Dubrovnik bilježi samo petinu turističkog prometa u usporedbi s 2019.

U Dubrovačko -neretvanskoj županiji je, trenutačno oko 45.000 gostiju

Izvor i foto: HRT/Ivo Pervan

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Od početka godine, Dubrovnik bilježi samo petinu turističkog prometa u usporedbi s istim razdobljem pretpandemijske 2019. No proteklog je vikenda Stradunom prošlo 13 i pol tisuća gostiju, što je dobar pokazatelj, ali i dalje je to samo polovina broja turista iz istog razdoblja 2019. U Županiji je, pak, trenutačno oko 45.000 gostiju što je povećanje od 60-ak % u odnosu na lani, ali je samo 34% odnosu na 2019-u.

Zahvaljujući cjepivu i Covid potvrdama putovanje zrakoplovom smatra se mnogo sigurnijim negoli je to bilo prošle godine.

- Osjećam se vrlo sigurno. Mislim da se dobro brinu za nas, rekla je putnica u Zračnoj luci Dubrovnik.

- Mislim da je u redu. Svi su provjereni prije, cijepili su se ili imaju negativan test. Tako da mislim da je sigurno letjeti, kazao je jedan putnik.

Promet dubrovačke Zračne luke na razini je od 30% u odnosu na pretpandemijsku 2019., ali je istodobno 156% veći nego lani.

Otkazivanja letova nema, samo pokoja odgoda. Naokon današnjeg ublažavanja mjera u Velikoj Britaniji, očekuje se dolazak većeg broja gostiju upravo iz te zemlje.

- Nama već lete zrakoplovi iz Britanije. Iz Londona British airways operira tri puta tjedno. Imamo dvije linije Easy Jeta iz london Getwicka, rekao je Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Kako cijelo šire dubrovačko područje ovisi o aviolinijama, tako su i u Konavlima turistički brojevi tek na 30% u odnosu na 2019. Neki se cavtatski hoteli neće ni otvarati.

- Moram reći, s obzirom na okolnosti u kojima jesmo, da smo relativno ipak zadovoljni brojkama i nadamo se da će nam srpanj i kolovoz donijeti i dodatni rast prometa ukoliko nam okolnosti to dozvole, rekao je Frano Herendija, direktor TZ-a općine Konavle.

A okolnosti ponajprije ovise o epidemiološkoj situaciji. Prošlotjedna promjena boje hrvatske obale iz zelene u narančastu struku nije iznenadila.

- Ovaj novi soj se puno brže širi nego prethodni i potrebne su oštrije mjere i naravno veća procijepljenost kako bi se uspješno zaštitili od širenja, poručio je Mato Lakić, ravnatelj ZJZ-a DNŽ-a.

Upravo zbog toga, i ovog će se tjedna u dubrovačkom Studentskom domu organizirati cijepljenje bez naručivanja.