Petrinja članica Europske rute keramike

Europska ruta keramike broji 21 članicu iz 15 europskih zemalja

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Petrinja

Turistička zajednica Grada Petrinje je početkom 2023. godine podnijela prijavnicu za uključenje u Keramičku rutu Vijeća Europe u koju je primljena u lipnju 2023.
Na Skupštini Europske rute keramike održanoj 28. listopada 2023. godine u Aveiru, u Portugalu, jedna od točaka dnevnog reda bila je predstavljanje šest novih članica, medu kojima je bila i Petrinja. Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, Kristina Suppe i voditeljica razvoja turističkog proizvoda, Ivanka Držaj predstavile su naš Mali grad velikog srca i Hrvatsku ostalim članicama rute.

Prezentacija je obuhvaćala osvrt na petrinjsko lončarstvo i keramiku kroz povijest, edukacije i FLIK, Festival lončarstva i keramike koji Turistička zajednica Grada Petrinje organizira s udrugom GRAK – Građanski aktivizam i lončarskim obrtom Sunflower.

Europska ruta keramike broji 21 članicu iz 15 europskih zemalja, a Petrinja je jedini hrvatski predstavnik. Velika je čast i zadovoljstvo biti dijelom ove kulturne rute Vijeća Europe, a povezivanje s međunarodnim partnerima omogućuje daljnji razvoj i napredak keramičke umjetnosti u Petrinji.

Skupštini Europske rute keramike prethodno je svečani doček gradonačelnika grada Aveira, gospodina Josea Ribau Estevesa i djelatnika gradske uprave u gradskoj vijećnici grada Aveira koji je domaćin XVI. međunarodnog Biennala keramičke umjetnosti. Svečano otvorenje Biennala održano je 28. listopada 2023., a brojna kulturna događanja povezana s keramičkom umjetnošću odvijat će se u Aveiru do 28. siječnja 2024. godine. Grad Aveiro, osim što je fantastičan domaćin sa izvrsnim timom srdačnih, temperamentnih Portugalaca, apsolutno zaslužuje titulu Europskog grada kulture 2024. godine.