Nin dobitnik međunarodne inovacijske EDEN nagrade

"Izuzetna kulturna turistička ponuda "

Izvor i foto: TZG NiN

Nin je dobitnik Inovacijske EDEN nagrade na temu Izuzetna kulturna turistička ponuda koja je toliko atraktivna da cjelogodišnje privlači posjetitelje i turiste. Unutar kandidature istaknuta je najznačajnija materijalna i nematerijalna kulturna baština, a između ostalog ispričana je priča o povijesti prve prijestolnice Hrvata i najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada. Nagrada je uručena na generalnoj skupštini EDEN mreže u Bruxellesu, a uručio ju je predsjednik EDEN udruge Xavier Lechien.

Najprije su na Generalnoj skupštini Eden udruge bile predstavljene kandidature destinacija. To je bila izvrsna prigoda da se stotinjak okupljenih predstavnika članstva upozna sa kulturnom i prirodnom baštinom drevnog Nina.

Tako su saznali da je europska destinacija izvrsnosti grad Nin tajanstveno privlači turbulentnom povješću, iznimnom kulturnom baštinom te neobičnim festivalima i očuvanim običajima. Usred plitke lagune na srcolikom otočiću gdje je život otpočeo prije 3000 godina nalazi se starogradska jezgra Nina i stoga se ubraja među najstarije gradove Mediterana. Tragovi mnogih civilizacija dožive se romantičnim ulicama otočića – muzeja na otvorenom. U prapovijesti Nin je važna luka Jadrana, potom rimski municipij, u srednjem vijeku prva prijestolnica Hrvata i najstariji hrvatski kraljevski grad, a 500 godina je sveto mjesto. Optočen bezbrojnim legendama, mističan i zagonetan Nin, nudi bezbrojne priče za izuzetno kulturno istraživanje.

Globalno poznati Judin srebrnjak je sačuvan u moćniku iz 15. st. u riznici ninske crkve. U riznicama Europe čuva se 16 primjeraka od trideset Judinih srebrnjaka. Svi poznati primjerci identični su, jer je riječ o didrahmama s Rhodosa iz 4 st. pr. Kr. Posebne simpatije svih nazočnih u kongresnoj dvorani izazvala je fotografija spomenika Grgura Ninskog, odnosno fotografija koja prikazuje ruku koja dodiruje palac Grgura Ninskog za sreću i ostvarenje svih želja. Nadalje, predstavljen je Muzej ninskih starina koji čuva original starohrvatskog broda Condura Croatica iz 11. st., a čija je replika u moru uz gradski most. Najpoznatiji simbol Nina – crkva sv. Nikole iz 12. st. nalazi se u polju na povijesnom humku. Predaja ju povezuje s krunidbom sedam kraljeva. Predromanička crkva sv. Križa iz 9. st. je prema riječima Thomasa Grahama Jacksona nazvana najmanjom katedralom na svijetu. Građena je kao sunčev sat i kalendar pa je uspoređuju sa Stonehengeom. Crkva sv. Anselma, nekadašnja je prva katedrala u Hrvata (6. – 18. st.), smještena u središtu grada. Uz nju je kapela iz 16. st. s čudotvornim kipom Madone od Zečeva. U Ninu se nalaze i ostaci najvećeg antičkog hrama (1. st.) na istočnoj strani Jadrana.

Kao nematerijalna kulturna baština grada Nina ističe se Nin kao Marijansko svetište više od 500 godina (1516. – 2016.). Svetkovine s procesijama održavaju se triput godišnje, a hodočašća s prijenosom Gospina kipa dva puta godišnje - 5. svibnja i 5. kolovoza. Svetkovine su upisane u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Također, očuvana je vještina ručnog branja soli kakva se primjenjuje još od rimskog doba, očuvana je i vještina izrade Ninskog šokola– autohtone delicije neponovljivog okusa i vještina izrade tradicijskih drvenih brodova.
Predsjedništvo EDEN udruge prepoznalo je kulturno-turističku ponudu grada Nina. Inovativna nagrada u okviru teme kulturnog turizma je potvrda da ninski EDEN tim odlično surađuje i slijedi smjernice EDEN projekta Europske komisije koji uključuje načela održivog razvoja turizma. Potrebno je istaknuti da je Nin do sada već bio nagrađen ispred Eden predsjedništva i to 2013. kada je primio Nagradu za najinovativnije korištenje Eden loga.

Europska Udruga EDEN mreže podupirana od strane Europske komisije okuplja pobjednike i finaliste europskih destinacija izvrsnosti iz čitave Europe te kontinuirano provodi natjecanje među svojim članicama. Nagrade se dodjeljuju u nekoliko kategorija: za praksu održivog turizma, za najbolju inovativnu promidžbu, za korištenje EDEN loga, te za povećanje vrijednosti i privlačnosti destinacija i druge teme koje se određuju na godišnjoj skupštini EDEN članica.

Europska komisija na službenoj internetskoj stranici: www.youredenexperience.com predstavlja sve članice gdje je i Nin posebno predstavljen. Također su objavljeni i istaknuti pobjednici inovativnih nagrada. Društvene stranice EDEN mreže izuzetno su važne i posjećene. Na generalnoj skupštini u Briselu istaknuto je kako će Eden destinacije postizati povećanu vidljivost jer se za njih kreira posebna podstranica unutar internetske stranice European Best Destinations koja postiže visoku prepoznatljivost kvalitete i popularnosti, jer tu mrežu trenutačno prati 5,5 milijuna korisnika, s naznakom budućeg rasta. Predstavljanje na već postojećoj i budućoj internetskoj stranici veliki je doprinos ne samo za Nin nego za Hrvatsku.