Odličan program dvodnevnog Festivala drniškog merlota okupio brojne posjetitelje!

I treću godinu zaredom posjetitelji uživali na Festivalu drniškog merlota na kojem su imali priliku uživati u bogatom programu te piti ponajbolja vina iz toga kraja.

Izvor i foto. Turizmoteka/TZG Drniš

Veselo je bilo proteklog vikenda u Drnišu, u kojem se održao treći Festival drniškog merlota. Po iznimno prihvatljivoj cijeni posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim vinima gostujućih vinara: Vinarije Vizzulin, Vinarije Skelin, Vinarije Džapo, Ško vina, Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Parat, MasVina, Drniškog vinogradara, Vinarije Vinketa, a u goste im je ovu godinu po prvi put stigla i Zadruga Vrhunsko vukovarsko!

U petak su se tako i veliki i mali okušali u zanimljivoj igri Cornhole. Nakon toga je uslijedila panel rasprava pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Željka Andabake, a tema je bila “Važnost merlota i njegovo brendiranje.” Na panelu su sudjelovali: Mandica Erceg, enologinja iz Vinoplod Vinarije Šibenik, Daniel Čečavac i Ivo Močić. prodajni predstavnik Vinarije Galić. Nakon panela svoju je tvrtku predstavio Rade Bobanović iz MasVina te Ivan Dropulić iz Drniškog Vinogradara (ex Dalmacijavina).

U Maloj gradskoj vijećnici održan je vrhunski masterclass pod vodstvom Daniela Čečavca „Putovanje svijetom merlota.“ Svi prijavljeni imali su priliku poslušati zanimljivo predavanje o merlotu, a kušali su i neka od ponajboljih svjetskih merlota, poput: Tabali, Merlot Pedregosso Gran Reserva 2021, Limari Valley, Chile, Grgich Hills, Merlot 2019, Napa Valley, California, USA, Château Fonplégade, Saint-Emilion Grand Cru 2019, Bordeaux, Francuska, Marjan Simčič, Merlot Opoka Trobno Cru 2018, Brda, Slovenija, Masciarelli, Marina Cvetic Merlot Terre Aquilane 2017, Abruzzo, Italija, Medea, Punta Greca 2020, Istra, Katich, Merlot Beg 2018, Imotski, Dalmacija, Crvik, Merlot Lorko 2017, Konavle, Dalmacija, Vizzulin, Kalandrun 2015, Drniš, Dalmacija te Vino Milas, Merlot Barrique 2013, Ljubuški, Hercegovina. Masterclassu su se odazvali i ljudi iz struke koji su se sa zanimanjem uključili u konstruktivnu raspravu.

Za rasplesanu večernju atmosferu pobrinuo se poznati šibenski bend Fenix.
Subotnji program započeo je kreativnom radionicom „Wine & Paint“, pod vodstvom akademske slikarice Katarine Urem, a i drugoga dana festivala su se svi zainteresirani imali priliku okušati u igri Cornhole. Na festivalu se predstavila i gostujuća Zadruga Vrhunsko vukovarsko, pod vodstvom Vedrana Barića, a svoja je vina predstavio i Vedran Vinketa iz Vinarije Vinketa. Za glazbeni dio programa zadužena je bila klapa Sebenico.

- IZJAVA DIREKTORICE TZG DRNIŠA, IVANE MENĐUŠIĆ :


„Festival je i ovaj put nadmašio sva očekivanja, što po posjećenosti samog festivala, što po kvaliteti i posjećenosti radionica i panel rasprave. Cilj festivala bio je učiniti Drniš prepoznatljivim na vinskoj karti Hrvatske, obogatiti predsezonsku ponudu u Drnišu te potaknuti vinare na osnivanje udruge. Mogu kazati kako smo prva dva cilja u potpunosti ispunili, a nadamo se kako će do kraja godine biti ispunjen i treći.“
Pokrovitelji Festivala drniškog merlota su Hrvatska turistička zajednica, TZ Šibensko-kninske županije, a sponzori Vinoplod Vinarija Šibenik, Drniški vinogradar i Coca-Cola. Medijski pokrovitelj je Radio Drniš.