Istok Hrvatske spreman za dolazak prvih kruzera

U Osijeku je otvoreno i suvremeno putničko pristanište za riječne brodove

Izvor i foto: HRT

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Tijekom stanke uzrokovane pandemijom turistički djelatnici, kako kažu, nisu sjedili prekriženih ruku, nego su pripremali strategije za privlačenje novih gostiju. Stižu i prve predbilježbe za otvaranje sezone riječnih putovanja, a dolazak stranih turista u većem broju bit će moguć nakon što Europska unija donese ujednačena pravila za prelazak granica.

Turistički djelatnici istoka Hrvatske spremni su za dolazak prvih kruzera. U Osijeku je nedavno otvoreno i suvremeno putničko pristanište za riječne brodove.

- Na pristaništu mogu pristati istovremeno tri putnička broda, tri kruzera, osigurana je opskrba strujom, opskrba vodom, odvoz otpada, rekao je Goran Ilić iz Lučke uprave Osijek.

Ipak, turistički rezultati iz 2019. ostat će nedostignuti. U riječne je luke Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije tada pristalo više od 500 kruzera koji su doveli 60.000 gostiju. Tijekom pandemije u izgradnju i sanaciju riječne infrastrukture u dvjema istočnim županijama uloženo je 39 milijuna kuna.

- Možemo očekivati kako pandemija jenjava sve veći broj dolazaka i pristajanja i, evo, povratak 2019., pa onda i bilježenje nekih boljih i većih brojki, istaknula je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Optimizam ulijeva i činjenica da se kapaciteti iznajmljivača u privatnom smještaju brzo popunjavaju. Povjerenje i sigurnost glavni su razlozi zbog koji se inozemni gosti vraćaju na istok Hrvatske.

- Čujemo sve bolje vijesti. Neki od njih su bukirani do sredine osmog mjeseca, mi i dalje govorimo dominantno o vikend-odmoru, no ovo je vrijeme kratkih vikend-odmora, naglasila je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije

Veće se skupine turista očekuju tek kada Europska unije donese jedinstvena pravila o prelasku državnih granica. No neki su dogovori već postignuti.

- A to je da će u osmom mjesecu iz Osijeka krenuti ukrcaj prvih putnika i da će Osijek zaista probno biti prvi put polazišna luka upravo nizvodno do Rumunjske u tom svom prvom skraćenom putovanju, najavila je Božana Matoš, predsjednica Zajednice riječnog turizma HGK, Županijske komore Osijek.

Na sjednici Zajednice riječnog turizma zaključeno je da projekcije za nastavak sezone treba temeljiti ponajprije na vlastitim snagama i prirodnom kapitalu kojega na istoku Hrvatske ne nedostaje.