Otvara se posjetiteljski centar ''Kanal sv.Ante''u Šibeniku!

Vrijednost radova iznosi oko 3 i pol milijuna eura

Izvor i foto: Turizmoteka/  /G. Šafarek

U petak, 26.svibnja službeno se otvara centar' 'Kanal sv.Ante''u Šibeniku. Centar  je izgrađen u sklopu europskog projekta ''Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku'', čiji je nositelj Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Njegova vrijednost iznosi oko 3 i pol milijuna eura.

Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" je središnje  mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, namijenjeno informiranju i edukaciji posjetitelja. Izložbeni sadržaji uključuju niz multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti posjetiteljima omogućuje neposredan doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti prvenstveno kanala i ušća Krke, a potom i ostalih zaštićenih područja Šibensko-kninske županije.

Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" nalazi se u uvali Minerska, jednoj od najpristupačnijih uvala Kanala sv. Ante, do koje se može doći kopnom, ali i morskim putem.

Na lijevoj strani kanala vojska bivše Jugoslavije - JNA sagradila je kompleks vojnih objekata, skladišta i pristaništa s pripadajućom infrastrukturom te je ovaj prostor bio nepoznat čak i šibenčanima sve do prije dvadesetak godina jer je tamo pristup bio strogo zabranjen.

Vojsci se ne može zanijekati da je u nekim elementima održivo gospodarila prostorom, uvažavajući njegove vrijednosti – tome u prilog svjedoče stotine metara suhozida koje je izgradila u okolini centra te očuvana flora i fauna ovog područja nakon odlaska vojske.

Odlazak JNA iz Minerske ovjekovječen je jednim od ponajboljih i najgledanijih suvremenih hrvatskih filmova. Film „Kako je počeo rat na mom otoku“ sniman je i ovdje, inspiriran je stvarnim prosvjedima koji su se odvijali ispred vojarne JNA u Šibeniku, a autori su mu šibenčani Ivo i Vinko Brešan.