Poreč poželjan za život

Grad s najmlađim stanovništvom u Istri


Izvor : HRT                 Foto: TZG Poreč
Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni Dnevnik/HRT

Dvaput izabran kao srednje velik grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, Poreč je i ove godine ušao u finale prestižnog izbora i to u sve tri kategorije za gospodarstvo, demografiju i obrazovanje te kvalitetu života. U posljednjih 10 godina broj stanovnika u Poreču se povećao za 18 posto, jedna su od rijetkih sredina u kojoj raste i broj školaraca.

Grad s najmlađim stanovništvom u Istri. S jakim socijalnim programima. Među gradovima s najvećim brojem prvašića. Bez prireza i s više od milijardu kuna investicija godišnje. To je Poreč.

Možda zato Poreč ima prirodni prirast, ali i sve više mladih obitelji.

Primjećuje se veći broj zahtjeva za upis djece. Grad Poreč puno ulaže u gradske, sufinancira privatne i silno se trudi da grupe budu po strogom pedagoškom standardu, a to znači manje djece u grupi prije nego desetak godina.

- Raste broj djece u vrtićima i školama. A s pozitivnom poduzetničkom klimom, rastu i radna mjesta. U prosincu se očekuje 200 više, govori Divna Radola, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.

- Poreč je grad turizma. Naravno da su roditelji opterećeniji svojim poslom, ali život traje 12 mjeseci. Bitno je imati organiziran život, govori Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika Poreča za društvene djelatnosti.

Pa su se i zato u proteklih nekoliko godina izgradila tri nova vrtića, ali i dvije škole. I Poreč tu ne staje. Upravo su počeli radovi na novom vrtiću i jaslicama u Žbandaju. I to za četiri nove skupine, ukupno šezdesetčetvero djece.