Nova direktorica TZG Vrsara

dr.sc.Klara Trošt Lesić

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Vrsar

Piše: Slaven Brajković

Na raspisani natječaj za direktora/direktoricu Turističke zajednice Vrsar, između četiri prispjele prijave, a nakon provedenog intervjua, na tu je funkciju na daljnje četiri godine izabrana dr.sc. Klara Trošt Lesić, znanstvenica na turističkom tržištu, međunarodno certificirana stručnjakinja za održivi turizam i savjetnica za evaluaciju turističke ponude.

Iz njenog kurikuluma iščitavamo da se radi o zagovornici održivog turizma s dugogodišnjim znanstvenim i profesionalnim iskustvom u područjima evaluacije manifestacija i istraživanja turističkog tržišta. U svom radu provodila je evaluacije turističke ponude iz perspektive odabranih ključnih dionika, istraživanja tržišta koristeći znanja iz metodologije i statistike, radila je na provedbi brojnih europskih projekata i sudjelovala u organizaciji konferencija, predavanja i edukacija .

Područja njenog interesa su menadžment manifestacija i dizajn doživljaja u turizmu te održivi turizam. Godine 2012. stekla je doktorsku titulu iz drštvenih znanosti na Ekonomskom fakultetu u Splitu s temom „ Vrednovanje manifestacija u funkciji održivog razvoja turističke destinacije“. Članica je Global Sustainable Tourism Council (GSTC), Hrvatske udruge profesionalaca u kongresnom turizmu (HUPKT), European Association for Heritage Interpretation i Udruge poslovnih žena Krug –ogranak Istra. Autorica je brojnih znanstvenih radova iz područja upravljanja manifestacijama i turizma doživljaja te ima iskustva u organizaciji kulturnih i znanstveno-obrazovnih manifestacija. Godine 2017. stekla je Certificate in Sustainable Tourism (Sustainable Tourism Training Program – STTP ).

2018.godine stekla je Certifikat za profesionalca u kongresno-incentive-event u turizmu a 2o19.godine Certifikat za vodića interpretatora baštine (Interpret Europe). Prilikom naše posjete Klara Trošt Lesić upoznala nas je sa njenim dosadašnjim radnim iskustvom i rekla:

-„ Karijeru sam zapčela u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, gdje sam radila na znanstvenim projektima na kojima sam stekla metodološke i istraživačke vještine. Kasnije am u svom poduzetničkom putu vodila vlastito privatno poduzeća specijalizirano za evaluaciju turističke ponude. Uz privatni posao, od 2012.godine vanjska sam suradnica na Fakultetu za ekonomiju i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na kolegiju „Upravljanje atrakcijama u turizmu“ i redovito sam pozvana kao gostujuća predavačica na fakultetima turističkih usmjerenja u Opatiji, Splitu i Zagrebu. Jedan od mojih projekata na koji sam najponosnija je „Aktivka“, knjižnica na temu istarske gastronomije. Od ideje do realizacije je trebalo nekoliko godina promišljanja. Podloga za cijelu ovu priču bila su istraživanja turističkog tržišta i odrastanje u obitelji koja se bavi ugostiteljstvom. Na mjestu direktorice Turističke zajednice Vrsar čekaju me novi izazovi i nadam se da ću opravdati povjerenje turističkih dionika Vrsara koji su me na to mjesto izabrali“ – rekla nam je dr.sc.Klara Trošt Lesić.