Ljetni spektakl u režiji Riječkog karnevala

Riječki karneval okupilo je 57 karnevalskih grupa s gotovo 5000 sudionika

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Rijeka

Izvanredno ljetno izdanje Riječkog karnevala okupilo je 57 karnevalskih grupa s gotovo 5000 sudionika u Karnevalskoj povorci, ali i višestruko veći broj posjetitelja, građana i turista u maškaranoj predstavi koja je spojila karnevalsku tradiciju i neviđenu ljetnu zabavu te preplavila centar, od Rive do Starog grada, od Rječine do Brajde, a i mnogo šire.

U centru Rijeke jučer se od ranog jutra moglo osjetiti da slijedi sve samo ne običan lipanjski dan, ali atmosferu i ludilo koje je raslo iz minute u minutu bilo je teško predvidjeti.

Na suncem okupanim terasama Korza, riječkih trgova i ulica tražilo se mjesto više i grad je preplavljen smijehom i dobrim raspoloženjem počeo pulsirati u ritmu Riječkog karnevala, u iščekivanju najluđe Karnevalske povorke koja inače obilježava riječku zimu, a već desetljećima oblači grad u najveselije maškarano ruho. Ovog puta, uzbuđenje je raslo u korak s temperaturom zraka, a užarenom je trasom uskoro prodefilirala najluđa povorka tisuće maštovitih maski, među kojima neke jednako “vruće”.

Povorka je započela zanimljivom grupom “ljubimaca na 4 kotača”, a ubrzo se saznalo da se radi o pozamašnom voznom parku novog Meštra Sandija koji se nije mogao odlučili oko službenog vozila pa je tako na Korzo dovezao ni manje ni više nego 7 Ferrarija različitih modela i boja. Ipak, novi je meštar svoju prvu Karnevalsku povorku poveo “pješke” s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem i već iskusnom Kraljicom Dorom Pilepić, praćeni Morčićima, Prvim riječkim mažoretkinjama i Gradskom glazbom Trsat. Trasom su potom prošetale šarolike grupe u ljetnom karnevalskom izdanju, među kojima nekoliko inozemnih kao i tradicijskih grupe – jedinstveni spoj koji Riječki karneval čini toliko neodoljivim i prepoznatljivim u cijelom svijetu.

Ove godine u nešto oskudnijim, ali jednako originalnim izdanjima Korzo su okupirale egzotične vrste životinja, futurista, povratnika iz kamenog doba i drugih povijesnih epoha, kao i nešto zanimljivih karnevalskih retrospektiva. Bogovi, hippie, pirati, kubanci i razni likovi iz mašte, svojim su se energičnim nastupima predstavili zaustavljajući se ispred 6 pozornica postavljenih duž trase, a, osim vizualnim dojmom, grupe su se isticale i briljantnim porukama i nazivima maski kojima su dali svoj komentar i osvrt na aktualnosti u zemlji i svijetu. Riječki karneval u svakom svojem izdanju prenosi poruku zajedništva, solidarnosti, mira i sreće, koja bi se ove godine mogla sažeti u domišljatom nazivu maske karnevalske grupe Veli Vrh Valmade – Coroni i ratu je kraj, cimer fraj.

Izvanredno izdanje Karnevalske povorke tradicionalno su zatvorili Halubajski zvončari koji su svojom veličanstvenom bukom otjerali sve zle duhove i označili start lude zabave koja se u ovim trenucima odvija na 6 gradskih otvorenih lokacija, kao i u brojnim kafićima i klubovima gdje su organizirani after party-i i maškarane zabave koje će, izvanredno danas, u svim ugostiteljskim objektima moći trajati do jutra.

Da odličan provod potraje do dugo u noć garantiraju poznati izvođači, domaći i strani DJ-evi koji su započeli svoje nastupe na mnogim gradskim lokacijama te će pod zvjezdanim riječkim nebom dodatno začiniti ovo izvanredno izdanje Karnevalske povorke. Na Gatu Karoline Riječke nastupaju Koktelsi, Grooversi i DJ Malcolm, na Korzu je u tijeku nastup D’ Beni band-a, a DJ party-i s nizom zvučnih domaćih i stranih imena zabavljat će posjetitelje na Titovom trgu, Koblerovom trgu, u prostoru Tarsatičkog principija i u pothodniku Ulice Vatroslava Lisinskog i Uljarske ulice.
Večeras će definitivno biti veselo u svakom kutku grada, a svi željni dobrog provoda još se stignu priključiti najluđoj zabavi godine!

Kompletan program Riječkog karnevala završit će sutra svečanom “Noći krinolina na brodu Marina” koja će u stilu kostimiranih balova proteklih stoljeća ispratiti ovogodišnje izvanredno izdanje Riječkog karnevala u taktu valcera, evergreena i polke.

Tko  nije stigao na Korzo izravan prijenos Karnevalske povorke mogao je pratiti na Kanalu Ri, dok će repriza biti prikazana idućeg vikenda. Točan termin prikazivanja snimke bit će objavljen naknadno, a u ponedjeljak, 20. lipnja, u Novom Listu bit će otisnut poseban prilog o Karnevalskoj povorci Riječkog karnevala.