Ovaj vikend kreće 14. Weekend Bike & Gourmet Tour

Iskusite cikloturizam za sladokusce u Istri

Izvor i foto: Turizmoteka/ Maistra/TZG Rovinj

Istra se u proljetno doba pretvara u savršenu oazu za ljubitelje biciklizma, nudeći umjerenu klimu koja poziva na istraživanje. Upravo zbog toga, novi Weekend Bike & Gourmet Tour, dvodnevni događaj koji spaja rekreaciju i gastronomiju, a koji će se održati 18. i 19. svibnja, već četrnaesti put zaredom oduševljava bicikliste i gurmane nevjerojatnim prizorima i okusima. Pođite s njima u otkrivanje prekrasnih (i ukusnih!) kutaka Istre na rutama Mare i Monti, gdje su svaki pogled i svaki zalogaj užitak za osjetila.

Prvog dana, sve one koji vole more i njegove darove oduševit će staza Mare. Polazi iz srednjovjekovnih ulica šarmantnog Rovinja, zatim prati obalu i stiže do prekrasnih pogleda na Limski zaljev, jedan od najljepših i najbogatijih prirodnih fenomena u Istri. Između ostalih zanimljivosti, staza prolazi kroz Stanciju Meneghetti, povijesno imanje koje proizvodi nagrađivana vina i maslinova ulja, te Fort Forno, utvrdu iz 19. stoljeća koja je nekoć čuvala rovinjsku luku. Sudionici će putem kušati svježe morske delicije i domaće specijalitete koje pripremaju vrhunski kuhari na gourmet punktovima. Staza Mare dugačka je ukupno 62,6 km i obuhvaća 509 m visinske razlike.

Drugog dana, staza Monti dojmit će se ljubitelja prirode i njezinih okusa. Započinje u središtu Kanfanara i vodi kroz zaleđe Istre, koje skriva bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Biciklisti će zastati kraj Dvigrada, srednjovjekovnog gradića napuštenog zbog kuge i rata, u slikovitom Svetvinčenatu, kraj Štrike ferate, jedinstvene stijene koja podsjeća na iglu za pletenje, te na brojnim drugim mjestima. Na gourmet punktovima bit će poslužene delicije istarskog zaleđa poput tartufa, sireva, pršuta i tjestenine. Staza Monti proteže se na 53 km i ima visinsku razliku od 561 m.

Partneri Weekend Bike & Gourmet Toura su obrt “Kalčić” iz Vrsara koji se već 30 godina bavi maslinarstvom i proizvodnjom i prodajom maslinovog ulja, te nudi i autohtone istarske proizvode kao što su pršut, vina, tartufi, salame od boškarina i još mnogo toga; zatim nagrađivana uljara “Grubić” iz Bala, gdje će se biciklisti upoznati s cjelokupnim maslinarskim procesom od uzgoja do prerade i saznati kako se profesionalno kuša maslinovo ulje; te konoba “Grimani dvorac” iz Svetvinčenata, imanje obitelji Marić iz Kanfanara i restoran “Lovor” iz Rovinja. Organizatori i idejni začetnici ovog projekta su Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno, općina Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, Udruženje obrtnika grada Rovinja, te Maistra Hospitality Group, a za ovo su događanje osigurali i profesionalnog vodiča i pratitelja te obroke i pića na gourmet odmorištima. Po završetku biciklističkog doživljaja, sudionike će razveseliti i prigodni poklon!

Start je u subotu, 18.5. u 10.00 sati s parkirališta Sportskog centra hotela Eden u Rovinju, a u nedjelju, 19.5. također u 10.00 sati s parkirališta u središtu Kanfanara. Paket od dva dana ovoga biciklističkog i gurmanskog doživljaja (subota i nedjelja) iznosi €80 po osobi, a jednodnevni biciklistički program (subota ili nedjelja) €45 po osobi i danu programa. Prijave se zaprimaju putem e-maila: outdoor@maistra.hr ili na sam dan biciklističkog doživljaja na startnoj lokaciji, od 8.00-9.30.

Weekend Bike & Gourmet Touru otvoren je za sve starije od 14 godina, a osim brdskih bicikala, pogodni su i električni ili trekking bicikli. U slučaju lošeg vremena aktivnosti se odgađaju za termin o kojem ćemo vas pravovremeno obavijestiti na internet stranicama i društvenim mrežama najkasnije 3 dana prije održavanja manifestacije. O događanjima možete doznati više na stranici https://www.maistra.com/hr/ideje-za-putovanja-i-eventi/weekend-bike-gourmet-tour/#/ ili se javiti putem maila na: outdoor@maistra.hr. Očekujemo vas na nezaboravnim biciklističkim doživljajima u Istri!