Dodjela nagrada i prezentacija projekta Izbora najljepše okućnice i balkona u 2024. godini na području grada Trogira

Gradonačelnik Ante Bilić poručuje „Ovim smo projektom odali priznanje i zahvalnost svima onima koji se trude i rade da i na taj način uljepšamo grad i okoliš u kojem je ugodno živjeti."

Izvor i foto. Turzimoteka/TZG Trogir

Turistička zajednica grada Trogira drugu je godinu za redom organizirala Natječaj za izbor najljepše okućnice i balkona u 2024. godini na području grada Trogira, koji se, po uzoru na ostale održive gradove, temelji na očuvanju, promociji i ulaganju u uređenje hortikulturnih elemenata u gradskoj jezgri, ali i svih zelenih površina u okolici grada Trogira.

Priča o ovogodišnjem hvalevrijednom projektu započela je simbolično, na prvi dan proljeća, 20. ožujka 2024. godine objavom Natječaja, te pozivom građanima Trogira da prijave svoje uloženo vrijeme i trud u uređenje okućnica, vrtova, balkona i prozora. Ovim projektom Turistička zajednica grada Trogira najavila je sajam cvijeća (27.4. – 29.4. 2024.) kada je Trogir na tri dana uistinu postao Centar Cvita. Na trogirskoj su rivi brojni izlagači na raspolaganje i prodaju stavili velik izbor sadnica, cvijeća i ukrasnog bilja. Ovaj je šareni sajam ponudio zanimljiv program na nekoliko lokacija u gradu – od kreativno likovnih radionica za odrasle i djecu, tematske glazbeno – scenske nastupe i izložbe, a sve s ciljem poticanja kulture cvijeća i razvijanja ekološke svijesti građana.

Šarenilo cvijeća i sadnica izlagača iz cijele hrvatske motiviralo je i inspiriralo naše sugrađane jer su prijave na Natječaj počele sve više pristizati, a prijaviti se moglo u kategorijama „Balkon i prozor“ te „Vrt i okućnica“. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta bio je potaknuti građane na stvaranje kreativnih rješenja u uređenju svojih okućnica i balkona kako bi se doprinijelo zelenijem i uređenijem mjestu za život, te iskazala konkretna akcija sa svrhom dugoročnog i održivog očuvanja okoliša grada Trogira i njegove okolice.

Gradonačelnik Ante Bilić poručuje „Ovim smo projektom odali priznanje i zahvalnost svima onima koji se trude i rade da i na taj način uljepšamo grad i okoliš u kojem je ugodno živjeti.

Direktor Turističke zajednice grada Trogira, Marin Piveta ističe:

„Ovaj je projekt iznimno bitan kako bi se potakla svijest građana te da se na jedan način urede okućnice i balkoni na području grada Trogira, a ujedno je i promotivni aspekt kojim grad naglašava djelovanje u smjeru održivog turizma i održivog upravljanja destinacijom. Ove godine imali smo puno veći interes sa preko 20 prijavitelja, stoga se radujemo nastavku projekta i u narednim godinama. Prvenstveno bi zahvalio svima koji su se prijavili na natječaj te stručnom povjerenstvu koje je na temelju obilaska okućnica i balkona uistinu dodijelilo nagrade najboljim prijaviteljima, a svakako smo dali i publici priliku da se očituje te odabere dobitnike za treće mjesto. "

Dodatna motivacija za sudjelovanje u natječaju svakako su i vrijedne novčane nagrade za prva tri mjesta, a dobitnici po kategorijama su:

„Balkon i prozor“ „Vrt i okućnica“
1. Marin Bećir – 500,00€ 1 Damir Sorić – 500,00€
2. Katja Derossi – 300,00€ 2. Mladenka Muštra Karanušić – 300,00€
3. Nane Novak – 150,00€ 3. Anita Ćudina – 150,00€

Prva tri mjesta u kategoriji „Balkon i prozor“ te prva dva mjesta u kategoriji „Vrt i okućnica“ odabrana su na temelju ocjena stručnog Povjerenstva kojeg čine Jelena Grabovac, mag.hist.art.philol.fianc., viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela u Trogiru pri Ministarstvu kulture i medije RH, Nikolina Tomaš, mag.ing.agr., rukovoditelj sektora održavanja javnih površina pri Trogir holdingu d.o.o., te Mihaela Milat, mag.ing.arch., arhitektica predstavnica tvrtke GEOART d.o.o., a koji su po isteku roka za prijavu obišli okućnice i balkone.

Kriteriji za ocjenu u kategoriji „Vrtovi i okućnice“ grupirani su u tri glavne odrednice: hortikultura i održavanje (zdravlje biljaka i održavanje vrta), dizajn (kompozicija, raspored elemenata i njihov smještaj u prostoru), te originalnost. U okviru tih odrednica ocjenjivalo se zdravlje i bujnost biljaka, biljna raznolikost i urednost (redovno uklanjanje uvelih cvjetova i listova).

Osim toga, posebna je pozornost posvećena uspješnosti obrezivanja, borbi protiv nametnika, te primjeni ekoloških metoda u održavanju vrta, primjerice sakupljanju kišnice ili kompostiranju. U smislu dizajna, Povjerenstvo je razmatralo složenost sadnje (boja, tekstura, mirisi) i kreativnost u primjeni hortikulturnih elemenata poput suhozida, kamenjara, vrtnih staza i sl. Ocijenjen je i opći estetski dojam, odnosno utjecaj na cjelokupni izgled pročelja.

Kriteriji u kategoriji „Balkon i prozor“ grupirani su u iste glavne odrednice, međutim, ovdje je pozornost dodatno bila usmjerena na odabir odgovarajućih lonaca za cvijeće.

Po odabiru dobitnika za prva dva mjesta u kategoriji „Vrt i okućnica“, na društvenoj mreži Facebook objavljeni su preostali finalisti među kojima je publika s nekoliko stotina pozitivnih reakcija na slike odabrala dobitnicu nagrade za treće mjesto za kategorije „Vrt i okućnica“. S obzirom na to da je broj prijavitelja u kategoriji „Balkon i prozor“ jednak broju nagrada, Povjerenstvo je u navedenoj kategoriji odabralo dobitnike za sve tri nagrade.

Po završetku Natječaja dobitnici su pozvani na svečanu dodjelu nagradu u Gradskoj Vijećnici Trogira, gdje su, uz potpisivanje Ugovora i dodjelu plaketa, prigodno darovani divnim buketom čiji se sukulenti ponovno mogu posaditi, čime se potiču održive metode održavanja vrta i cvijeća.

Dobitnik prvog mjesta u kategoriji „Vrtovi i okućnice“ Damir Sorić:

„Velika je čast osvojiti prvo mjesto u Trogiru, možda najljepšem gradu u Hrvatskoj. Zbog svoje profesije putujem po cijelom svijetu odakle sam vidio i donio puno drugačijih biljaka nego što imamo ovdje kako bi moja okućnica bila zelena i unikatna.“


Turistička zajednica grada Trogira ovim putem zahvaljuje svim mještanima koji ulažu svoj trud i vrijeme u održavanje i uređenje svojih cvjetnih aranžmana, sadnica i pitara koji su simbol truda i jedinstveni ukras grada Trogira.