Halštatski dani

Festival starijeg željeznog doba u Zlatnoj dolini

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ PSŽ

Vrlo zanimljiva turistička priča očekuje vas u Zlatnoj Slavoniji, točnije na području destinacije Zlatni Papuk, koja u svoj fokus stavlja kulturno-povijesnu baštinu, baveći se atraktivnim i nadasve impozantnim prapovijesnim fenomenom, krajolikom željeznog doba.

Kao odvojak „Staze željeznog doba Podunavlja“ (Iron-Age-Danube-Route), prve i zasada jedine, kulturne rute Vijeća Europe kojom se upravlja iz Hrvatske, arheološka kulturno-turistička staza „Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini“ prolazi arheološkim lokalitetom „Kaptol“. Ona prati pretpovijesni put koji je iz današnjeg naselja Kaptol pratio tok potoka Bistra te je uz groblje pod tumulima Kaptol-Čemernica vodio prema utvrđenom visinskom naselju na položaju Kaptol-Gradca. Obilaskom naselja te drugog groblja pod tumulima, smještenog južno uz samo naselje, staza se kružno vraća na početnu točku.

Uzduž nje postavljeno je 11 edukativno-informativnih tabli koje posjetitelje žele upoznati s različitim aspektima života na željeznodobnom Kaptolu. Table su postavljene uz značajne arheološke strukture na ruti (mjesta istraživanih tumula, položaja bedema i sl.). Uz informacije o pojedinim arheološkim značajkama, na svakoj tabli obrađena je i po jedna tema koja govori o određenom aspektu života vezanim za starije željezno doba. Uistinu se radi o atraktivnoj stazi u Požeško-slavonskoj županiji koja povezuje arheologiju, povijest i turizam.

Na opisanoj stazi, svake godine treći vikend u lipnju, u sklopu Dana Općine Kaptol i Europskih dana arheologije odvijaju se „Halštatski dani – festival starijeg željeznog doba u Zlatnoj dolini“. Dvodnevna je to manifestacija čiji je cilj popularizacija arheologije općenito i arheološkoga lokaliteta „Kaptol“. Ove godine festival će se održati 18. i 19. lipnja.

Prvoga dana program će započeti u 20:00h predavanjem Požeška kotlina i Baranja – arheološki dragulji međurječja dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr. sc. Tomislava Hršaka iz Arheološkog muzeja Osijek. Potom će uslijediti otvaranje izložbe Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu.

Drugoga dana izložbu će biti moguće pogledati od 12:00h u vremenskom razmaku od jednoga sata. Stručno vodstvo turističkom rutom Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini počet će u 17:00h na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu. Zatim započinju radionice koje se tematski vežu za razdoblje starijeg željeznog doba i arheološki lokalitet „Kaptol“, a to su: Radionica Halštatske hrane (17:00h), Zrno po zrno… halštatski meni u željeznodobnom Kaptolu (17:00h), Klinci željeznog doba – radionica za najmlađe (17:00h), Mali arheolozi (18:00h), Radionica tkanja (18:00h) te Lončarenje i lončarsko prigovaranje (19:00h). Osim spomenutih, na ovogodišnjoj manifestaciji gostovat će radionica Rimski vojni logor (18:00h) s projekta Living Danube Limes.

Zlatna Slavonija, jedno od najvažnijih halštatskih nalazišta poziva vas da se upoznate s načinom života starijeg željeznog doba u Kaptolu.