NP Plitvička jezera: Europski dan parkova

U povodu Europskog dana parkova NP Plitvička jezera proveo edukativni program Mladi čuvari prirode

Izvor i foto: Turizmoteka/NP Plitvička jezera

EUROPSKI DAN PARKOVA
24. SVIBNJA 2022.

Proslavu dana parkova u Europi pokrenula je 1999. godine EUROPARC Federacija, a obilježava se svake godine 24. svibnja kroz različite aktivnosti koje osmišljavaju i organiziraju ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. Cilj ovih događanja je približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o važnosti prirodnih ljepota sačuvanih u zaštićenim područjima, a posebno važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim područjima.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog dana parkova je: Mi smo priroda: promisli – obnovi – ponovno poveži. Što bismo bili bez prirode? Ona je dio nas samih, o njoj ovisi naše mentalno i fizičko zdravlje, proizvodnja hrane, zrak koji udišemo… Ipak, naš odnos s prirodom nije u ravnoteži. Kao rezultat toga, gubimo ne samo prirodna područja, već i osjećaj pripadnosti. Zato je vrijeme da promislimo, obnovimo i ponovno se povežemo s prirodom!

Kao i svake godine, u povodu Europskog dana parkova u NP Plitvička jezera proveli  su edukativni program Mladi čuvari prirode. Ove godine u programu je sudjelovao 31 učenik 8. razreda Osnovne škole Plitvička jezera i Osnovne škole Eugena Kvaternika (Rakovica). Kroz program se željelo  potaknuti ih na promišljanje o vrijednostima Nacionalnog parka Plitvička jezera i potrebi njihovog očuvanja, a imali su priliku i samostalno osmisliti svoju viziju nekog zaštićenog područja kroz igru Mini park. Njihove ideje su bile vrlo zanimljive.

U NP Plitvička jetera nadaju se  da su ih na ovaj način usmjerili prema ovogodišnjoj temi Europskog dana parkova: Mi smo priroda: promisli – obnovi – ponovno poveži!