Inauguracija KeyQ+ točke- Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju

Ključ uspjeha tog projekta je multidisciplinarni pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede, povijesti i etnografije, arhitekture i društvenih znanosti, te obrazovanja

Izvor i foto: TZG Mali Lošinj

U sklopu projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“, 10 rujna 2019. u Malom Lošinju održan je program za projektne partnere i sudionike, s ciljem razmjene iskustva, prezentacije proizvoda i jelovnika partnera u projektu te promocije projektnih rezultata. Tom je prilikom TZG Malog Lošinja održala inauguraciju Muzeja Apoksiomena kao KeyQ+ točke koja je dio turističkog itinerara u sklopu europskog projekta KeyQ+.

S ciljem stvaranja jedinstvenog gastronomskog iskustva, lošinjski restorani Veli žal i Za Kantuni tom su prilikom prezentirali svoje specijalitete u Muzeju Apoksiomenu, a sudionici i posjetitelji imali jedinstvenu priliku pogledati predstavu lošinjskog kazališta „Josip Antun Kraljić“ pod nazivom „Našem brodu Lošinj“ koja je održana na interpretacijskom plovidbenom centru, logeru Nerezinac. Nakon kulturnog i gastro dijela, događanje je upotpunjeno nastupom Trio Veljak u Muzeju Apoksiomena.

Inače, glavni rezultati KeyQ+ projekta je gastronomski vodič i turistički itinerer, zatim didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Ključ uspjeha tog projekta je multidisciplinarni pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede, povijesti i etnografije, arhitekture i društvenih znanosti, te obrazovanja.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan je od 9 hrvatsko – talijanskih partnera na projektu, a sedam KeyQ+ mjesta predstavljaju referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.
Ovom inauguracijom KeyQ+ točke Muzeja Apoksiomena, činimo dodatni iskorak u povezivanju Apoksiomena i turističke ponude otoka u promociji naše bogate kulturne baštine.