Creski med: vođena tura pčelinjom oazom uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu

Subota, 11. svibnja 2024.

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Cres

Posjetite otok Cres ovog proljeća i upoznajte vrhunske lokalne namirnice, uživajte u creskoj janjetini, maslinovom ulju i siru, degustaciji tradicionalnih slastica i vrhunskim morskim delicijama, a u subotu 11. svibnja u vođenoj turi pčelinjom oazom i najvećim poljem kadulje na svijetu naučite više o creskom medu!

Višestoljetna tradicija pčelarstva na otoku Cresu potvrđuje kako je otok pravi raj za pčele, a ponosno nosi i nadimak 'otok meda' zahvaljujući tome što je dom više od tisuću biljnih vrsta. Brojne biljne vrste otoka Cresa su ljekovite, a njihov nektar pčele pretvaraju u jednako ljekovit med. Creski je med jedan od omiljenih suvenira gostiju otoka Cresa, a najdraži im je onaj najpoznatiji - med od kadulje.

U subotu, 11. svibnja svi se zainteresirani posjetitelji mogu pridružiti vođenoj turu po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu. Ova vrlo zanimljiva tura započet će na Križiću (kod skretanja za mjesto Beli) s početkom u 10:00 sati, a upravo se na predjelu kojim će tura proći nalazi i najveće polje kadulje na svijetu. U sklopu ture posjetit će se i pčelinjak gdje će posjetitelji moći osjetiti jedinstven miris kaduljinog meda u proizvodnji.

U ovu atraktivnu turu sve zainteresirane posjetitelje povesti će Mladen Dragoslavić iz Pčelarstva Dragoslavić, koji se pčelarstvom počeo baviti devedesetih godina, a tradicija pčelarstva u njegovoj obitelji traje već generacijama.

Kadulja, koja se od davnina smatra kraljicom ljekovitog bilja, zbog svog je specifičnog oblika cvijeta pravi izazov za pčele. Vrlo je duboka, a na dnu čašice s nektarom je iznimno tanka te je potreban velik trud vrijednih pčela kako bi došle do nektara. Kadulja je za otok Cres iznimno važna i zbog toga što održava krške pašnjake. Korijen kadulje je toliko snažan da drži površinski sloj zemlje, pa trava raste na zemlji koju je kadulja saplela. Iako kadulja nije jedina medonosna biljka na otoku lokalni pčelari složit će se da je najvažnija jer creskom medu daje okus života. Latinski naziv biljke Salvia, dolazi od riječi »salvo«, što znači spasiti ili iscijeliti, pa se tako i ime kadulje često prevodi kao spasiteljica ili iscjeliteljica.

Danas na području otoka Cresa i Lošinja djeluje 50-ak pčelara ujedinjenih u pčelarsku udruge koja nosi ime don Dinka Muškardina, rodom iz Stivana, pasioniranog pčelara i vizionara koji je prvi organizirao otkup meda u zadruzi i standardizirao med od kadulje koji se zahvaljujući tome koristio i na bečkom dvoru.
Tijekom projekta creski restorani i konobe ponudit će jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.
Više informacija potražite na www.visitCres.hr