima prisustvovao je u Mrkoplju prezentaciji ambicioznog infrastrukturnog projekta te goranske općine, izgradnji Dvorane za skijanje na Čelimbaši.

Kako je istaknuto, u Europi postoje 32 skijaške dvorane, a najveća je u Oslu. Prema prikazanom idejnom rješenju dvorana u Mrkoplju imala bi 520 metara duljine staza na 210 metara nadmorske visina, a uključuje 100 metara staze za početnike, dvije staze za napredne skijaše, snow park i stijenu za penjanje po ledu. Uz dvoranu predviđena je izgradnja hotela. Procjena je da bi ukupna vrijednost projekta iznosila 117 milijuna eura (90 milijuna eura za dvoranu i 27 milijuna eura za hotel).

Kako je istaknuo načelnik Mrkoplja Josip Brozović riječ je najhrabrijem projektu u povijesti Gorskog kotara koji bi promijenio, ne samo Mrkopalj, nego i šire područje budući da predstavlja sportsku infrastrukturu koje nema u krugu od 700 kilometara. Brozović ističe da se mora pronaći način za vratit život u Gorski kotar, a ovaj projekt može preokrenuti demografsku sliku Gorskog kotara, potaknuti niz investicija u turizmu i obiteljskim gospodarstvima. Podsjetio je da je Općina Mrkopalj u zadnjih 10 godine izgubila 20 posto stanovnika te je zahvalio Županiji na podršci projektima koji se realiziraju na području Općine poput primjerice Sportskog centra u neposrednoj blizini školske sportske dvorane Osnovne škole.

Župan Komadina rekao je da se zaista radi o fascinantnom, ali i jako skupom projektu.

„Ovakvu atrakciju Gorski kotar, naše zeleno srce, sigurno zaslužuje kao što primjerice Lošinj ima Apoksiomena. Kao Županija, partner smo općinama i gradovima u mnogim projektima, ali jasno je da se ovakav projekt ne može realizirati bez države, odnosno europskih fondova ili zainteresiranih privatnih ulagača. Mi nažalost nismo, za razliku od Slovenije i nekih drugih država, ispregovarali financiranje žičara. Ovo što smo danas vidjeli doista je impresivno, rekao je župan.