Doživite korčulansko kulturno ljeto uz brojna događanja

Izložbe, koncerte, kazališne predstave,promocije, Festival viteških igara, Korčulanski barokni festival koji okuplja glazbenike svjetskog glasa.

Izvor i foto: Turizmoteka/ TZG Korčula

Više od 400 godina u Korčuli se izvodi starinska viteška igra moreška, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Dva kralja sa svojim vojskama bore se za lijepu ženu (bulu) u dramatičnom plesu kroz sedam figura uz glazbu puhačkog orkestra.

Moreška se u ljetnoj sezoni redovno izvodi dva puta tjedno, no najsvečanija izvedba je na Dan grada Korčule - Blagdan sv. Todora 29. srpnja.

Tada je prigoda vidjeti veliku procesiju triju bratovština – Svih svetih, Svetog Roka i Svetog Mihovila s veličanstvenim bratimskim i crkvenim inventarom, a posebno su ove procesije dojmljive u dane Velikog tjedna.

Korčulanski barokni festival visoko je profilirana kulturna manifestacija utemeljena 2012. godine u svrhu promocije lokalne i međunarodne glazbene i kulturne baštine. Vrhunske koncertne večeri u okružju impresivnih spomenika kulture otoka Korčule stvorili su jedinstvenu sinergiju i baroknu čaroliju zahvaljujući kojoj Korčulanski barokni festival slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene.

Neupitan kulturno-turistički uspjeh Korčulanski barokni festival temelji na visokoj umjetničkoj glazbenoj ponudi koja već godinama privlači turiste iz cijelog svijeta i obogaćuje turističku kulturnu ponudu otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Koncertima se tako promoviraju korčulanske crkve, atriji, trgovi i skrivena dvorišta koji uz prirodnu ljepotu Korčule čine idealno okruženje za vrhunsko muziciranje.

Ovogodišnji Festival donosi deset tematski različitih programa s izvođačima iz Danske, Austrije, Velika Britanije, Španjolske, Nizozemske, Italije, Švedske, Srbije i Hrvatske. Osim u gradu Korčuli festivalski programi mogu se čuti i na otoku Badiji, u Veloj Luci, Pupnatu, Stonu, Orebiću i Vignju.

Od virtuoznog Vivaldija do raspjevanog buffo Pergolesija, od suvremenog plesa do nyckelharpe i švedskog folka te vokalnih bisera za kraj festivala, i ove godine će raznolikost i bogatstvo festivalskih programa privući brojnu publiku da upoznaju bogatstvo riznice baroka.

Za razdobolje od  08. – 14. srpnja 2024.

Izdvajamo:

- Last Minute Open Jazz Festiva – 09. i 10. srpnja 2024 u 21:30 – Trg sv. Justine


- Gostovanje Hrvatska folklorna grupa iz Pertha, Australija uz Klapu Pulena – 10. srpnja 2024 – 20:00 – Trg pomirenja (Spomenik)